Η διαδρομή του «Ελληνα Ιμπραήμ»

O Ibrahim B. ήταν ύποπτος τρομοκρατικής επίθεσης-Αξιωματούχοι περιγράφουν την «Front Al Nosra» ως την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή- Πληροφορίες για επιθέσεις στη Γαλλία

i-diadromi-tou-ellina-impraim
|
SHARE THIS
0
SHARES

680 Γάλλοι τζιχαντιστές πολεμούν το καθεστώς Ασαντ, στις τάξεις της «Front Al Nosra», που διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Από αυτούς τουλάχιστον 24 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στα μέτωπα των μαχών είτε έχουν επιστρέψει στη Γαλλία.

Μία τέτοια «επιστροφή» ήταν και ο 23χρονος Ibrahim B. ο οποίος, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές θα μετέφερε το αιματηρό «μέτωπο» του πολέμου στην Κυανή Ακτή.

Ο 23χρονος είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις γαλλικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2012 με κατεύθυνση τη Συρία

Ηταν ύποπτος για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης αλλά είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις Γαλλικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2012 με κατεύθυνση τη Συρία, και τα πολεμικά αναχώματα των ισλαμιστών μαχητών.

Αξιωματούχοι της Γαλλίας περιγράφουν την συγκεκριμένη ομάδα ως την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, που εμφανίστηκε μετά το μπαράζ επιθέσεων τη δεκαετία του 1990.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα, έχουν κληθεί να προβούν σε επιθέσεις στη Γαλλία, ως αντίποινα της συμμετοχής του Γαλλικού Στρατού στην επέμβαση στο Μάλι και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Περιγράφουν την συγκεκριμένη ομάδα ως την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, που εμφανίστηκε μετά το μπαράζ επιθέσεων τη δεκαετία του 1990

Ο 23χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι, είχε εντοπιστεί και εξεταστεί από την Ελληνική Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κατά την είσοδό του στη χώρα μας μέσω Συνοριακού Σταθμού του Νομού Εβρου.

Τα στοιχεία ταυτότητάς του είχαν καταχωρηθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες στο σύστημα «Σένγκεν ΙΙ» (SIS II) ως υπόπτου για τρομοκρατική δράση. Εξετάστηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καθώς σε βάρος του δεν εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών.

Τα στοιχεία ταυτότητάς του είχαν καταχωρηθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες στο σύστημα «Σένγκεν ΙΙ» ως υπόπτου για τρομοκρατική δράση

Ο φορητός υπολογιστής και το usb, που είχε στην κατοχή εξετάστηκαν από στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την σταδιακή ανάλυσή τους διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχαν οδηγίες κατασκευής αυτοσχέδιων «οικιακών» εκρηκτικών υλών και βομβών.

Οι Ελληνες αστυνομικοί ενημέρωσαν τους Γάλλους συναδέλφους τους, με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του να εκδοθεί λίγες ημέρες μετά στις 10 Ιανουαρίου, και ενώ ο 23χρονος πιθανολογείται ότι είχε συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γαλλία διαμέσου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας.

Ο Ιμπραήμ εντοπίστηκε τελικά και συνελήφθη την 17η Φεβρουαρίου σε πολυκατοικία στην περιοχή Mandelieu La Napoule, κοντά στις Κάννες.

Στο διαμέρισμα όπου διέμενε, άνδρες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DCRI) της Γαλλίας εντόπισαν 900 γραμμάρια αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης TATP τοποθετημένης μέσα σε τρεις αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. Η «αγαπημένη» εκρηκτική ύλη των καμικάζι αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή, είχε χρησιμοποιηθεί στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου το 2005, στο Μαρακές το 2011 και στην Ισπανία το 2004.

Ο Ιμπραήμ εντοπίστηκε τελικά και συνελήφθη την 17η Φεβρουαρίου σε πολυκατοικία 

Ο 23χρονος φέρεται μέλος ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με επωνυμία «Cannes-Torcy» με πυρήνες σε Παρίσι και Νότια Γαλλία. Μέλη της φέρονται ύποπτα για την επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον Εβραίου εμπόρου στην πόλη Sarcelles κοντά στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στο διαμέρισμα όπου διέμενε,εντοπίστηκε εκρηκτική ύλη των καμικάζι αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Τύπου, στη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν την επίθεση στην Sarcelles, Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν πληθώρα στοιχείων μεταξύ των οποίων κείμενα που φέρονται να είχαν συνταχθεί από τον ίδιο τον Ιμπραήμ.

Ως μέλος της ίδιας οργάνωσης φέρεται και ο 25χρονοςAbdelkader T. που συνελήφθη την 16η Ιανουαρίου στην Ιταλία. Και αυτός φαίνεται να είχε περάσει από την Ελλάδα κατά την επιστροφή του από τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Parisien», λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Sarcellesτραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή με αστυνομικούς στο Στρασβούργο, ο Jeremie Louis - Sidney.

Περιγράφεται ως ένας από τους επικεφαλής της ομάδας «Cannes-Torcy». Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη σύλληψη του Jeremy Bailly στην περιοχή Torcy. Στην κατοχή του οι αστυνομικοί είχαν βρει σύνεργα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Η περαιτέρω έρευνα είχε οδηγήσει τις αρχές στη Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα τις Κάννες, όπου τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη ο «Ελληνας» Ιμπραήμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook