Η απαγωγή του Αλέξανδρου Χαΐτογλου που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1995

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου απέφευγε συστηματικά την έκθεσή του στην δημοσιότητα. Κυρίως μετά την απαγωγή του το 1995 που πάγωσε την κοινή γνώμη.

i-apagwgi-tou-xaitoglou-pou-sugklonise-to-panellinio-efuge-apo-ti-zwi
SHARE THIS
0
SHARES

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου που έφυγε την Κυριακή από τη ζωή, απέφευγε συστηματικά την έκθεσή του στον δημόσιο βίο.

Κι αυτό κυρίως μετά την απαγωγή του το 1995, που πάγωσε την κοινή γνώμη.

Το χρονικό της απαγωγής

Ηταν 15η Δεκεμβρίου κι ο επιχειρηματίας πήγαινε -όπως σχεδόν κάθε μέρα- να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο.

Σε έναν χωματόδρομο που χρησιμοποιούσε συχνά, εμφανίστηκαν δύο πάνοπλοι άνδρες. Οπως έγινε γνωστό αργότερα, εγκέφαλοι της απαγωγής ήταν οι αδελφοί Παλαιοκώστα.

Επί 80 ώρες τον κρατούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση, έως ότου τον απελευθερώσουν στα ΚΤΕΛ της Καρδίτσας. Λίγο νωρίτερα ο αδελφός του θύματος, Κώστας Χαΐογλου (τότε πρόεδρος στο μπάσκετ του Ηρακλή και υπερτυχερός του ΛΟΤΤΟ με κέρδη 160 εκατ. ευρώ) είχε αφήσει σε ερημική τοποθεσία του Νομού Φθιώτιδος 260 εκατ. δρχ (765 χιλ. ευρώ).

Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη έως και το 2010 καθώς η οικογένεια Χαΐτογλου αξίωσε αποζημίωση για την ζημιά που υπέστη από παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τελικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε πως δεν υπήρξαν παραλείψεις ούτε πλημμελής άσκηση των καθηκόντων από πλευράς ΕΛΑΣ, στο στάδιο της απαγωγής, ενώ ανατράπηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που επιδίκασε αποζημίωση στον Αλ. Χαϊτογλου και σε βάρος του Δημοσίου 228.427 ευρώ, που ισοδυναμούσε στο 30% των λύτρων (761.423 ευρώ ή 260 εκατ. δρχ.) που είχαν καταβληθεί για την αποφυλάκισή τους. Το Δ. Εφετείο είχε συμφωνήσει ότι η ΕΛΑΣ είχε προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες μετά την απαγωγή, αλλά είχε επιδικάσει την αποζημίωση, θεωρώντας ότι υπήρξε ευθύνη του Δημοσίου και οργάνων της ΕΛΑΣ, επειδή είχαν αποδράσει ο Βασίλης Παλαιοκώστας από τον Κορυδαλλό και ο αδελφός του Νίκος από τη Χαλκίδα, το διάστημα 1990-91, με συνέπεια να μπορέσουν να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Τι είχε πει για τους απαγωγείς του ο επιχειρηματίας

Μετά την απελευθέρωσή του ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για τους απαγωγείς του:

«Μπορώ να πω ότι μου φέρθηκαν ανθρώπινα πάνω απ' όλα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους ώρες ατελείωτες και να καταλάβω ότι πρόκειται για ανθρώπους ενήμερους για όλη την κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν και κάποιο επίπεδο σαν άνθρωποι γενικά...».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook