Η ΕΛΑΣ με..."Σάρισα" ψάχνει τζιχαντιστές στην Ελλάδα

Μετά την αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, το σχέδιο «Σάρισα» αναμορφώνεται με στόχευση τον εντοπισμό και την καταγραφή υπόπτων για σχέσεις ή συμμετοχή στον ISIS.

Η ΕΛΑΣ με..."Σάρισα" ψάχνει τζιχαντιστές στην Ελλάδα

«Οι τζιχαντιστές του ISIS βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα» δηλώνει ανήσυχα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία, η οποία αποδίδεται σε ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους.

Η «σμίκρυνση» της χιλιομετρικής απόστασης δράσης έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελληνικές διωκτικές αρχές, με σχετικές πολιτικές εντολές ενδυνάμωσης της συνεργασίας στελεχών της Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ) και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την επικαιροποίηση των δράσεων και εκτίμησης σχετικών απειλών. «Οι τζιχαντιστές θα αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για την χώρα τα επόμενα χρόνια» δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προαναγγέλλει την επανεργοποίηση του σχεδίου «Σάρισα» και ενίσχυση του τμήματος Εξωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την παρακολούθηση του φαινομένου ISIS.

Η... «Σάρισα» είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2013 επί υπουργείας Νίκου Δένδια, που σκοπό είχε την χαρτογράφηση των πύλων εισόδου των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας. Τα στοιχεία που προέκυπταν από την έρευνα μεταναστών και δουλεμπόρων εισάγονταν σε online βάση δεδομένων, μέσω της οποίας αναλύονταν οι μεταναστευτικές ροές.

Μετά την αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να αναμορφώνεται με στόχευση τον εντοπισμό και την καταγραφή υπόπτων για σχέσεις ή συμμετοχή τους στις φρικαλεότητες του ISIS, μέσω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες όπως εικάζεται αποτελούν την «κιβωτό» εισχώρησης τζιχαντιστών σε χώρες της Ευρώπης. «Αν ‘σφίξουν’ τα μέτρα εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, δεν αποκλείεται να βιώσουμε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και στη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Σήμερα το 90% των ύποπτων για σχέσεις με τον ISIS, είναι δουλέμποροι» επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.. Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών χωρών της Ε.Ε. και Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το στοιχείο που «σώζει» προσωρινά τη χώρα μας από την εκδήλωση ενεργειών από τζιχαντιστές στο εσωτερικό της, είναι η… ελαστικότητα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2014 λειτουργεί η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της αστυνομίας, αποτελούμενη από στελέχη της πρώην ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής και Κρατικής Ασφάλειας, η οποία προβαίνει σε εκτίμηση απειλών και εξωτερικών κινδύνων, επικαιροποιεί τη δράση της και επικεντρώνεται πλέον στη διέλευση ή διαμονή ακραίων τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και χρηματοδότησης των συντρόφων τους στη Συρία.

Σε μία έκθεση-ανάλυσης κινδύνου, υπήρχε η επισήμανση ενός «σπιτιού» στην Καλλιθέα και τον ρόλο ενός «ιμάμη-καθοδηγητή», στο οποίο προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα, σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του ISIS, ενώ άλλα επτά άτομα, συριακής καταγωγής, κάποια από τα οποία διαμένουν έως και 25 χρόνια στη χώρα μας, έχοντας πάρει ελληνική ιθαγένεια, βρίσκονταν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών. Δύο από τους «υπόπτους» επιχείρησαν να ταξιδεύσουν προς τη Συρία, δεν τα κατάφεραν και βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, με τις δραστηριότητες, συναλλαγές και επικοινωνίες τους να βρίσκονται κάτω από έντονη αστυνομική επιτήρηση, χωρίς προς το παρόν να έχει προκύψει κάτι «επικίνδυνο».

Η έντονη ελληνική «προετοιμασία» για ακραία σενάρια επιθέσεων του ISIS στη χώρα μας, ξεκίνησε τον περασμένο Μάϊο, όταν 20 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδεύτηκαν από στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ, στη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η εκπαίδευση, που για πρώτη φορά έγινε στη χώρα μας και όχι σε τυχαίο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε αφορμή για τον σχεδιασμό ενός σημαντικού εγχειριδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι διωκτικές αρχές, βάσει των εμπειριών, που έχουν καταγραφεί δυσάρεστα σε περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Η μεθοδολογία του εγχειριδίου αντιμετώπισης, ήταν ίδια με εκείνη που εφαρμόστηκε σε απόλυτο βαθμό από τις γαλλικές αρχές, για την εξουδετέρωση του ισλαμιστή Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας στο Εβραϊκό Παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσέν, ανατολικό προάστιο του Παρισίου, που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015, με τον θάνατο 4 ομήρων και του δράστη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης. Η εκπαίδευση των Ελλήνων αξιωματικών περιελάμβανε την αντιμετώπιση εισβολής τζιχανιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε ελληνικό υπουργείο, σε εφορία, σε τράπεζα και σε πάρκο ή κεντρική πλατεία της Αθήνας, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους.

Aξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ ήταν πεπεισμένοι ότι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θύλακοι τζιχαντιστών, κάτι που επιβεβαίωσαν σε έναν βαθμό οι Έλληνες συνάδελφοί τους. Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, και της αντι-τζιχαντιστικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταγράψει ύποπτες εισόδους τζιχαντιστών μαζί με «καραβάνια» μεταναστών, κυρίως μέσω Έβρου, ανάμεσα στα οποία είχαν τοποθετήσει έγκυες γυναίκες και παιδιά προκειμένου να κεντρίζουν τα ανθρωπιστικά συναισθήματα των διωκτικών αρχών και να αποδυναμώνουν τις έρευνες ταυτοποίησης της δικής τους ταυτότητας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ 24 Νοε 2020 | 12:39

Προφυλακιστέος ο 27χρονος τζιχαντιστής από τη Συρία - Ξαφνικά αρνείται ότι ήταν στον ISIS - "Με βασάνισαν για να ομολογήσω"

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 27χρονος Σύριος τζιχαντιστής μετά την απολογία του.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 2 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ 23 Νοε 2020 | 14:07

Στον ανακριτή ο 27χρονος τζιχαντιστής - Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί [εικόνες]

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ζήτησε από τον ανακριτή ο 27χρονος από την Συρία που έχει παραδεχθεί πως ήταν μαχητής του ISIS.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 21 Νοε 2020 | 09:46

Σοκάρει ο 27χρονος τζιχαντιστής: "Εκτελέστηκαν μπροστά μου τέσσερις όμηροι"

Στην κατάθεσή του ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα υποστηρίζει ότι πολεμούσε για τον ISIS μέχρι και το 2018 όταν αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του και να ταξιδέψει προς την Ελλάδα

ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ 20 Νοε 2020 | 07:55

Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη: "Μπήκα στον ISIS για να πάρω εκδίκηση"

Ο 27χρονος τζιχαντιστής ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.

19 Νοε 2020 | 18:38

Αυτός είναι ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα: Ομολόγησε πως δολοφονούσε κόσμο στο όνομα του ISIS [Βίντεο]

Ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διέμενε στη Δομή του Ελαιώνα

Ο 27ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΡΟΣ 19 Νοε 2020 | 15:38
13 Νοε 2020 | 15:02

13 Νοεμβρίου 2015: Όταν ο τρόμος επισκέφθηκε το Παρίσι

Πέντε χρόνια από το βράδυ που το ISIS αιματοκύλησε τη γαλλική πρωτεύουσα. Κι όμως τα γεγονότα μοιάζουν ακόμα νωπά.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ 06 Νοε 2020 | 07:48

Ποιος είναι ο 27χρονος ύποπτος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Τρίπολη - Του είχε δοθεί πολιτικό άσυλο

Διωκόμενος από το καθεστώς του Τατζικιστάν δηλώνει ο 27χρονος που συνελήφθη στην Τρίπολη Αρκαδίας ως ύποπτος για συμμετοχή στον ISIS.

ΝΕΟ LOCKDOWN ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Δεκ 2020 | 09:46

Μέτρα Πολυτεχνείου και για την επέτειο Γρηγορόπουλου: 5.000 αστυνομικοί με drones και "Αίαντες" στους δρόμους

Ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών είναι η τυχόν εκδήλωση καταδρομικών επιθέσεων ή "έκτακτων" αιφνιδιαστικών συγκεντρώσεων.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 04 Δεκ 2020 | 07:45

Κωδικός Αγία Βαρβάρα και Γρηγορόπουλος: Το σχέδιο αποκλεισμού της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθούν συνωστισμοί και εκδηλώσεις

Μέτρα, χάρτες και ζώνες αποκλεισμού για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την επέτειο Γρηγορόπουλου.

ΜΕ... ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ 03 Δεκ 2020 | 08:06

Η "ζωάρα" της σπείρας ναρκωτικών στη Δυτική Αττική: BMW με 500 άλογα είχαν ο "Αρκούδος", η "Αλανιάρα" και ο "Ντάνος"

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν πλούσια ζωή, φορούσαν χλιδάτα ρούχα, και κυκλοφορούσαν με πολυτελή οχήματα.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ 03 Δεκ 2020 | 08:01

Έγκλημα στη Σαντορίνη - Νέες αποκαλύψεις: "Δεν μπορεί να τον έκαψε μόνο με βότκα" - Ουτε να τον σκότωσε για 200 ευρώ

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και ερωτήματα, αναφορικά με το στυγερό έγκλημα της Σαντορίνης.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 07:57

Τσουνάμι 1.072.575 ελέγχων το Νοέμβριο από την αστυνομία: 18.692 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι τον Νοέμβριο - Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες- Δεύτερος αστυνομικός νεκρός από κορονοϊό.