Follow us

Η αμαρτωλή ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου και πώς φτάσαμε στα Τέμπη: Ο συγγραφέας Αχιλλέας Χεκίμογλου στο TheTOC

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχιλλέας Χεκίμογλου, μιλά στο TheTOC για την ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ ΧΕΙΜΙΚΟΓΛΟΥ

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς άνοιξε ξανά μια συζήτηση που συνήθως γίνεται στην Ελλάδα ύστερα από ανάλογες τραγωδίες. Ποιος φταίει; Είναι διαχρονικές ευθύνες και μέχρι που πάνε πίσω; Τι θα μπορούσε να έχει γίνει αλλιώς για να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα. Ίσως για να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα πρώτα απ' όλα χρειάζεται γνώση. Γνώση του τι σημαίνει ελληνικός σιδηρόδρομος, πάνω σε ποιες βάσεις φτιάχτηκε, γιατί δεν εκσυγχρονίστηκε όσο έπρεπε και όταν έπρεπε, γιατί κατάντησε να γίνει επι χρόνια μια προβληματική ΔΕΚΟ με εκατοντάδες εκατομμύρια ελλειμμάτων.

Θα κάνουμε μια "βουτιά" στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου με τη βοήθεια του συγγραφέα, ιστορικού και δημοσιογράφου Αχιλλέα Χεκίμογλου, ο οποίος έχει ερευνήσει και έρευνα σε βάθος την ιστορία των σιδηροδρόμων και θα προσπαθήσουμε να δούμε εάν τελικά για κάθε πράγμα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Η αμαρτωλή ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου και πώς φτάσαμε στα Τέμπη: Ο συγγραφέας Αχιλλέας Χεκίμογλου στο TheTOC
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχιλλέας Χεκίμογλου

Τι σημαίνει λοιπόν ελληνικός σιδηρόδρομος για την Ελλάδα; Και ξεκινάω με αυτή την ερώτηση γιατί στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές το παρελθόν προδιαγράφει και το παρόν.

Η εκκίνηση του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα είναι μια συγκλονιστική στιγμή για τη χώρα, είναι το εγχείρημα που της δίνει για πρώτη φορά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα από την απελευθέρωση και μετά και για πολλές δεκαετίες είναι εκτός κεφαλαιαγορών, δεν έχει καμία πρόσβαση και γι' αυτό είναι μία φτωχή χώρα με ελάχιστη πρόσβαση σε πόρους κάτι που έχει τρομερές συνέπειες για την ανάπτυξη του τόπου.

Οι σιδηρόδρομοι λοιπόν επί Χαρίλαου Τρικούπη φέρνουν για πρώτη φορά διεθνή χρηματοδότηση, φέρνουν διεθνή κεφάλαια και διεθνείς επενδυτές. Διεθνείς τράπεζες ανακαλύπτουν την χώρα και ανακαλύπτουν την σημασία και την αξία που μπορεί να έχει στο χάρτη.

Διαβάστε Επίσης

Η Ελλάδα έχει καταλάβει επίσης ότι θα γίνει η διάνοιξη του Σουέζ και έχει καταλάβει ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα μαγαζί γωνία στην παγκόσμια εμπορευματική κίνηση. Η Ελλάδα λοιπόν σκέφτεται ότι μπορεί να φτιάξει ένα σιδηρόδρομο αφενός για να εξυπηρετήσει τις εγχώριες ανάγκες και αφετέρου για να κάνει την χώρα κόμβο στο παγκόσμιο εμπόριο άρα και παίκτη στην γεωπολιτική.

Πότε στην πραγματικότητα μπαίνουν οι βάσεις του σιδηροδρόμου;

Οι βάσεις μπαίνουν από πολύ νωρίς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα τα χρήματα για να προχωρήσει ο σιδηρόδρομος. Δεν τους έχει εμπνευστεί ο Τρικούπης, η συζήτηση ξεκινά λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση, απλώς δεν υπάρχουν και τα κεφαλαία και οι άνθρωποι για να τον τρέξουν.

Ο σιδηρόδρομος γενικώς όταν ξεκινά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα είναι ο πατέρας και ο κινητήρας της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Αλλάζει τον πλανήτη, θέτει τεχνολογίες που εκσυγχρονίζουν την οικονομία και οδηγούν σε διάφορα πράγματα που σήμερα μας είναι οικεία, όπως η αστικοποίηση.

Για την Ελλάδα κατά συνέπεια οι σιδηρόδρομοι είναι ένα εργαλείο μετασχηματισμού και ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια, καθόλου εύκολη, να φτιαχτούν γραμμές μέσα από συμβάσεις , παραχωρήσεις σε μεικτά σχήματα, όπου συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, τοπικές αρχές, τράπεζες, ομογενειακά σχήματα . Δεν γίνονται εύκολα και τότε γίνονται κάποια πράγματα, μπαίνουν μέσα από την πρώτη μέρα, αξιώνονται αποζημιώσεις, ξαναγράφονται συμβάσεις.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ
Το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα του Πειραιά

Άρα και σε εκείνα τα χρόνια διαπλοκή και συμφέροντα;

Φυσικά και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια έρχεται η τότε τρόικα της εποχής και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος. Συμβάσεις ξαναγράφονται, συγχωνεύονται εταιρείες, κάπως διορθώνονται και τα δημοσιονομικά και μετά από πολύ μεγάλο κόπο η Ελλάδα καταφέρνει και αναπτύσσει την κυρία σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - σύνορα, όπου τα σύνορα είναι τα σύνορα του νομού Λαρίσης με τον νομό Πιερίας. Εκεί υπάρχει και μία καινοτομία, καθώς η γραμμή αναπτύσσεται στο διεθνές εύρος στο πλάτος 1.45 για να διασυνδεθεί με τους διεθνείς σιδηροδρόμους που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Η παλιά Ελλάδα είχε αναπτύξει μετρικούς σιδηροδρόμους με πλάτος 1 μέτρο.

Γι' αυτό και σήμερα οι παλιές γραμμές που επιβιώνουν στην Πελοπόννησο και στην Αιτωλοακαρνανία είναι 1 μέτρο. Στην Θεσσαλία ήταν επίσης 1 μέτρο και αργότερα έγινε εκσυγχρονισμός για να γίνει γραμμή διεθνούς εύρους.

Εκείνη την εποχή ο σιδηρόδρομος χρησιμοποιείται και στους Βαλκανικούς Πολέμους σωστά;

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων συμπίπτει με τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον σιδηρόδρομο για να στείλει στρατό. Εκεί ο σιδηρόδρομος βγάζει τα λεφτά του και κάποιοι συνειδητοποιούν ότι η γεωπολιτική διάσταση που είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους για τον σιδηρόδρομο, είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Ο σιδηρόδρομος αξιοποιείται σε όλη την πολεμική προσπάθεια χρησιμοποιείται και στην Μικρασία. Στο μεταξύ οι οθωμανικοί σιδηρόδρομοι περιέρχονται στο ελληνικό κράτος, στην ελληνική επικράτεια και ιδρύονται οι σιδηρόδρομοι του ελληνικού κράτους. Μπαίνει πια το Δημόσιο, παράλληλα όμως με το Δημόσιο λειτουργούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πάνω λοιπόν στους ΣΕΚ , είναι τα αρχικά του "Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους", ξεκινά η σταδιακή απορρόφηση των σιδηροδρομικών εταιρειών. Μέχρι και μετά τον πόλεμο οι ΣΕΚ είναι άλλη εταιρεία, οι σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου είναι άλλη εταιρεία και οι σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας είναι άλλη εταιρεία. Οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας μάλιστα έβλεπαν πολύ μπροστά, γιατί κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου είχαν μπει μέτοχοι στην αεροπορική εταιρεία της εποχής, την ελληνική εταιρεία εναέριων συγκοινωνιών.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ

Και ενώ έχει φτιαχτεί ένα σχετικά καλό δίκτυο οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα καταστρέφουν τα πάντα;

Η μεγάλη ζημιά που παθαίνει ο σιδηρόδρομος είναι κατά την αποχώρηση των Γερμανών. Οι Γερμανοί φεύγοντας καταστρέφουν όλο το τροχαίο υλικό, καταστρέφουν όλες τις γέφυρες, γκρεμίζουν τον Ισθμό, τινάζουν στον αέρα γραμμές, ο ελληνικός σιδηρόδρομος υφίσταται τεράστιες απώλειες και χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια και από το σχέδιο Μάρσαλ και τους Αμερικανούς και πολύ προσπάθεια και από το υπουργείο Συγκοινωνιών για να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναφτάσουμε στη φάση που ήταν επί Μεταξά, δεν έγινε γρήγορα και δεν ήταν εύκολο.

Γιατί στη δεκαετία του 50 πήραν μονοπώλια τα φορτηγά και τα ΚΤΕΛ, οπότε μίκρυναν πολύ οι ευκαιρίες της αγοράς για τον σιδηρόδρομο και μπήκε σε δεύτερη μοίρα”.

Γιατί μεταπολεμικά δε δόθηκε το βάρος που έπρεπε στον σιδηρόδρομο και τα μονοπώλια πήγαν στα ΚΤΕΛ και τα φορτηγά;

"Γιατί το βάρος και η προτεραιότητα ήταν η δημιουργία μιας μεσαίας τάξης. Ενα κομμάτι λύθηκε διά της εκπαίδευσης, ήταν και ο λόγος που από τη δεκαετία του '50 και μετά οι Ελληνες σπούδαζαν γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, άρα δημιουργήθηκε μια άνω μεσαία τάξη μορφωμένων. Χρειαζόταν όμως και μια κάτω μεσαία τάξη, που δεν θα είχε την μόρφωση αλλά θα είχε άλλες ευκαιρίες και αυτό έγινε με τις ρυθμίσεις κλειστών σχημάτων και επαγγελμάτων, όπως τα λεωφορεία, τα φορτηγά και πολλά αλλά εκείνη την εποχή. Είναι τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα που πήγε να ανοίξει η τρόικα την δεκαετία των μνημονίων.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ
Η Ροτόντα στο Μηχανοστάσιο του Πειραιά κατασκευάστηκε το 1912 και διαθέτει 12 "μπούκες", όπως αποκαλούν οι σιδηροδρομικοί τους χώρους όπου γίνεται η συντήρηση των μηχανών.

Ο σιδηρόδρομος λοιπόν ανασυντάσσεται και αρχίζει να λειτουργεί κανονικά σιγά σιγά αλλά δεν έχει τις ευκαιρίες που είχε πριν τον πόλεμο;

Η Ελλάδα παραμένει μια φτωχή χώρα με ένα περιορισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που πρέπει να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες. Εκεί λοιπόν δεν είχε προτεραιότητα ο σιδηρόδρομος.

Φτάνουμε στη συνέχεια στην χούντα που προσπαθεί να αναδιοργανώσει τον ΣΕΚ και τότε ο ΣΕΚ μετονομάζεται σε ΟΣΕ. Η χούντα φέρνει και Γάλλους σύμβουλους για να γίνει αναδιοργάνωση, όμως στο μεταξύ η χούντα απομακρύνει πάρα πολύ κόσμο με αφορμή το αντικίνημα του βασιλιά, καθώς ο Κωνσταντίνος αξιοποίησε τους ΣΕΚ, οι οποίοι ήταν ο μόνος φορέας τότε που διέθετε δικό του δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Σε αντίποινα, οι χουντικοί "ξήλωσαν" μαζικά στελέχη που θεωρούνταν πιστά στο Στέμμα και έδωσαν θέσεις ευθύνης σε πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με την ηγεσία των Απριλιανών. Εκεί λοιπόν αρχίζουν να δημιουργούνται και διάφορες παράγκες που φτάνουν μέχρι τον 21ο αιώνα.”

Στη μεταπολίτευση ο Καραμανλής έρχεται από το Παρίσι και έχει πια μια ευρωπαϊκή μάτια για τον σιδηρόδρομο. Τι γίνεται;

Μεταπολιτευτικά ο Καραμανλής προσπαθεί να συμμαζέψει τον σιδηρόδρομο, όμως αυτό που αλλάζει τα πράγματα είναι το 1973 που δημιουργείται η πετρελαϊκή κρίση, η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών. Για να καταλάβετε, το 1966 η Ελλάδα για πετρέλαιο ξοδεύει 60 εκατομμύρια και το 1974 δαπανά ένα δισεκατομμύριο για πετρέλαιο, ενώ είναι μία χώρα εξευτελισμένη από τη χούντα για το Κυπριακό με τεράστιο πληθωριστικό πρόβλημα, με μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια και επίσης έχει παραλάβει και όλες τις συμβάσεις της χούντας που ήταν προβληματικές.

Άρα η προτεραιότητα του Καραμανλή είναι να συμμαζέψει τα πράγματα, για να μπορέσει να ξεπεράσει η χώρα την ενεργειακή κρίση. Τότε γίνονται παρεμβάσεις στα διυλιστήρια, τη ΔΕΗ, αρχίζει να ερευνάται σοβαρά το φυσικό αέριο. Τότε προωθούνται και τα πρώτα έργα μετρό της Αθήνας σε φάση προμελέτης.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθεί η είσοδος στην Ευρώπη και με την είσοδο στην τότε ΕΟΚ αρχίζουν και οι ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαια που ήταν και δωρεάν για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Από τη δεκαετία του '80 ξεκινούν φιλόδοξα πλάνα για πλήρη εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Τη δεκαετία του '80 επί ΠΑΣΟΚ μπαίνει και η πρώτη σηματοδότηση, είναι η πρώτη σύμβαση που γίνεται. Αν ανατρέξει κάποιος στα τεύχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της εποχής θα δει το όραμα που υπήρχε, αλλά φυσικά δεν έγινε τίποτα , τα κάναμε θάλασσα.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ

Από τότε όμως ο ΟΣΕ αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται προβληματική επιχείρηση, ενώ μπαίνει και στην διαδικασία κοινωνικοποίησης, σωστά;

Αρκετά πριν οι περισσότεροι σιδηροδρομικοί φορείς στον κόσμο ανήκουν στο κράτος, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν παράγουν κέρδη, έχουν να διαχειριστούν άγονα δίκτυα, τεράστιες επενδύσεις, δεν είναι και πολύ κερδοφόροι, λίγοι είναι κερδοφόροι. Γίνεται όμως αυτή η επιλογή, διότι αν δεν έχεις σιδηρόδρομο θα πάρουν όλοι τα αυτοκίνητα και θα ματώνει το εμπορικό ισοζύγιο για πετρέλαιο. Επί ΠΑΣΟΚ γίνεται κοινωνικοποίηση του ΟΣΕ, τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα του νόμου της κοινωνικοποίησης αφορούν τον ΟΣΕ, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ.

Κοινωνικοποίηση σημαίνει ότι έχουν θέση στην διοίκηση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία και οι επιστημονικοί φορείς. Ως αρχή, αυτό σε κανονικές χώρες λειτουργεί σωστά. Αλλά στην Ελλάδα είναι η εποχή των πρασινοφρουρών και η εποχή που έχουν μπει οι συνδικαλιστές στην διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τότε ΔΕΗ το ΠΑΣΟΚ βάζει αντιπρόεδρο της εταιρείας τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Και από την κοινωνικοποίηση πάμε στη δεκαετία του 90 και στο όραμα του εκσυγχρονισμού, εκεί τι γίνεται;

Στη δεκαετία του '90 υλοποιείται το όραμα του εκσυγχρονισμού, υπάρχουν τεράστια κεφάλαια από την Ευρώπη και ξεκινούν πολύ μεγάλα έργα, τα οποία κάποια είναι σωστά, κάποια εκ των υστέρων κρίνονται ως λάθος επιλογές. Αντί λοιπόν τότε να γίνει μία επιλογή για μια καινούργια γραμμή υψηλών ταχυτήτων που θα πηγαίνει μέχρι 300 χιλιόμετρα, όπως γίνεται στην Ευρώπη αποφασίζουν να εκσυγχρονίσουν με μερεμέτια την υφιστάμενη γραμμή και να δημιουργήσουν καινούργια γραμμή μόνο σε καινούργια ορεινά τμήματα που έμελλε να είναι το Καλλίδρομο και η Όθρυς.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ

Για εκείνη την εποχή ειπώθηκε ότι το βάρος δόθηκε στους αυτοκινητόδρομους παρά στο σιδηρόδρομο.

Η επιλογή ήταν να εκσυγχρονιστεί το σύνολο των υποδομών της χώρας. Στα χαρτιά θα έλεγε κανείς ότι έγινε, αλλά ο ΟΣΕ έκανε λάθος επιλογές. Η επιλογή του Καλλίδρομου ήταν εγκληματική γεωλογικά. Εκεί υπάρχει ο σερπεντίνης , ένα λασπώδες πέτρωμα που για να το τρυπήσουμε, να σταθεί και να γίνει το τούνελ, μας πήρε 15 χρόνια. Για να καταλάβετε χρειάστηκε να περάσει η θητεία έντεκα υπουργών, έξι διευθυνόντων συμβούλων και να εκτελεστούν κύριες και συμπληρωματικές συμβάσεις κατασκευής μέσα σε 15 χρόνια, διατρέχοντας τρεις προγραμματικές περιόδους, για να ολοκληρωθεί το έργο.

Αντίστοιχα έγινε το άλλο λάθος με την Όθρυς, η οποία δεν είχε γεωλογικά θέματα αλλά ήταν ανώριμο έργο, δημοπρατήθηκε χωρίς μελέτες και πολλά άλλα. Αυτά τα δύο ήταν πολύ βασικά λάθη. Είναι επίσης η ίδια περίοδος που υλοποιούνται μεγάλες συμβάσεις σηματοδότησης, οι οποίες σε σημερινά λεφτά είναι πάνω από μισό δισ. ευρώ. Εκεί έγινε το λάθος που συζητά σήμερα όλη η Ελλάδα, έγινε διασπορά προμηθευτών, μη διαλειτουργικός εξοπλισμός, λάθη κατασκευαστικά, πλιάτσικο, ξηλώματα, μπαλώματα έγιναν εγκλήματα από το 1996 ως το 2009 περίπου.

Και έτσι σιγά-σιγά ο σιδηρόδρομος αρχίσει να απαξιώνεται;

Οταν δεν λειτουργεί η σηματοδότηση, ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να πάει γρήγορα, θα πάει όσο λέει ο κανονισμός. Άρα, όταν στο μεταξύ άρχισαν να βελτιώνονται οι δρόμοι, ο σιδηρόδρομος τη μία σε πήγαινε σε 5 ώρες, την άλλη σε πήγαινε σε επτά ώρες, ανάλογα με την κατάσταση της σηματοδότησης. Αυτό απομακρύνει πια το επιβατικό κοινό, καθώς υπάρχουν οι γρήγοροι αυτοκινητόδρομοι. Στον ΟΣΕ ό,τι δούλευε, δούλευε επειδή υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήξεραν να κάνουν τη δουλειά τους.

Μ' αυτά και μ' αυτά φτάνουμε στα χρόνια των μνημονίων και στην τρόικα που θέλει να κλείσει τον ΟΣΕ. Τότε λένε οι συνδικαλιστές ότι έφυγε το πιο σημαντικό κομμάτι του ΟΣΕ σε σταθμάρχες και μηχανοδηγούς.

Το 2010 όταν έρχεται η τρόικα, o ΟΣΕ έχει χρέος 10 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο τελεί υπό την εγγύηση του Δημοσίου. Είχαν διαγραφεί επίσης προηγούμενα χρέη από την κυβέρνηση Σημίτη. Αν βάλει κανείς και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ξοδεύτηκαν μιλάμε για πάνω από 15 δισ. ευρώ χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στον ΟΣΕ. Γιατί, αν και η τεχνολογία εγκαταστάθηκε, δεν δούλεψε σχεδόν ποτέ και γι’αυτό χρειαζόταν πολύς κόσμος στον ΟΣΕ. Έρχεται λοιπόν η τρόικα και διαπιστώνει ότι το χρέος του ΟΣΕ είναι το 4% του Α.Ε.Π.

Τον χρέος ήταν τεράστιο και το ΔΝΤ είπε "κλείστε τον". Η Κομισιόν από την πλευρά της είπε "δεν μπορούμε να τον κλείσουμε γιατί τους έχουμε δώσει ένα τσουβάλι λεφτά", οπότε εκεί για να το σώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και για να μην έχει και σφοδρή αντίδραση από τα συνδικάτα, δημιουργείται ο νόμος Ρέππα που λέει ότι για να μειωθεί το οικονομικό βάρος του ΟΣΕ, γίνονται μαζικές μετατάξεις από τον ΟΣΕ στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση ήταν περίπου η ίδια. Τότε λοιπόν για να ελαφρύνει ο ΟΣΕ και να περάσει από τα φίλτρα της τρόικας έχασε τα χέρια που βοηθούσαν να κρατάει το δίκτυο όρθιο. Εκεί έκλεισαν και τα παλιά δίκτυα και εκεί ουσιαστικά δρομολογείται η σημερινή κατάσταση.

Διαβάστε Επίσης

Τότε έφυγαν πολλοί από τον ΟΣΕ, έφυγαν μηχανοδηγοί, έκλεισε το δίκτυο της Πελοποννήσου, και δεν έκλεισε ωραία, έκλεισε τραυματικά διότι όλο αυτό το δίκτυο μετά κανιβαλίστηκε, το τροχαίο υλικό κανιβαλίστηκε.

Δηλαδή η εισήγηση τότε του ΔΝΤ ήταν να κλείσει τελείως ο σιδηρόδρομος, να μην έχει καθόλου η Ελλάδα τρένο;

Φυσικά, ο Πολ Τόμσεν ξεφύλλισε τις οικονομικές καταστάσεις, τις πέταξε στο πάτωμα και άρχισε να φωνάζει "κλείστε τον", γιατί καταλάβαινε ότι αυτοτελώς ως επιχείρηση ο ΟΣΕ δεν έχει οικονομική λογική, οπότε δεν θα φέρει έσοδα. Πρέπει να πούμε εδώ ότι νωρίτερα το 2008 με τα ελλείμματα του ΟΣΕ να διογκώνονται, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε φτιάξει ένα σκληρό νόμο για τον ΟΣΕ με στόχο να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και να ενταχθεί η ελληνική πραγματικότητα στην ευρωπαΐκή πραγματικότητα της απελευθέρωση της αγοράς.

Ο νόμος αυτός, που έγινε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανετράπη στον ανασχηματισμό, όταν το υπουργείο ανέλαβε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τον πιάσανε οι συνδικαλιστές και το δέχτηκε. Αλλαξε λοιπόν την περίμετρο απελευθέρωσης της αγοράς, οπότε ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έφευγε μαζί με το τροχαίο υλικό και την συντήρηση, αυτό έσπασε και έτσι βρέθηκε το τροχαίο υλικό και η συντήρηση ξανά στον ΟΣΕ.

Αυτό που πρακτικά θα βοηθούσε την Ελλάδα ο νόμος Χατζηδάκη ήταν ότι θα είχε μία τελείως διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο χρησιμοποίησε ως μαστίγιο και καρότο η τρόικα. Αν εφαρμοζόταν ο νόμος Χατζηδάκη, θα είχε δώσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε όλες τις κυβερνήσεις που διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα. Γιατί βρεθήκαμε με προαπαιτούμενα που μπορούσαμε να τα είχαμε σώσει. Για να καταλάβετε αν δεν είχε γίνει ο νόμος Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή, θα είχε πάει και η Ολυμπιακή στην τρόικα”.

Είναι σωστό αυτό που λένε οι συνδικαλιστές ότι η κινητικότητα του νόμου Ρέππα αρχίζει να διαλύει τον ΟΣΕ;

"Στην κινητικότητα όλες οι επενδύσεις στην σηματοδότηση και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μέτρα αρχίζουν και καταρρέουν, χαλάνε ,πέφτουν ,τις κλέβουν, δεν έχουν χέρια να τις συντηρήσουν. Τρέχει η ΕΡΓΟΣΕ και κάνει απευθείας αναθέσεις με προμηθευτές που είναι πανάκριβο πράγμα. Πάρα πολλά λεφτά χάνονται, γιατί δεν υπάρχουν πρόνοιες, δεν υπάρχουν άνθρωποι γιατί όλοι μετατάσσονται, φεύγουν, συνταξιοδοτούνται κλπ.

Στα 10 δισ. του ΟΣΕ μετρήστε και 2 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βάλτε και το κόστος των μετατάξεων στο Δημόσιο. Τότε ουσιαστικά δρομολογείται η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρχικά υπήρξε έκφραση ενδιαφέροντος και από πλευράς Ρώσων, οι Ρώσοι ήθελαν τα πάντα τότε και τον ΟΣΕ. Τα πράγματα στη συνέχεια πήραν το δρόμο τους ο ΟΣΕ έγινε ένας απλός διαχειριστής δικτύου που κρατάει όρθιο το δίκτυο όσο μπορεί , την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την πήραν οι Ιταλοί, πήραν μετά και την εταιρεία τροχαίου υλικού και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα.”

Πριν φτάσουμε στο τραγικό δυστύχημα είχαμε πολλές εκτροχιασμούς τα τελευταία χρόνια. Γιατί;

"Τα προηγούμενα χρόνια o ΟΣΕ αργούσε να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και αργούσε να φτάσει γιατί δεν δουλεύαν τα φανάρια, οπότε εκεί εφαρμόζονταν βραδυπορεία. Μπορεί να έκανε και 7 ώρες για να φτάσει, αλλά έτσι δεν είχαμε εκτροχιασμούς. Όταν όμως άρχισαν, γιατί υπήρχε πίεση, να τρέχουν πιο γρήγορα και γιατί είχαν παραδοθεί και τα νέα έργα, εκεί άρχισαν όλοι να ζητούν πιο γρήγορο τρένο. Είχαν ολοκληρωθεί και όλοι οι αυτοκινητόδρομοι και το μέτρο σύγκρισης ήταν άλλο. Επρεπε να γίνεις πιο ανταγωνιστικός και εκεί αρχίζουν να γίνονται τα στραβά μάτια. Γι' αυτό και ο εκτροχιασμός που έγινε στο Αδενδρο. Επρεπε να πηγαίνει το τρένο με 70 και πήγαινε με 150. Ο ΟΣΕ άρχισε να μην είναι ασφαλής, όταν δεν τηρούνταν ο κανονισμός κυκλοφορίας. Οταν η σηματοδότηση δουλεύει, μπορείς να τρέξεις, όταν δεν δουλεύει δεν μπορείς, θα πρέπει να πας αργά. Αν δεν είσαι σε θέση να λειτουργήσεις το σύστημα εκσυγχρονισμένα με αυτοματισμούς και γρήγορα, οφείλεις να προστατεύσεις και να ενημερώσεις το κοινό και να πεις "θα κάνει 7 ώρες".

Άρα το γεγονός ότι ο ΟΣΕ έλεγε ότι θα γίνει γρήγορα το ταξίδι χωρίς να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ήταν ένα έγκλημα διαρκείας, που θα έφτανε κάποτε εκεί που έφτασε. Εγώ ήμουν βέβαιος ότι θα συμβεί το δυστύχημα, δεν ήξερα το πότε. Υπήρχε ένα σύστημα που δούλευε μόνο στα χαρτιά ενώ πρακτικά δούλευε με τα χέρια και ψάχνουμε τώρα να δούμε ποιος φταίει.

Και όλα αυτά που ακούγονται ότι μέσα σε λίγους μήνες θα γίνουν αυτά που δεν έγινα σε πολλά χρόνια; Μπορούν να γίνουν θαύματα ;

"Εάν βάλουν μια ομάδα ικανών ανθρώπων, τους δώσουν την πλήρη πολιτική υποστήριξη να σπάσουν αυγά και τους δώσουν ένα μπάτζετ που δεν το πειράξει κανένας, τότε μπορούν να γίνουν πράγματα.

Διαβάστε Επίσης

Αλλά πρέπει να προικίσουν τον σιδηρόδρομο με πρόνοιες που έχουν και άλλοι οργανισμοί, όπως η Πολιτική Αεροπορία που είναι και αδειοδοτική αρχή. Και φυσικά να μπει νέο αίμα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αν γίνουν όλα αυτά, μπορεί να αναγεννηθεί. Δεν έχουμε την επιλογή να τον κλείσουμε, τον έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά για να πούμε ότι του βάζουμε λουκέτο. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να παίζουμε με την ασφάλεια των ανθρώπων, αν για να είναι ασφαλές το ταξίδι πρέπει να διαρκεί 7 ώρες, ας διαρκεί 7 ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως το φαγητό σε αυτή τη νέα ταβέρνα σου ζεσταίνει την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 17 Οκτ 2025 | 17:27

Νίκος Πλακιάς: "Θα πάω να τα γράψω κι ας έρθουν να με σταματήσουν" - Η απάντησή του στην κυβέρνηση για τα ονόματα των 57 νεκρών

Ο Νίκος Πλακιάς,μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να σβήσει τα ονόματα των θυμάτων που έχουν γραφτεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 17 Οκτ 2025 | 14:15

"Ξεφυγε" ο Βασίλης Φεύγας της ΝΔ: Τα παιδιά των Τεμπών δεν έπεσαν για την πατρίδα

"Τα παιδιά των Τεμπών δεν έπεσαν για την πατρίδα". Έχασε το μέτρο ο Βασίλης Φεύγας της ΝΔ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 17 Οκτ 2025 | 07:23

Κεντρικό πρόσωπο στις δημοσκοπήσεις η Καρυστιανού - Το 32,2% των πολιτών λέει ότι "σίγουρα ή μάλλον" θα την ψήφιζε

Το ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να ψηφίζατε ένα κόμμα Καρυστιανού", απαντάται με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά.

«ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΣΙΧΑΘΕΙ» 16 Οκτ 2025 | 11:24

Αδωνις Γεωργιάδης: "Η μιζέρια της Αριστεράς βλάπτει την Ελλάδα - Εχω σιχαθεί τους αχαΐρευτους κομμουνιστές"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν στο Αττικόν, λέγοντας πως "διαμαρτύρονται γιατί είναι μίζεροι".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 16 Οκτ 2025 | 10:42

Πλεύρης: Δεν πρέπει να υπάρχουν στον Αγνωστο Στρατιώτη τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη [βίντεο]

Ο κ. Πλεύρης είπε πως το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη "είναι ιερός χώρος" και δεν αποτελεί σημείο διαμαρτυρίας,

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 16 Οκτ 2025 | 09:45

Νίκος Πλακιάς για Τέμπη: "Όσο οι κατηγορίες του Καραμανλή θα είναι πλημμελήματα, εγώ θα είμαι στο Σύνταγμα"

Όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών πρέπει να παραμείνουν στο Σύνταγμα είπε ο Νίκος Πλακιάς, σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας, ότι τα παιδιά χάθηκαν "από ένα κράτος που τα δολοφόνησε".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ 16 Οκτ 2025 | 08:56

Βενιζέλος: Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη - Το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης απομειώθηκε και φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παίρνει ενεργό μέρος στη δημόσια συζήτηση σαν να είναι αντίδικο μέρος ή σαν να είναι εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης".

ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ 15 Οκτ 2025 | 18:03

Τέμπη: Γιατί αναβλήθηκε η δίκη για τα βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας για τις 30 Οκτωβρίου

Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι τρία άτομα για την υπεξαγωγή και εξαφάνιση του βιντεοληπτικού υλικού

ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ 15 Οκτ 2025 | 15:42

Τέρμα οι διαδηλώσεις μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - Τι θα γίνει με τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

Τέρμα οι διαδηλώσεις μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη- Τι θα γίνει με τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 15 Οκτ 2025 | 13:19

Δημοσκόπηση GPO: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει τη διαφθορά, λέει το 74% - Δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη λόγω Τεμπών και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εμπεδώσει στην κοινωνία ένα αίσθημα ατιμωρησίας και ασυδοσίας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Οκτ 2025 | 11:54

Καρυστιανού για Αγνωστο Στρατιώτη: "Κάτω τα χέρια από το μνημείο όλων μας - Τα ονόματα θα μείνουν εκεί ως την τελική δικαίωση"

Σε μια σκληρή ανάρτηση προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μπει "φρένο" στις διαδηλώσεις και στις διαμαρτυρίες μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 15 Οκτ 2025 | 09:04

Τέμπη: Στη δίκη για τα βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας θα βρεθεί σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη δίκη σχετικά με τα βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 14 Οκτ 2025 | 18:21

Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Γιώργου Φλωρίδη: Ρεσιτάλ ψευδολογίας και ομολογιών παρεμβάσεων στη Δικαστική Λειτουργία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για "ψέματα που ανενόχλητος ξεστόμιζε επί 1 ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης"

ΕΞΕΛΙΞΗ 14 Οκτ 2025 | 14:40

Τέμπη: Στις 23 Μαρτίου θα αρχίσει η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία πρόκειται να αρχίσει 3 χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Οκτ 2025 | 12:00

Ακρίτα: "Τις σφουγγαρίστρες σπίτι σας - Μη διανοηθείτε να σβήσετε τα ονόματα των 57 στο Σύνταγμα"

Η Έλενα Ακρίτα κατηγορεί ως υποκριτές όσους λένε ότι νοιάζονται για την εικόνα του μνημείου.

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 14 Οκτ 2025 | 07:01

Φλωρίδης για Τέμπη: Δημιουργήθηκε μια συνωμοσία που επηρέασε τον κόσμο - Ο Ρούτσι χρησιμοποιήθηκε

"Είναι πιθανό η ημερομηνία έναρξης της δίκης να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα από την ίδια τη Δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 13 Οκτ 2025 | 15:30

Πάνος Ρούτσι για Νίκο Καρβέλα: "Ερχόταν σχεδόν κάθε βράδυ χωρίς κάμερες - Το έκανε με την καρδιά του"

"Μου έλεγε ότι θέλει να είναι μαζί μου για να μην είμαι μόνος μου. Κουβεντιάζαμε ώρες. Ήταν πολύ όμορφο" είπε ο Πάνος Ρούτσι για τον Νίκο Καρβέλα

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 13 Οκτ 2025 | 09:33

Πάνος Ρούτσι για Αγνωστο Στρατιώτη: "Θυμωμένος ο Μητσοτάκης για τη δικαίωσή μου, θέλουν να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων"

Για στοχευμένη επίθεση κατά των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, έκανε λόγο ο Πάνος Ρούτσι, μετά την ανακοίνωση για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που πλέον είναι υπό την αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας.

ΠΑΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙ 13 Οκτ 2025 | 07:20

"Τραμποποίηση": Αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις εκδηλώσεις στον Άγνωστο Στρατιώτη

Η απόφαση της κυβέρνησης έχει ξεσηκώσει θύελλες από την αντιπολίτευση η οποία μιλάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για παρέμβαση στου στρατού, τραμποποίηση και καθεστωτικές συμπεριφορές.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 12 Οκτ 2025 | 20:08

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη: "Θυμωμένος και αγχωμένος από την δικαίωση του Πάνου Ρούτσι"

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι με τη δήλωσή του "ακόμη και η πιο μικρή ελπίδα για δημοκρατία στη χώρα μας έσβησε"

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 12 Οκτ 2025 | 18:30

Ρούτσης για Μητσοτάκη: Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι βαθιά αλαζονική και προσβλητική

Ο πατέρας του Ντένις που έχασε τη ζωή του στην τραγωδία των Τεμπών σχολιάζει τη δήλωση του πρωθυπουργού για το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 11 Οκτ 2025 | 11:37

Νίκος Πλακιάς: "Θυμώνω που ο Γεωργιάδης αναδημοσιεύει τις απόψεις μου για να διχάσει - Πάντα θα αγκαλιάζω την Καρυστιανού"

Ο Νίκος Πλακιάς κατήγγειλε πως σε βάρος της υπόθεσης των Τεμπών έχουν παιχτεί τεράστια πολιτικά παιχνίδια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 14:45

"Αυτό το βίντεο δεν υπάρχει": Η αναφορά Άδωνι Γεωργιάδη στο ΚΚΕ, το ξυλόλιο και τα Τέμπη - Η αντίδραση του Περισσού

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι "εκατομμύρια κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους επειδή πίστευαν στο σενάριο συνωμοσίας και συγκάλυψης"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 09 Οκτ 2025 | 15:24

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα Τέμπη ήταν ένα τραγικό δυστύχημα που δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία και πολιτική εκμετάλλευση

"Εγώ έχω την άποψη ότι οι τοξικολογικές δεν θα δείξουν απολύτως τίποτα γιατί δεν υπήρχε ξυλόλιο, ούτε ινδόλιο, ούτε βενζόλιο", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Οκτ 2025 | 12:36

Νατάσα Μποφίλιου για Πάνο Ρούτσι: "Σαν να νικήσαμε μαζί του ένα ολόκληρο διεφθαρμένο σύστημα"

Ο Πάνος Ρούτσι ζητούσε την εκταφή του γιου του, ώστε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του.

ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 09 Οκτ 2025 | 11:38

Οι "μυστικές" επισκέψεις του Νίκου Καρβέλα στον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα

Ανάμεσα στους πολίτες που βρέθηκαν δίπλα στον Πάνο Ρούτσι, ο οποίος με τον σιωπηλό αγώνα του δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του, ήταν και αρκετοί καλλιτέχνες.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 09 Οκτ 2025 | 09:30

Μαρία Καρυστιανού: "Έχουμε ενδείξεις ότι υπήρχαν χημικά στα Τέμπη - Πάμε σε μία δίκη χωρίς ενόχους"

Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε για τη νέα τροπή στην υπόθεση, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Πάνου Ρούτσι και των υπόλοιπων συγγενών για εκταφή των σορών.

ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ 09 Οκτ 2025 | 08:15

Συγκίνηση στο Σύνταγμα: Γυναίκα στάθηκε μπροστά στον Πάνο Ρούτσι και τραγούδησε τον Λεβέντη του Μίκη Θεοδωράκη [βίντεο]

Με χειροκροτήματα, αγκαλιές και τραγούδια αποχώρησε ο Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα, μετά από 23 ημέρες απεργίας πείνας.

ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09 Οκτ 2025 | 07:50

Τα επόμενα βήματα μετά την αναβολή της εκταφής της σορού του γιου του Πάνου Ρούτσι

Αναβλήθηκε από την Αστυνομία, η προγραμματισμένη για σήμερα, εκταφή της σορού του 22χρονου γιου του Πάνου Ρούτσι, Ντένις.

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 08 Οκτ 2025 | 20:10

Το "ευχαριστώ" του Πάνου Ρούτσι: "Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, κερδίσαμε μια μάχη, δεν σταματάμε εδώ" [εικόνες - βίντεο]

"Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με στήριξε, όλους τους φίλους που απέκτησα, μια οικογένεια τεράστια, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο" δήλωσε ο Πάνος Ρούτσι στο Σύνταγμα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΠΟΤΣ 08 Οκτ 2025 | 16:57

Γεωργιάδης στον Φειδία: Εκατομμύρια ψεύτικοι λογαριασμοί στα social για τα Τέμπη - Είχαν συμφέρον για μια Ελλάδα σε χάος

"Η ανωνυμία των social media έχει οδηγήσει σε ασυδοσία", τόνισε σε συνέντευξή του στον Φειδία Παναγιώτου ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 08 Οκτ 2025 | 16:24

Πάνος Ρούτσι: Αναβλήθηκε η εκταφή της σορού του γιου του - Aπό το εξωτερικό ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας

"Θα έρθουν από το εξωτερικό οι τεχνικοί μας σύμβουλοι για την εκταφή" - Τι δήλωσε ο Πάνος Ρούτσι για την αναβολή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 08 Οκτ 2025 | 12:39

Τέμπη: Γιατί ο Εισαγγελέας αρνούνταν τις τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα και έθεσε στο αρχείο τη μήνυση κατά των ιατροδικαστών

Όπως συμπεραίνει ο εισαγγελέας από την έρευνα, η διενέργεια τοξικολογικών δεν θα διαφοροποιούσε την αιτία θανάτου των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 08 Οκτ 2025 | 12:06

"Ο πατέρας μου είναι ήρωας, ελπίζω ο Ντένις να μας βλέπει από ψηλά", είπε ο γιος του Πάνου Ρούτσι [βίντεο]

"Νιώθω ανακούφιση που σταμάτησε την απεργία πείνας", είπε ο γιος του Πάνου Ρούτσι, Κρίστιαν.

ΜΙΡΕΛΑ ΡΟΥΤΣΙ 08 Οκτ 2025 | 10:26

Καρφιά της συζύγου Ρούτσι σε Μητσοτάκη και Γεωργιάδη: Τους ευχαριστώ για την αδιαφορία και τη λάσπη [βίντεο]

Η Μιρέλα Ρούτσι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για τη στάση που κράτησαν στις 23 μέρες της απεργίας πείνας του συζύγου της.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 08 Οκτ 2025 | 08:30

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι - "Νίκησε ο γλυκός και σοβαρός αυτός άνθρωπος"

Με μια συγκινητική και αιχμηρή ανάρτηση, ο Φοίβος Δεληβοριάς στάθηκε στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι.

ΣΗΜΕΡΑ 08 Οκτ 2025 | 07:55

Κάλεσμα από τον Πάνο Ρούτσι σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα – "Για να χαρούμε τη μεγάλη νίκη"

Τέλος στην απεργία πείνας μετά από 23 ημέρες, έβαλε ο Πάνος Ρούτσι καθώς, όπως ανακοίνωσε δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματά του.

DEUTSCHE WELLE 08 Οκτ 2025 | 07:22

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν αγωγές κατά Bayer και Siemens για τα έλαια σιλικόνης

Δυο πανίσχυρες γερμανικές εταιρείες εμπλέκονται πλέον στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

07 Οκτ 2025 | 20:36

Πάνος Ρούτσι: Σταματά την απεργία πείνας μετά από 23 ημέρες - "Το φως νίκησε το σκοτάδι"

Σταματάει την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι, όπως ανακοίνωσε από το Σύνταγμα.

ΤΕΜΠΗ 07 Οκτ 2025 | 13:08

Ασλανίδης: Η θυσία του Πάνου Ρούτσι τούς κέρδισε - Αναμένουμε την απόφαση εγγράφως [βίντεο]

Ο Παύλος Ασλανίδης αναφέρθηκε με συγκίνηση στον αγώνα του Πάνου Ρούτσι, αποκαλύπτοντας ότι αρχικά προσπάθησε να τον αποτρέψει.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΛΙΑΓΚΑ 07 Οκτ 2025 | 12:40

Ρούτσι: Υπάρχει πολλή εξάντληση, νιώθω ότι καταρρέω - Δεν έχω καλέσει κανέναν να έρθει εδώ

Για τον αγώνα του, αλλά για και όλους όσοι τον επισκέπτονται, μίλησε ο Πάνος Ρούτσι, από το Σύνταγμα, όπου για 22η ημέρα πραγματοποιεί απεργία πείνας.

"ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ" ΛΥΣΗ 07 Οκτ 2025 | 09:22

Πάνος Ρούτσι: "Ναι" σε τοξικολογικές και χωρίς να καθυστερήσει η δίκη για τα Τέμπη - Πώς βρήκε τη λύση η Δικαιοσύνη

Τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στις σορούς των παιδιών τους μπορούν να ζητήσουν όσοι συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών το επιθυμούν.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 07 Οκτ 2025 | 07:43

Νίκος Πλακιάς: "Η Δικαιοσύνη πρέπει να ανασύρει και να εξετάσει αντικειμενικά τη μήνυση κατά των ιατροδικαστών"

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, καθώς μετά το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για εκταφή του γιου του, το οποίο έγινε δεκτό, έρχεται στο προσκήνιο η μήνυση που είχαν καταθέσει οι οικογένειες των θυμάτων.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 06 Οκτ 2025 | 17:25

Τέμπη: Τροχαίο με νεκρό 45χρονο άνδρα που τον παρέσυρε νταλίκα - Στο ύψος της σιδηροδρομικής τραγωδίας [Εικόνες]

Το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν ο 45χρονος και ο 21χρονος γιος τους είχε σταματήσει στη ΛΕΑ στο ύψους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

ΤΕΜΠΗ 06 Οκτ 2025 | 16:27

Πώς βρέθηκε η φόρμουλα για να γίνει δεκτό το αίτημα Ρούτσι - Διαψεύδει η οικογένεια - "Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση"

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας αναμένεται να δώσει άδεια για τη διενέργεια και τοξικολογικών εξετάσεων στη σορό του γιου του Πάνου Ρούτσι - Νέο αίτημα από τη Μαρία Καρυστιανού - Πώς βρέθηκε η φόρμουλα

ΤΕΜΠΗ 06 Οκτ 2025 | 13:36

Ανατροπή: Πληροφορίες ότι έγινε δεκτό το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για τοξικολογικές εξετάσεις - Ξεχωριστή δικογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα δεν αφορά μόνο τον κ. Ρούτσι αλλά και άλλους συγγενείς, οι οποίοι ζητούν εκταφή και περαιτέρω διερεύνηση.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 06 Οκτ 2025 | 12:03

Κωνσταντοπούλου: Ο Μητσοτάκης έχει βγάλει μπροστά τις ύαινες, τον Γεωργιάδη και τον Φλωρίδη, να επιτίθενται στον Π. Ρούτσι

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε επίσης ότι πλέον όλη η κοινωνία έχει σιχαθεί τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μητσοτάκη και αυτά που κάνουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 06 Οκτ 2025 | 11:53

Καρφί Γεωργιάδη για Δένδια: Θα μπορούσα κι εγώ, όπως κάποιοι άλλοι, να βγαίνω και να το παίζω καλός

"Η Κωνσταντοπούλου αδιαφορεί αν πάθει κάτι ο Ρούτσι - Είναι κακό άτομο, τη νοιάζει μόνο το δικηγορικό της γραφείο", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 06 Οκτ 2025 | 11:40

Αγώνας μέχρι τέλους για τον Ρούτσι: "Την Πέμπτη θα γίνει η εκταφή, μην τολμήσετε να πειράξετε τον τάφο του παιδιού μου"

Ο Πάνος Ρούτσι διαμηνύει κατηγορηματικά πως δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση την εκταφή του παιδιού του μόνο και μόνο για τη διενέργεια τεστ DNA. Συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι τέλους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 06 Οκτ 2025 | 08:39

Γεωργιάδης: Δεν προσέβαλα τον Ρούτσι - Κατήγγειλα την επικοινωνιακή διαχείριση της υγείας του από τα ΜΜΕ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι ουδέποτε προσέβαλε τον Πάνο Ρούτσι και τονίζει ότι η κριτική του αφορά τη "διαστρέβλωση των γεγονότων" από μερικά ΜΜΕ.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ 06 Οκτ 2025 | 08:03

Στην 22η ημέρα απεργίας ο Πάνος Ρούτσι: Ο φόβος της κυβέρνησης και η ευθύνη της Δικαιοσύνης

Με τον χρόνο να πιέζει, καθώς ο Πάνος Ρούτσι βρίσκεται πλέον στην 22η ημέρα απεργίας πείνας και ανυποχώρητος, όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για την δικαιοσύνη.

ΘΥΜΑΤΑ ΤΕΜΠΩΝ 05 Οκτ 2025 | 15:45

Συγκλονίζει ο Παύλος Ασλανίδης: Μέχρι να γίνουν οι εκταφές, οι νεκροί μας θα παραμένουν άταφοι

"Πολλοί από εμάς αντί για το σώμα του αγαπημένου μας πήραμε μια πλαστική σακούλα ή ένα κλειστό κιβώτιο. Λείψανα και απομεινάρια των νεκρών παιδιών", είπε ο Παύλος Ασλανίδης.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 05 Οκτ 2025 | 12:53

Πάνος Ρούτσι - 21 ημέρες απεργία πείνας: "Ο οργανισμός του αρχίζει να καταρρέει", λέει η γιατρός που τον παρακολουθεί

"Εγώ δεν ξέρω ποιες είναι οι πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις του κ. Ρούτσι, ξέρω ότι έχει ένα δίκαιο αίτημα και προσπαθώ να μην καταρρεύσει, να μην πεθάνει"

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 05 Οκτ 2025 | 12:31

Πάνος Ρούτσι: Δύο καλέσματα συμπαράστασης το απόγευμα στο Σύνταγμα - "Να μάθω το παιδί μου από τι έφυγε’"

Ο πατέρας του 22χρονου Ντένις, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, βρίσκεται για 21η ημέρα στο Σύνταγμα, κάνοντας απεργία πείνας.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 04 Οκτ 2025 | 19:54

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πάνο Ρούτσι: "Δώστε εντολή τώρα - Σταματήστε την ύβρη"

Η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από το Σύνταγμα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 04 Οκτ 2025 | 18:53

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Άδωνι Γεωργιάδη: "Επιτελεί τον ρόλο του αποπροσανατολισμού"

Στα όσα είπε για εκείνη και για τον Πάνο Ρούτσι ο κ. Γεωργιάδης απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 04 Οκτ 2025 | 18:20

Καρυστιανού για τοξικολογικές εξετάσεις: "Η αλήθεια που έθαψαν τόσο βιαστικά είναι έτοιμη να αποκαλυφθεί"

"Τελικά ποιοι τρέμουν αυτό που θα βγάλει η τοξικολογική που μπλόκαραν για 2,5 χρόνια ;;;;", γράφει η πρόεδρος του Συλλόγου "Τέμπη 2023"

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 04 Οκτ 2025 | 16:16

Αβραμόπουλος: "Στηρίζω το αίτημα του Πάνου Ρούτσι, δεν είναι πολιτικό ή νομικό ζήτημα αλλά ανθρώπινο και ηθικό"

"Το δικαίωμα ενός γονιού να γνωρίζει την αλήθεια και να βρει γαλήνη μέσα από αυτήν είναι ιερό", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 04 Οκτ 2025 | 13:23

Πυρά Αδωνι κατά γιατρών Ρούτσι και Κωνσταντοπούλου - "Κινδυνεύει η ζωή του και παίζουν πολιτικά παιχνίδια"

Τις ανακοινώσεις του νοσοκομείου Νίκαιας και των γιατρών που παρακολουθούν τον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι σχολίασε o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΔ 04 Οκτ 2025 | 12:11

Σδούκου για Ρούτσι: Αυτό που θα ήθελα να πω είναι να σταματήσει να υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είπε πως θα ήθελε και εκείνη να μάθει τη συνέβη το βράδυ του Φεβρουαρίου όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ 04 Οκτ 2025 | 11:53

20η μέρα απεργίας πείνας για τον Ρούτσι: "Οι βουλευτές της κυβέρνησης να σκεφτούν με την καρδιά όχι με την καρέκλα"

Ο Πάνος Ρούτσι συνεχίζει για 20η μέρα την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά του για την εκταφή του γιου του

ΤΕΜΠΗ 03 Οκτ 2025 | 21:56

"Κρυφτό" παίζει η Κωνσταντοπούλου με την Εισαγγελία για την εκταφή του γιου του Ρούτσι- Αρνήθηκε να παραλάβει την πρόσκληση

"Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εμφανίστηκε να παραλάβει την πρόσκληση που προσδιόριζε τη νέα ημέρα εκταφής του Ντένι Ρούτσι για την ερχόμενη εβδομάδα" λένε εισαγγελικές πηγές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Οκτ 2025 | 21:40

Πλακιάς σε Γεωργιάδη: "Είμαι απλά πατέρας δύο παιδιών που δολοφόνησε το κράτος" - Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας

"Θεωρώ και εσάς όπως και τους υπόλοιπους της κυβέρνησής σας ΕΝΟΧΟΥΣ και υπεύθυνους για τη δολοφονία των παιδιών μου" αναφέρει ο Νίκος Πλακιάς προς τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η απάντησή του

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 03 Οκτ 2025 | 17:39

Στον Ρούτσι ο Μπισμπίκης για λίγη θετική δημοσιότητα μετά το ρεζίλι της Φιλοθέης: "Ηθελε να μας δει με τη Δέσποινα"

Ο Βασίλης Μπισμπίκης επιχείρησε να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα μετά τα γεγονότα της Φιλοθέης και επισκέφθηκε τον Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα

"ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ" 03 Οκτ 2025 | 16:01

Γενικό Κρατικό Νίκαιας για Πάνο Ρούτσι: Δεν προκύπτει άμεση απειλή για τη ζωή του - Η ανακοίνωση του νσοκομείου

Σε κλινική εξέταση, καρδιολογικό και παθολογικό έλεγχο, καθώς και σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε ο απεργός πείνας, Πάνος Ρούτσι

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 03 Οκτ 2025 | 12:45

Κοβέσι στο Politico: "Η εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν οργανωμένη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων"

Η Λάουρα Κοβέσι δήλωσε ότι ορισμένες υποθέσεις προσκρούουν σε πιθανή πολιτική εμπλοκή, καθιστώντας ακόμη πιο περίπλοκη τη διερεύνησή τους.

ΤΕΜΠΗ 03 Οκτ 2025 | 12:13

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα ονόματα του Παναγιώτη και της Αναστασίας μπαίνουν σε δρόμους στα Καλάβρυτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων προχωρά στην ονοματοδοσία οδών προς τιμήν δύο Καλαβρυτινής καταγωγής θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

19Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ 03 Οκτ 2025 | 11:58

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο Ρούτσι: Αρνήθηκε τη νοσηλεία - "Εχει χάσει 10 κιλά", λένε οι γιατροί του

Οι γιατροί συνέστησαν στον Πάνο Ρούτσι να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 03 Οκτ 2025 | 11:42

Συμφωνεί με τον Δένδια και ο Μαρκόπουλος: Το αίτημα του Πάνου Ρούτσι πρέπει να ικανοποιηθεί - Δεν είναι αντίπαλός μας η Κοβέσι

"Πρέπει να χτιστεί γέφυρα με αυτούς τους γονείς, κακώς τους έχουμε αφήσει βορά στα χέρια του κάθε ριζοσπάστη, του κάθε λαϊκιστή", τόνισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 03 Οκτ 2025 | 10:27

Πλεύρης: "Ο Πάνος Ρούτσι έχει δικαίωμα να διερευνήσει ό,τι θέλει για το παιδί του - Ο Δένδιας είπε το αυτονόητο"

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης μίλησε το πρωί της Παρασκευής, για το θέμα των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΕΜΠΗ 03 Οκτ 2025 | 10:18

Καρυστιανού: "Αισθάνθηκα ντροπή που η Ευρωπαία εισαγγελέας είπε ότι η χώρα μας προστατεύει το έγκλημα των πολιτικών"

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι αλλά και τα όσα είπε χθες η Ευρωπαία εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, μίλησε η Μαρία Καρυστιανού.

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 03 Οκτ 2025 | 07:38

ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη, οι δύο "εφιάλτες" της κυβέρνησης - Δύσκολη η ανάκαμψη όσο τα μέτωπα είναι ανοιχτά

"Όσοι έλεγαν ότι η κ. Κοβέσι θα έρθει στην Ελλάδα και θα κάνει εκστρατεία σε βάρος της χώρας, έκαναν μεγάλο λάθος" λένε κυβερνητικές πηγές.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 02 Οκτ 2025 | 23:50

Ελένη Ράντου: "Σιχάθηκα, ντρέπομαι - Δεν είμαστε έτσι, έτσι μας θεωρούν" - Ο Πάνος Ρούτσι και το τροχαίο Μπισμπίκη

"Ένας άνθρωπος μες τη μέση του Συντάγματος, όχι πολύ μακριά, προσφέρει τη ζωή του...." αναφέρει η Ελένη Ράντου

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ 02 Οκτ 2025 | 18:55

Πάνος Ρούτσι: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να κάνει εκταφή χωρίς την έγκρισή μου - Ζητάμε και τοξικολογικές εξετάσεις [Βίντεο]

Ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, επιμένει να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του γιου του

"ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ" 02 Οκτ 2025 | 16:11

Νίκος Πλακιάς: Είτε μας κορόιδευαν για λαθρεμπόριο στα Τέμπη ή και η Κοβέσι είναι στο κόλπο

Αιχμηρή ανάρτηση του Νίκου Πλακιά για Λάουρα Κοβέσι και Τέμπη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 02 Οκτ 2025 | 15:29

Μαρινάκης για Κοβέσι: Όποιος την άκουσε καταλαβαίνει ότι τα περί συγκάλυψης είναι παραμύθια της Χαλιμάς

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, κάτι που χαιρέτησε και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

ΕΚΤΑΦΗ 02 Οκτ 2025 | 15:24

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Fake news του ΑΠΕ ότι ζήτησα αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στη Βουλή ότι δεν υπήρξε προγραμματισμός για την εκταφή του γιου του Πάνου Ρούτσι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 02 Οκτ 2025 | 15:11

Ηχηρή παρέμβαση Δένδια υπέρ του απεργού πείνας Ρούτσι: Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει να ερευνήσει τον θάνατο του παιδιού του

Ο Νίκος Δένδιας παρενέβη από το βήμα της Βουλής υπέρ των αιτημάτων του Πάνου Ρούτσι.

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 02 Οκτ 2025 | 15:09

Κοβέσι: Ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακού κράτους ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κ. Κοβέσι είπε ότι "επί σειρά ετών κάποιοι έκλεβαν χρήματα".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Οκτ 2025 | 14:37

Γεωργιάδης για Πάνο Ρούτσι: Έχω ευθύνη ως υπουργός, ανησυχώ – Τον παρακαλώ να μας αφήσει να τον εξετάσουμε

"Όταν ξεκινήσει το δικαστήριο, αν θέλει ο κ. Ρούτσι μπορεί να κάνει αίτημα για τοξικολογικές", τόνισε ο ¨Αδωνις Γεωργιάδης.

ΤΕΜΠΗ 02 Οκτ 2025 | 12:16

Καρυστιανού: "Ελπίζω η σωτηρία της χώρας να έρθει μέσα από κάτι καθαρό και καινούργιο" - Αρνητική για Σαμαρά και Τσίπρα

Η Μαρία Καρυστιανού αποκάλυψε όσα της είπε ο Πάνος Ρούτσι. Πρόσθεσε ότι, αν γίνει εκταφή, δεν θα καθυστερήσει καθόλου η διαδικασία της δίκης για τα Τέμπη.

ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ 02 Οκτ 2025 | 11:09

Ο Πάνος Ρούτσι διαψεύδει το ΕΚΑΒ: "Δεν αρνήθηκα ιατρική φροντίδα - Αν νομίζουν ότι θα φύγω από εδώ, κάνουν λάθος"

"Θα πάω μέχρι τέλους, έχω δικαίωμα να και δεν θα μου το στερήσει κανένας αυτό", διαμήνυσε ξανά ο απεργός πείνας Πάνος Ρούτσι. Τι είπε για την ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 02 Οκτ 2025 | 10:30

Λάουρα Κοβέσι: "Η διαφθορά μπορεί να σκοτώσει, όπως στα Τέμπη - Όσοι παρεμβαίνουν στη δουλειά μας, να το ξανασκεφτούν"

"Η τραγωδία Τεμπών θα είχε αποφευχθεί αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση 717" ανέφερε η Λάουρα Κοβέσι.

17Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 01 Οκτ 2025 | 19:27

Πάνος Ρούτσι - Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ: "Αρνείται κάθε ιατροφαρμακευτική φροντίδα" - Η ανακοίνωση

"Ο Πάνος Ρούτσι μετά την επιστροφή του από ξενοδοχείο, τον επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και αρνήθηκε εκ νέου κάθε ιατροφαρμακευτική φροντίδα", σύμφωνα με την ανακοίνωση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 01 Οκτ 2025 | 15:49

Τέμπη: Γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε και πέτυχε αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

Η συνήγορος του Πάνου Ρούτσι ζήτησε να δοθεί αναβολή στην εκταφή

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 01 Οκτ 2025 | 14:38

Εισαγγελία Λάρισας: Δεκτό το αίτημα Π. Ασλανίδη για εκταφή του γιου του - Μόνο για ταυτοποίηση, όχι για τοξικολογικές

Απορρίφθηκε το αίτημα για τη διενέργεια τοξικολογικών και άλλων εξετάσεων που είχε ζητήσει στο αίτημά του

17Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 01 Οκτ 2025 | 14:11

Πάνος Ρούτσι: Σε κρίσιμο σημείο η υγεία του, λένε οι γιατροί - Πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Η παθολόγος-λοιμωξιολόγος που τον εξέτασε χθες Τρίτη, είπε ότι ο οργανισμός του είναι σε οριακή κατάσταση, καθώς παρουσιάζει ταχυκαρδίες και εξάντληση.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ 01 Οκτ 2025 | 12:50

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σε κόντρα με την Ομάδα Αλήθειας για τα "χαμένα βαγόνια στα Τέμπη"- Το βίντεο που τον εκθέτει

Σε πολλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) διέψευδε ότι μίλησε ποτέ για χαμένα βαγόνια, αλλά το βίντεο τον διαψεύδει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Οκτ 2025 | 09:44

Γεωργιάδης: "Με βρίζει το MEGA όλη μέρα, με πολεμάει ο Μαρινάκης- Βαγγέλη μου όχι άλλο, θα με βγάλεις πρώτο"

"Η κυρία Κωνσταντοπούλου θέλει να μην ξεκινήσει το δικαστήριο γιατί αν φτάσει στις εκλογές με τα Τέμπη ανοιχτά προσδοκά να πάρει 15%" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΑΙΧΜΗ 30 Σεπ 2025 | 13:55

Η Σακελλαροπούλου σχολιάζει (εμμέσως) την υπόθεση των Τεμπών: Η Δικαιοσύνη απονέμεται μόνο στα δικαστήρια…

Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡ. 30 Σεπ 2025 | 11:50

Μαρινάκης για Τέμπη: Σηκώνουν το θέμα κάθε φορά που πέφτουν στις δημοσκοπήσεις - Αποκρουστική εργαλειοποίηση

Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε πολιτικούς αρχηγούς ότι "κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσει η δίκη" και "σηκώνουν το θέμα κάθε φορά που πέφτουν δημοσκοπικά".

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ 29 Σεπ 2025 | 22:22

Νέα αιτήματα εκταφής των παιδιών τους από Πάνο Ρούτσι και Παύλο Ασλανίδη

Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος Ασλανίδης κατέθεσε νέο αίτημα για βιοχημικές εξετάσεις στη σορό του παιδιού του, Δημήτρη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ 29 Σεπ 2025 | 20:08

Αλ. Σδούκου για Τέμπη: Για εμάς το πιο κρίσιμο είναι να ξεκινήσει η δίκη και να αποδοθεί δικαιοσύνη

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καμώνεται την υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά στην πραγματικότητα ζητά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 29 Σεπ 2025 | 15:31

Ποιος θα "πληρώσει" εκλογικά ένα κόμμα Καρυστιανού - Ποιο κόμμα κινδυνεύει περισσότερο με καθίζηση

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών για τις επιπτώσεις ενός κόμματος Τεμπών

ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ 29 Σεπ 2025 | 15:09

Εκταφή οστών θυμάτων των Τεμπών: Μπορεί μια νέα τοξικολογική να απαντήσει για το "ξυλόλιο" και την πυρόσφαιρα;

Το αίτημα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, αποσκοπεί στο να ερευνηθεί η αιτία του θανάτου των θυμάτων

Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ 29 Σεπ 2025 | 12:16

Το σκίτσο του Αρκά για τα "πτωμοφάγα όρνεα" που προκάλεσε αντιδράσεις

Ενα σκίτσο το οποίο συνόδευσε με μία φράση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, δημοσίευσε ο Αρκάς.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 29 Σεπ 2025 | 11:46

Ενα βήμα πιο κοντά στη δίκη των Τεμπών - Πράσινο φως από την Πρόεδρο Εφετών στην εισαγγελική πρόταση

Τον δρόμο για το ακροατήριο παίρνει η υπόθεση των Τεμπών. Η Πρόεδρος Εφετών έδωσε σύμφωνη γνώμη επί της εισαγγελικής πρότασης για παραπομπή σε δίκη 36 κατηγορουμένων.