Μια αλλιώτικη συνέντευξη έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εφημερίδα Τα Νέα, παραμονές της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο αλλά στην καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέα Αγγέλα Καστρινάκη, που πήρε συνέντευξη προεκλογικά και από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ανάμεσα στις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει η κ. Σακελλαροπούλου ήταν και αν ονειρεύεται μια 2η θητεία, ερώτηση που απέφυγε να απαντήσει. Είπε όμως ότι αυτό αυτό που την απασχολεί είναι η θητεία που διανύει και το πώς θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά της. Και προσέθεσε:
"Δεν είμαι δέσμια της "καρέκλας”. Το νιώθω βαθιά αυτό και μου εξασφαλίζει μια αίσθηση ελευθερίας.
Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, σε έναν χώρο γεμάτο βιβλία και μάλλον Σαββατοκύριακο, αφού όπως ενημέρωσε την Αγγέλα Καστρινάκη η πρόεδρος, προσπαθεί να μην έχει υποχρεώσεις τα week end, ώστε "να μπορεί να βάλει και κανένα πλυντήριο". Βάζει η πρόεδρος πλυντήριο; Η πρόεδρος απαντάει: Είναι παράγοντας ισορροπίας οι μικρές καθημερινές συνήθειες. Η φροντίδα του σπιτιού, ένα μαγείρεμα, τα λουλούδια στη βεράντα είναι ρουτίνες της καθημερινότητας που λειτουργούν ως τρόποι αποσυμπίεσης από τα καθήκοντα.
Ο χώρος είναι γεμάτος βιβλία, αλλά όπως η ίδια παραδέχεται, δεν έχει τον χρόνο να τα διαβάσει. "Επειδή λατρεύω τη λογοτεχνία, από παιδί έχω στο σπίτι γύρω μου – δείτε!- στοίβες από βιβλία. Θα πάω διακοπές στο νησί με ένα σακίδιο τεράστιο", λέει.
Το διάβασμα είναι μία από τις συνήθειες που αναγκάστηκε να περιορίσει η κυρία Σακελλαροπούλου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι όμως η μόνη. "Μια αυθόρμητη βόλτα είναι αυτό που λαχταράω – γιατί η κάθε μου κίνηση τώρα απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά, πολύ περιορισμένος", λέει.
Χωρίς κλιματιστικό αλλά με βεντάλια
Στη διάρκεια της συνέντευξης η πρόεδρος καλεί την Αγγέλα Καστρινάκη να μην ανοίξουν κλιματιστικό και να μείνουν με τις βεντάλιες ώστε να μην επιβαρύνουν το περιββάλλον και η συζήτηση πηγαίνει στην κλιματική κρίση.
Η πρόεδρος δεν κρύβει την ανησυχία της, χαρακτηρίζει το πρόβλημα "επείγον και υπαρξιακό για το πλανήτη μας", καθώς όπως λέει τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν ακραίες διαστάσεις και έχουν δραματικές επιπτώσεις. Η ίδια θεωρεί ότι επείγει ο διεθνής συντονισμός και η ανάληψη πρωτοβουλιών από κρατικές και υπερεθνικές αρχές, σε παγκόσμιο επίπεδο: "Ως Προεδρία έχουμε προσπαθήσει να το θέσουμε στην ατζέντα και διοργανώσαμε συζήτηση με τους ειδικούς".

Για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών
Στην ερώτηση πώς βλέπει την υπόσχεση του πρωθυπουργού για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, η κ.Σακελλαροπούλου μετράει πολύ τα λόγια της αλλά δεν κρύβει φυσικά τη συμφωνία της:
"Η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μια κοινότητα συναισθήματος, γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες. Όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη απαιτεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της", απαντά.
Και στο σημείο εκείνο η πρόεδρος δείχνει στην κα Καστρινάκη το περιοδικό Antivirus της LGBTQ κοινότητας, στο οποίο είχε δώσει στο παρελθόν συνέντευξη και υποδεικνύει με ένα μολύβι το σημείο που δείχνει τη θέση της: "Στη φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αόρατοι πολίτες, ούτε η πλειοψηφία να καταπιέζει τις μειοψηφίες", λέει.
Για την Εκκλησία και το άβατο στο Άγιο Όρος
Πολύ προσεκτική ήταν η απάντηση της Προέδρου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ελλάδα γυναίκες ιερείς. "Πρόκειται για ζήτημα εσωτερικό της Εκκλησίας και δεν αφορά την Πολιτεία", λέει, προσθέτοντας όμως με νόημα: Είναι βέβαια σημαντικό και η Εκκλησία να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις. Κατά το δυνατόν".
Όσον αφορά στο άβατο του Αγίου Όρους, αποφεύγει να θέσει θέμα κατάργησης του άβατου: "Επειδή το ζήτημα τίθεται στη βάση του δικαιώματος πρόσβασης στις γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι το Άγιο όρος ακολουθεί μια παράδοση περισσότερων από χιλίων χρόνων, άποψή μου είναι ότι πολύ σημαντικότερο ζήτημα είναι εκείνο των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών", λέει, προσθέτοντας όμως ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας και η μη αναγνώριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο σύμφωνα με την αξία τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr