
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αναμένουν να καταγραφούν τα επόμενα 24ωρα οι επιδημιολόγοι. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά ενώ τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται ολοένα και περισσότερους ασθενείς γεγονός που επιβεβαιώνει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός και αναμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών για να αποφασίσουν αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα αποφύγουμε. "Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δυσκολέψουν τότε θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown", είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1.
Ωστόσο ένα ολικό lockdown και κυρίως στην Αττική αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στην οικονομία με το κλείσιμο του λιανεμπορίου που λειτουργεί με την μέθοδο του "click away" αλλά και στην εκπαίδευση που μόλις χθες άνοιξαν τα γυμνάσια.
Η κατάσταση όμως που δείχνει να δημιουργείται δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αν και οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μέχρι την τελευταία στιγμή μία καραντίνα τύπου Μαρτίου. "Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε μια περιοχή 5 εκ. κατοίκων απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα. Φανταστείτε τι θα γίνει στους δρόμους και τα μέσα μεταφοράς" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1 δείχνοντας τον προβληματισμό που υπάρχει.
Αύξηση του ιικού φορτίου 40%
Τα στοιχεία που προέρχονται από τις αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τρομάζουν τους ειδικούς καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η αύξηση ήταν πάνω από 40% κάτι που αναμένεται να φανεί τα επόμενα 24ωρα. "Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση" ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης στο Mega.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα όσα έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και προσπαθούν να προλάβουν την έξαρση της πανδημίας πριν να είναι αργά. "Από την ανάλυση των δεδομένων, είδαμε μια αύξηση 35%-40% των κρουσμάτων στην Αττική. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες αυτές συνθήκες. Είχαμε την εισήγηση της Επιτροπής και πήραμε τις αποφάσεις" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Ωστόσο ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί το επόμενο διάστημα να πάρει αυστηρά μέτρα καθώς το σύστημα υγείας θα δεχθεί ισχυρή πίεση από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οποίος θα φτάσει σε τριψήφια νούμερα.

Μόσιαλος: Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις
Η εξάπλωση της μετάλλαξης της νόσου είναι ένα ακόμη στοιχείο που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους κυρίως για την ταχύτητα της διασποράς αλλά είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τη κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια. Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως "τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτουν και τις μεταλλάξεις" παράλληλα σημείωσε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. "Είμαστε στο δεύτερο κύμα και παλεύουμε να σταθεροποιηθούμε, η Ελλάδα μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων".
Η λοίμωξη από μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ακόμα και σε άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά επισημαίνουν οι επιστήμονες, όπως συνέβη με τον ιερέα στην Θεσσαλονίκη. "Τα αντισώματα που έχει ο ιερέας δεν τον καλύπτουν σε περίπτωση μετάλλαξης. Τα αντισώματα που παράγουμε από το εμβόλιο είναι σε πολύ υψηλότερους τίτλους από τα εμβόλια που παράγουμε όταν μολυνθούμε" τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Τα λιγοστά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι λοιμωξιολόγοι για το μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου που προέρχεται από τη Νότια Αφρική τους προβληματίζει ιδιαίτερα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδετα 74% πιο γρήγορα από την Βρετανική. "Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους", σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr