Η αυτοκρατορία που έχτισε ο Νιτσιάκος ξεκινώντας με δανεικά

Η Θ. Νιτσιάκος με παρουσία 40 χρόνων στον κλάδο της πτηνοτροφίας συγκαταλέγεται σήμερα στις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες βιομηχανίες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η αυτοκρατορία που έχτισε ο Νιτσιάκος ξεκινώντας με δανεικά

Ξεκινώντας με δανεικά ο Θεόδωρος Νιτσιάκος δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία.

Mε καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και γεννημένος στις 25/3/1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας αποφάσισε το 1972 να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.

Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευη πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποίηθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Την τελευταία δεκαετία, η Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.
Σήμερα η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Νιτσιάκος

1972: ίδρυση της εταιρείας και λειτουργία μονάδας αναπαραγωγής στο Μπιζάνι Ιωαννίνων
1980: λειτουργία πτηνοσφαγείου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων
1993: λειτουργία νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα
1993: κατασκευή εργοστασίου περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Άρτα που λειτουργεί ως θυγατρική (Foodmaster ΑΕΒΕ)
1995: μετατροπή της εταιρείας σε Α.Ε.
1995-2000: δημουργία κέντρων διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις
2001: εξαγορά από το συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών
2001: αγορά εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών
2002: δημιουργία στα Δολιανά Ιωαννίνων φάρμας 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής
2003: λειτουργία 2ου εργοστασίου ζωοτροφών στην Άρτα
2003: βράβευση από τη GrowthPlus ως μια από τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης
2004: κατασκευή νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής
2005: λειτουργία νέου τυποποιητηρίου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων
2005: λειτουργία μονάδας παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς
2008: κατασκευή νέου κέντρου διανομής στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης
2008: κατασκευή εργοστασίου καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων
2010: διάθεση στην αγορά κρέατος γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής
2013-2014: εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας
2014: σύναψη συμβολαίων για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σίτου ελληνικής παραγωγής

H πορεία μέσα στα χρόνια και οι επενδύσεις

Αναλυτικότερα το 1980, δημιουργείται ένα πτηνοσφαγείο στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και μερικά χρόνια μετά, το 1993, η επιχείρηση «απογειώνεται» με τη λειτουργία νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα. Σύντομα, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, μεταμορφώνεται σε μια υπερσύγχρονη μονάδα που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις συνεχίζονται και έτσι το 1993, η Νιτσιάκος κατασκευάζει εργοστάσιο περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Άρτα που λειτουργεί ως θυγατρική (Foodmaster ΑΕΒΕ) ενώ 2 χρόνια μετά, το 1995, η εταιρία μετατρέπεται σε Α.Ε.

Τα επόμενα 5 χρόνια, ως το 2000 δημιουργούνται κέντρα διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και το 2001 εξαγοράζεται από το συνεταιρισμό Βησαλτίας το πτηνοσφαγείο στη Νιγρίτα Σερρών, το οποίο και εκσυγχρονίζεται.

Την ίδια χρονιά αγοράζει εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών ενώ έχοντας αφουγκραστεί τις επιταγές των καιρών για καλύτερο ποιοτικά κρέας, το 2002, δημιουργεί πρότυπη φάρμα στα Δολιανά Ιωαννίων, 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής.

Η ανάπτυξη της εταιρίας ήταν επόμενο να φέρει και το δεύτερο εργοστάσιο που λειτούργησε στην Άρτα το 2003, μια χρονιά-ορόσημο, καθώς ακολούθησε και η βράβευση από τη GrowthPlus ως μια από τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Το 2004 κατασκευάζεται νέο κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής και την επόμενη χρονιά, το 2005, λειτουργεί νέο τυποποιητήριο κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων καθώς και μια μονάδα παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς, ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος για την εταιρία Νιτσιάκος.

Το 2008 φέρνει την κατασκευή νέου κέντρου διανομής στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς και ενός εργοστασίου καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων. Το 2010, διατίθενται στην αγορά κρέατα γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής.

Τη διετία 2013-2014, γίνεται εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της εταιρείας. ενώ το 2014, σύναψε συμβόλαια για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σίτου ελληνικής παραγωγής.

Η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Η κορυφαία παραγωγός εταιρεία προϊόντων κοτόπουλου, αναπτύσσεται περαιτέρω και δραστηριοποιείται σε αγορές εκτός Ελλάδος και καινούριους κλάδους όπως κουνέλι και γαλοπούλα, πρώτες ύλες ζωοτροφών και ζωοτροφές, αυγά εκκολάψεως και νεοσσούς, τροφές για ζώα συντροφιάς, αλεύρι για ανθρώπινη κατανάλωση, βιομάζα ως καύσιμη ύλη.

Καινοτομεί με το «μαύρο κοτόπουλο»

Η Νιτσιάκος, είναι αυτή που λάνσαρε πρώτη το «μαύρο κοτόπουλο», μια κατεξοχήν γαλλική ράτσα που η εκτροφή του γίνεται σε ελάχιστες χώρες παγκοσµίως.

To άνοιγμα στον τουρισμό

Τα τελευταίκα χρόνια, είχε επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στον τουρισμό με δύο ξενοδοχεία, ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Κέρκυρα, ενώ στα σχέδια του ήταν και η απόκτηση ενός ξενοδοχείου στην Αθήνα.

Η αυτοκρατορία που έχτισε ο Νιτσιάκος ξεκινώντας με δανεικά

Tο Hotel Du Lac Congress Center & Spa στα Γιάννενα

Στον όμιλος Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, ως Θ. Νιτσιάκος ΑΕ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ανήκουν τα ξενοδοχεία Hotel Du Lac Congress Center & Spa στα Γιάννενα και το Marilena Premium Hotel στο Πυργί της Κέρκυρας. Στο τιμόνι των ξενοδοχείων βρίσκεται η μεγάλη του κόρη Αγγελική Νιτσιάκου, η οποία έχει σπουδάσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η αυτοκρατορία που έχτισε ο Νιτσιάκος ξεκινώντας με δανεικά - εικόνα 2

Tο Marilena Premium Hotel στο Πυργί της Κέρκυρας

Το Hotel Du Lac Congress Center & Spa στα Γιάννενα βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1999 και πραγματοποίησε ριζική ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2010. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο που προσφέρει όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου πολυτελείας. Διαθέτει 170 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, δύο εστιατόρια και μπαρ, σαλόνια με υπέροχη θέα στη λίμνη, χώρους πολλαπλών χρήσεων, ένα αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και ένα κέντρο ευεξίας και χαλάρωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 14:00

Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται στους 370.000 οι δικαιούχοι, ως 10 Ιουλίου οι αιτήσεις

Αυξάνονται σε 370.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ - Μέχρι τις 10 Ιουλίου οι αιτήσεις συμμετοχής των τουριστικών παρόχων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 13:43

Σφοδρή καταιγίδα "χτυπά" την Αττική - Πού παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα [εικόνες-βίντεο]

Σύμφωνα με το meteo, έντονη κακοκαιρία θα επικρατεί έως τις 5 το απόγευμα με βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι.

ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΑΚΩΜΟΙ 07 Ιουλ 2020 | 13:26

Οικογενειακή τραγωδία στη Ζαχάρω: Σκότωσε το γιο του για μια επίσκεψη στο καφενείο; Τι προκάλεσε τον μοιραίο καυγά

Τι προκάλεσε τον τελευταίο τσακωμό τους και το μοιραίο τέλος. Οι πρώτες μαρτυρίες.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ 07 Ιουλ 2020 | 12:56

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης

Από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 07 Ιουλ 2020 | 12:44

Εκτροχιασμός συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά με εννέα τραυματίες [εικόνες-βίντεο]

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τρένο προσέκρουσε στο τερματικό τοιχίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δέκα άτομα.

ΜΕ ΑΙΧΜΗΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 07 Ιουλ 2020 | 12:40

Αγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο της Marfin στη Σταδίου [εικόνες]

Έκλεψαν τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 07 Ιουλ 2020 | 12:28

Τραγωδία στο Μάτι: "Οχι" του εισαγγελέα σε κακουργηματικές διώξεις - Παραμένουν πλημμέλημα

Ο εισαγγελέας επισημαίνει πως για κάποιους από εκείνους που περιλαμβάνονταν στο αίτημα του ανακριτή η πυρκαγιά στο Μάτι, σήμανε το τέλος της καριέρας τους.

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 11:44

Zητείται ...Οβελίξ: Ξεπέρασαν τα 100.000 τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα

Αλματώδης η αύξηση των πληθυσμών από δεκαετία σε δεκαετία.

15 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 07 Ιουλ 2020 | 11:04
ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 07 Ιουλ 2020 | 11:00
ΚΑΜΠΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ 07 Ιουλ 2020 | 10:27

Θησαυροί σε 4 τροχούς στα ανάκτορα του Τατοΐου: Αρχίζει η αποκατάσταση των βασιλικών αυτοκινήτων [εικόνες - βίντεο]

Τα εντυπωσιακά οχήματα μεταφέρονται προκειμένου να αναπαλαιωθούν όπως πρέπει. Είναι η πρώτη φορά που οι αντίκες χαρακτηρίζονται επίσημα ως μνημεία.

ΕΠΕΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 07 Ιουλ 2020 | 09:59

"Χορός" κεραυνών τη Δευτέρα σε Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο [χάρτης]

Έως τις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.200 κεραυνοί από τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν.

ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 09:51

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Στάση εργασίας αύριο από την ΑΔΕΔΥ - Σήμερα συγκέντρωση στα Προπύλαια

Σήμερα στις 7 μ.μ. συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια - Αύριο η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη στην Κλαυθμώνος.