Οι πρώτοι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ειδομένη

Περί τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησαν να αποχωρήσουν από την Ειδομένη. Δεν άντεχαν άλλο πείνα, βροχή και αέρα.

i-apognwsi-xtupise-kokkino-stin-eidomeni
SHARE THIS
0
SHARES

Λίγο οι τεράστιες ουρές για ένα σάντουιτς, λίγο η βροχή που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρεί ξανά τους ανθρώπους εκεί, λίγο ο ισχυρός άνεμος που πνέει, οδήγησε μία ομάδα περί τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, να ζητήσουν από τις δυνάμεις της αστυνομίας να αποχωρήσουν από την περιοχή και να οδηγηθούν σε κέντρο φιλοξενίας.

Ετσι λίγο μετά τις 5 το απόγευμα αναχώρησε για τη Βέροια το πρώτο από τα συνολικά 20 λεωφορεία που έφτασαν νωρίς το πρωί στην Ειδομένη με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν, σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης. Ακολούθησαν αλλά 5 λεωφορεία αλλά ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι ένα από τα οχήματα κόλλησε στην ανηφορα!

 

 

Όσοι φεύγουν δηλώνουν πως θέλουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση. "Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία" λέει ο 'Αχμεντ από το Χαλέπι της Συρίας.

"Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι' αυτό αποφάσισα να φύγω" προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία, ενώ έγινε ενημέρωση και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

 

 

Στο μεταξύ, ο αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook