Η αναίρεση του Αρείου Πάγου για τα δήθεν 600 δισ. του Σώρρα-Όλο το σκεπτικό

Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στην απόφασης με την οποία ο Αρτέμης Σώρρας και ο συνεργάτης του «αναγνωρίστηκαν» έμμεσα διαχειριστές 600 δις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η αναίρεση του Αρείου Πάγου για τα δήθεν 600 δισ. του Σώρρα-Όλο το σκεπτικό

Αντιφάσεις, λογικά κενά και ανυπαρξία στοιχείων εντοπίζει στην έκθεσή της η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία ο Αρτέμης Σώρρας και ο συνεργάτης του Εμμανουήλ Λαμπράκης είχαν αθωωθεί από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και «αναγνωρίστηκαν» έμμεσα ως διαχειριστές 600 δις.

Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος", τα επιχειρήματα της κ. Σπυροπούλου αποδομούν το σκεπτικό της απόφασης που είχε εκδοθεί το 2013 και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η έκθεση αναφέρει ότι «το Μονομελές Πλημμελειοδικείο δεν διέλαβε την επιβαλλόμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού δεν εκτίθενται με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και στηρίζουν την ανυπαρξία των απαιτούμενων στοιχείων για τη συγκρότηση της ποινικής υπόστασης του διωκόμενου εγκλήματος, ούτε προκύπτει κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του για το σχηματισμό της δικανικής του πεποιθήσεως όλα τα αποδεικτικά μέσα, και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή».

Καταπέλτης είναι η συνέχεια της έκθεσης που κάνει λόγο για ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων:

«Δεν παρατίθενται τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία το Πλημμελειοδικείο συνήγαγε τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία δέχθηκε. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δις δολαρίων, ενώ δεν εξειδικεύει και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποίου αμετάκλητου πληρεξουσίου τυγχάνει διαχειριστής ο Αρτέμης Σώρρας του αμύθητου ποσού, αναφέροντας αορίστως και με ελλιπή αιτιολογία, κατά λέξη, ότι ‘δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής του εν λόγω χρηματικού ποσού’. Δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των έξι διεθνών γραμματίων αμερικανικού ταμείου, τα οποία, κατά τις παραδοχές της αποφάσεως: ‘έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της ελληνικής Δημοκρατίας’, χωρίς να αναφέρεται που ακριβώς φυλάσσονται, παραθέτοντας, παντελώς αόριστα ότι ‘βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά υπό τη μορφή ομολόγων’, την οποία ουδόλως προσδιορίζει».

Η αιτιολογία χαρακτηρίζεται στην έκθεση αντιφατική:

«Ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δις δολάρια έχουν ενσωματωθεί σε έξι διεθνή γραμμάτια που φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως δέχεται εντελώς αντιφατικά ότι ‘ο Αρτέμης Σώρρας προτίθεται να χορηγήσει το ανωτέρο ποσό στο ελληνικό κράτος υπό τη μορφή δανείου με διάρκεια πληρωμής εκατό ετών και με επιτόκιο 0,5%’, ενώ στη συνέχεια επίσης αντιφατικά αναφέρεται σε τίτλους ομολόγων και όχι διεθνών γραμματίων (όπως είχε δεχθεί αρχικά) αναφέροντας ότι ‘ο G.G., ο οποίος τυγχάνει διευθυντής και διαχειριστής Ομοσπονδιακού πρακτορείου μεταφοράς μετοχών, που εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά και είναι θεματοφύλακας των εν λόγων ομολόγων…».

Ως εσφαλμένη αναφέρει η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την κρίση ότι δεν προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες η είδηση της ύπαρξης των 600 δις και της διάθεσής τους για την αποπληρωμή του χρέους (με τον όρο μεταξύ άλλων της αλλαγής του Συντάγματος):

«Αντικειμενικώς κρινόμενη δύναται να φέρει ανησυχία στους πολίτες, αφού φέρεται, ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, να μην καλύπτει το Κράτος τις από την αιτία αυτή υποχρεώσεις του, βάλλοντας παράλληλα με τον ως άνω προσχηματικό λόγο-τρόπο κατά του Συντάγματος της Χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η αναίρεση ασκήθηκε μετά τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 22 Οκτ 2020 | 08:07

Δίκη Χρυσής Αυγής - Η ώρα της φυλακής: Σήμερα η απόφαση για τις αναστολές

Στις 11 ξεκινά η συνεδρίαση. Πιθανότατα σήμερα το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του για αναστολές των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ 20 Οκτ 2020 | 16:02

Φωτογραφίες: Με αναπηρικό καρεκλάκι ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον Αρειο Πάγο

Οι φωτογραφίες δείχνουν την σημερινή κατάσταση της υγείας του Ακη Τσοχατζόπουλου

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ 20 Οκτ 2020 | 12:52

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιά ήταν η πρόταση της εισαγγελέως που προκάλεσε αντιδράσεις- Χαμός στα social media

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής άνοιξε κυριολεκτικά τον "ασκό του Αιόλου" με σφοδρές αντιδράσεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 19 Οκτ 2020 | 07:28

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το ποιοι θα πάνε στον Κορυδαλλό

Σήμερα το πρωί ξεκινά η πορεία προς την απόφαση του δικαστηρίου για το μείζον θέμα των φυλακίσεων καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 16 Οκτ 2020 | 07:30

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων για τις αναστολές

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για μείωση των ποινών τους.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 14 Οκτ 2020 | 18:50

Χρυσή Αυγή: Πρώτη αντίδραση του αμετανόητου Μιχαλολιάκου - "Είμαι υπερήφανος γιατί διώκομαι για τις ιδέες μου"

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με δήλωσή του στο site της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και μιλά για τις "ιδέες" του εθνικισμού.

11 Οκτ 2020 | 09:08

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Πότε θα ανακοινωθούν οι ποινές

Το θέμα των ελαφρυντικών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 09 Οκτ 2020 | 16:07

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε λίγο η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Ολοκληρώνουν τις αγορεύσεις οι δικηγόροι

Σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΤΗ ΔΙΚΗ 08 Οκτ 2020 | 11:40

Χρυσή Αυγή: Ο αιμοδότης, ο φιλόζωος και ο δεύτερος γάμος- Τα απίστευτα ελαφρυντικά που επικαλούνται για να γλυτώσουν τη φυλακή

Αργά το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές στους 65 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Ποιά απίστευτα ελαφρυντικά επικαλούνται

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ 08 Οκτ 2020 | 09:19

Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα: Οι Χρυσαυγίτες ήταν βέβαιοι ότι θα αθωωθούν και δεν είχαν ετοιμάσει ελαφρυντικά

Για δικαίωση των γονέων του Παύλου Φύσσα, έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας, με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Οκτ 2020 | 20:26

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται οι ένοχοι πρώην βουλευτές και η δωρεά των...100 ευρώ

Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.

«ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ» 07 Οκτ 2020 | 16:28

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η πρώτη (πανικόβλητη) αντίδραση Μιχαλολιάκου για την απόφαση

"Είμαι υγιής και δεν έκανα φυσικά καμία ... απόπειρα αυτοκτονίας και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για τα Δίκαια μου", αναφέρει ο αμετανόητος Μιχαλολιάκος.

«ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ» 07 Οκτ 2020 | 14:20

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε, το ναζιστικό μόρφωμα καταδικάστηκε

Με τη σημερινή απόφαση κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.