
ΔΕΔΔΗΕ: Μόνο με άδεια Δασαρχείου η κοπή δέντρων. ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ: Καμία αρμοδιότητα σε δρόμους εντός σχεδίου. ΔΗΜΟΙ: Καμία ευθύνη στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας.
Οι συναρμοδιότητες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού χάθηκαν στη… μετάφραση. Στις 26 Νοεμβρίου 2020 δόθηκε η 1η έκδοση του σχεδίου με την κωδική ονομασία "ΒΟΡΕΑΣ" από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αποδέκτες όλους τους φορείς, για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων όπως της "Μήδειας".
Έδινε χρονικό περιθώριο ενός μήνα σε Περιφέρειες, Δήμους, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΔΕΔΔΗΕ και όλους τους συναρμόδιους φορείς, να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό οργάνωσης και δράσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο "ΒΟΡΕΑΣ" καθόριζε τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τις κύριες δράσεις των φορέων της κεντρικής διοίκησης για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, για μία ακόμη φορά όμως απουσίαζε η πρόληψη, η οργάνωση και η συνεργασία, που βύθισε στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά για αρκετές ημέρες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα κοπής… κλαδιών που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μέτρου από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τους πυλώνες, ενώ από αυτή την απόσταση και μετά οι δήμοι, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Οι αλληλοκατηγορίες και η αποποίηση ευθυνών ήταν το άμεσο επακόλουθο με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) να επιφυλάσσεται πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους. Αυτή η μετάθεση ευθυνών προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε νομοσχέδιο στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για το ποιος θα κόβει… δέντρα και κλαριά!
Δράσεις κατά την… κρίση τους
Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πως οι διοικήσεις φορέων, εταιριών και οργανισμών όπως ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και 25 ακόμη, στους οποίους στάλθηκε ο "ΒΟΡΕΑΣ", πρέπει να διαβιβάσουν αντίγραφό του σε όλες τις αρμόδιες οργανικές τους μονάδες που δρομολογούν δράσεις, και να προβούν στην έκδοση, κατά την κρίση τους, σχετικών οδηγιών, κατά το μέρος που τις αφορά και εμπλέκονται, εφόσον συντρέχουν λόγοι.
Οι σχετικές διαταγές, κατευθυντήριες οδηγίες, σχέδια δράσης ή σχέδια και μνημόνια ενεργειών, που εκδίδονται στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος σχεδίου, πρέπει να εγκρίνονται από τις διοικήσεις τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ από τις 15 Ιανουαρίου αναφέρει ότι προειδοποιούσε για τα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα πέφτουν σε ηλεκτροφόρα σύρματα σε περιόδους κακοκαιρίας. Η ΚΕΔΕ απάντησε πως οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας.
Το σχέδιο "ΒΟΡΕΑΣ" παρότι διαμοιράζει τις αρμοδιότητες, η προετοιμασία και πρόληψη αφήνεται ακαθόριστα ή τουλάχιστον όχι ξεκάθαρα στις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων. Το σχέδιο είναι πιο αναλυτικό στην αποκατάσταση των βλαβών σε δίκτυα κοινής ωφέλειας εξαιτίας χιονοπτώσεων και παγετού.
Συντήρηση δικτύων

"Oι έντονες χιονοπτώσεις και ο παγετός δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, κλπ), τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα δυσχεραίνουν την διαβίωση των πολιτών και δύναται να οδηγήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα δε σε περιοχές όπου παρουσιάζονται και διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο" περιγράφει ο "ΒΟΡΕΑΣ" προφητικά, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων.
Με βάση όμως αυτά οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οι οποίες σύμφωνα με το N.4001/2011 (ΦΕΚ: 179/Α/2011) είναι αρμόδιες για την λειτουργία και την συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα, οφείλουν να προχωρήσουν εγκαίρως στον απαραίτητο προγραμματισμό για την εξασφάλιση της άμεσης αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξ αιτίας χιονόπτωσης ή παγετού (διάθεση προσωπικού, υλικών και μέσων, κλπ), εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Το ίδιο και οι Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.) και Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε), καθώς και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) οφείλουν να προχωρήσουν εγκαίρως στον απαραίτητο προγραμματισμό, για την αποκατάσταση βλαβών σε δίκτυα ύδρευσης.
Οι φορείς συντήρησης και λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, κλπ) κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν εκτεταμένες βλάβες λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην αποκατάστασή του δικτύου που εξυπηρετεί δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτίρια (νοσοκομεία, υπηρεσίες, κτλ).
Οι περιφερειάρχες
Οι Περιφερειάρχες ή οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες στα πλαίσια του συντονιστικού τους ρόλου κατά κανόνα δρομολογούν αρχικά δράσεις που συνδέονται με την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών χειμερινής συντήρησης της Περιφέρειας για τον κατά προτεραιότητα αποχιονισμό τμημάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας τους, κατόπιν σχετικού αιτήματος για την υποστήριξη φορέων (Π.Σ., ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ, κλπ) που επιχειρούν για διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων, παροχή ιατρικής βοήθειας, αποκατάσταση βλαβών.
Αρμοδιότητα των Περιφερειών είναι η κινητοποίηση φορέων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και υποδομών στην περιοχή που εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις και παγετός.
Μετά την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι υπεύθυνοι λειτουργίας και συντήρησης τεχνικών έργων και έργων υποδομής (οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, δίκτυα κοινής ωφέλειας, μονάδες παραγωγής ενέργειας, γέφυρες, σήραγγες, κλπ) στην περιοχή που αυτά εκδηλώθηκαν, προβαίνουν αυτεπάγγελτα και βάσει του κανονισμού λειτουργίας και συντήρησης του εκάστοτε φορέα, σε άμεσο έλεγχο των εγκαταστάσεών τους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
Οι φορείς συντήρησης και λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, κλπ) κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους για τον άμεσο έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο αρμοδιότητάς τους.
Προϋποθέσεις… επιτυχίας
Στο σχέδιο "ΒΟΡΕΑΣ", επισημαίνονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στοιχεία που δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά στην περίπτωση της "Μήδειας", καθώς τα περιέβαλε μία "ομίχλη", κυρίως σε επίπεδο πρόληψης και ξεκάθαρων ρόλων σε αυτή.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για την επιτυχία του σχεδίου καθίσταται βασική η:
- Η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας ανά δράση, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο
- Η αναθεώρηση-επικαιροποίηση-εναρμόνιση σχεδίων πολιτικής προστασίας των εμπλεκομένων φορέων σύμφωνα με το παρόν σχέδιο και σύνταξη ή επικαιροποίηση των αντίστοιχων μνημονίων ενεργειών
- Ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων που δύναται να διατεθούν σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.
- Η εξασφάλιση ετοιμότητας όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων Φορέων σε κάθε στάδιο επιχειρήσεων
- Η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
Νοείται -αλλά δεν εννοήθηκε- ότι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, προϋπόθεση είναι ο προγραμματισμός και εκτέλεση προγραμμάτων χειμερινής συντήρησης από τους αρμόδιους φορείς.
Συνεργασία φορέων χειμερινής συντήρησης

Συνεργασία φορέων χειμερινής συντήρησης του οδικού δικτύου με τους φορείς αποκατάστασης βλαβών δικτύων κοινής ωφέλειας. Κατά την χειμερινή περίοδο οι έντονες χιονοπτώσεις και ο παγετός δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δικτύων κοινής ωφέλειας με δυσμενή αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, κλπ).
Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό όλοι οι φορείς λειτουργίας και συντήρησης δικτύων κοινής ωφέλειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, φορείς ύδρευσης, φορείς τηλεπικοινωνιών, κλπ) να εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση βλαβών που ενδέχεται να προκύψουν λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.
Στην προκειμένη περίπτωση, και όταν διαπιστωθεί βλάβη, σε περιοχές που κατά τη χειμερινή περίοδο επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού, οι φορείς λειτουργίας και συντήρησης δικτύων κοινής ωφέλειας, κατά κανόνα επικοινωνούν άμεσα με την οικεία υπηρεσία τροχαίας της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου προς τα σημεία των βλαβών.
Εν συνεχεία και εφόσον τα μέσα που διαθέτουν ή μισθώνουν οι φορείς λειτουργίας και συντήρησης δικτύων κοινής ωφέλειας δεν επιτρέπουν την οδική πρόσβασή τους στο σημείο της βλάβης, δύναται να ζητήσουν την συνδρομή των φορέων που έχουν την ευθύνη χειμερινής συντήρησης, εφόσον αυτοί διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα, προκειμένου να αποκαταστήσουν ταχύτερα τις βλάβες στο δίκτυό τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr