Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην υπηρεσία των αδυνάτων και όσων τους προστατεύουν

Σύμμαχος της ΕΕ για τη εξάλειψη της ενδοικογενειακής βίας αλλά και της κακοποίησης ηλικιωμένων, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου

i-eurwpaiki-enwsi-stin-upiresia-twn-adunatwn-kai-oswn-tous-prostateuoun
SHARE THIS
0
SHARES

Οχτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα αλλά αντίθετα ένας στους τέσσερις γνωρίζει κάποιο περιστατικό στη γειτονιά του. Αυτά τα στοιχεία, που έρχονται από την ΕΕ, σχεδόν σοκάρουν, με σημαντικότερο το γεγονός ότι δεν μπορείς να καταπολεμήσεις ένα πρόβλημα αν δεν το γνωρίζεις και αν δεν το καταγγείλεις.

Σύμμαχοι στην καταπολέμηση τέτοιου είδους φαινομένων είναι η σωστή ενημέρωση αλλά και η συνεχής υποστήριξη και προστασία για όσους έχουν το θάρρος να το καταγγείλουν. Ένας τέτοιος σύμμαχος είναι και ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση της προέδρου του, κας Μαίρης Παχιαδάκη.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος ασχολείται με την κακοποίηση και την ενδο-οικογενειακή βία, προσφέροντας υποστήριξη και προστασία σε γυναίκες και παιδιά. Από το 2000 λειτουργεί τον Ξενώνα φιλοξενίας Γυναικών και Παιδιών θυμάτων βίας, ενώ στις υπηρεσίες του περιλαμβάνει ένα Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία αλλά και μια 24ωρη Γραμμή SOS 801 11 16000, που καλύπτει τις ανάγκες της Κρήτης και των γύρω νησιών.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιες προσπάθειες καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Όπως αναφέρει η κα. Παχιαδάκη, οι πόροι αλλά και η τεχνογνωσία που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ανεκτίμητοι στην προσπάθειά τους αυτή. Χωρίς τη στήριξη της ΕΕ, δεν θα υπήρχε πρόσβαση στη γνώση και στις τάσεις που επικρατούν διεθνώς, σχετικά με τη βία στην οικογένεια. Με διαρκή επιμόρφωση και συνεργασία με άλλους φορείς που εμπλέκονται στη θεματική από όλη την Ε.Ε., η προστιθέμενη αξία που παράγεται, περνάει στην τοπική κοινωνία, στους εμπλεκόμενους φορείς και σε κάθε γυναίκα που αναζητά στήριξη.

Ο σύνδεσμος συντονίζει τρία ευρωπαϊκά έργα στην Κρήτη: το CYBERSAFE, το DIS.CO και το Equal Youth, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus+. Τα έργα έχουν ως κύριο στόχο την κακοποίηση ηλικιωμένων, τη βία μέσα από το διαδίκτυο και τη συμβουλευτική εξ αποστάσεως σε θύματα βίας. Η κακοποίηση ηλικιωμένων μάλιστα είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που εντάθηκε στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα και για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς δεν έχει διερευνηθεί το φαινόμενο σε βάθος.

Η βοήθεια της ΕΕ, και η συνεργασία μέσω αυτής, είναι κομβικά στοιχεία για την επιτυχία τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα.

Γνωρίστε και άλλες, πολύ αξιόλογες, προσπάθειες από όλη την Ευρώπη στην ιστοσελίδα της καμπάνιας ΕΕ-Προστατεύουμε Μαζί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook