Η ιστορική γέφυρα του Κερίτη που γκρεμίστηκε στην Κρήτη (φωτό)

Με κραυγές και δάκρυα οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στη θλιβερή εικόνα της γέφυρας του Κερίτη να γκρεμίζεται από την καταιγίδα. Στεκόταν εκεί πάνω από 100 έτη.

i-istoriki-gefura-tou-keriti-pou-gkremistike-stin-kriti-fwto
SHARE THIS
0
SHARES

Με δάκρυα οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στη θλιβερή εικόνα της γέφυρας του Κερίτη να γκρεμίζεται από την καταιγίδα. Στεκόταν εκεί πάνω από 100 έτη.

Η γέφυρα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού, ιδιαίτερα της Δυτικής Κρήτης, καθώς εκεί το 1941 οι Ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 118 ανθρώπους. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την εντολή και πρωτοστάστησε να ξεκινήσει η κατασκευή της. 

Όπως γράφει ο αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, στο βιβλίο «Η Αρχιτεκτονική στην Κρήτη» της Χρυσούλα Τζομπανάκη αποτυπώνονται σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της γέφυρας. 

"Η γέφυρα του Κερίτη, ένα από τα εμβληματικά έργα της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας με προϋπολογισμό για την “κατασκευήν γέφυρας (και κοιτοποίησιν) εν τω ποταμώ Καιρίτη” 45.000 δραχμές, ήταν ένα από τα πολλά έργα εκσυγχρονισμού, μετά από μακροχρόνια εγκατάλειψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς."

"Το έργο δημοπρατήθηκε στις 20/11/1907. Στις 7/5/1911 το έργο φαίνεται ότι έχει τελειώσει, αφού δημοπρατείται “η κατασκευή θωρακείων, κορωνίδος και ρείθρων”.

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κόντεψε να πέσει στο νερό όταν επιχείρησε να περάσει τον ποταμό με το άλογο που είχε καβαλικέψει. Τότε υποσχέθηκε αμέσως στον τότε δήμαρχο Αλικιανού, που ήταν παρών, ότι:

"Κύριε Δήμαρχε σας υπόσχομαι ότι από αύριο που θα επιστρέψω στην Αθήνα θα φροντίσω να παραγγείλω στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσει αμέσως η κατασκευή της γέφυρας".

Όπως και έγινε. Αμέσως ξεκίνησε η κατασκευή της και σε δύο χρόνια, ακριβώς, έγιναν τα εγκαίνια με μεγάλους πανηγυρισμούς και με την παρουσία του Βενιζέλου. Την ώρα όμως των εγκαινίων ο Βενιζέλος ειδοποιήθηκε ότι πέθανε ο πεθερός του και αμέσως αποχώρησε των εγκαινίων και αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία.

Ο κόσμος αμέσως αναχώρησε για τα σπίτια τους και εγκατέλειψαν τους πανηγυρισμούς και τα τραπέζια. Κι έμεινε στην ιστορία αυτό το επεισόδιο που συνδέθηκε με τη Γέφυρα.

Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής η γέφυρα ήταν της αντίστασης και του αγώνα. Εκεί κρύβονταν οι αγωνιστές για να προστατευτούν από τα μυδράλια και τα πολυβόλα των αεροπλάνων. Εκεί, την 1η Αυγούστου του 1941 οι Ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 118 ανθρώπους. 

Πηγή: cretapost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook