Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνταγματική εκτροπή λένε οι δικαστές

Ολομέτωπη επίθεση των δικαστικών ενώσεων με αιχμή την τροπολογία για περικοπή του 50% των αναδρομικών τους. Ζητούν από τους βουλευτές να καταψηφίσουν.

i-kubernisi-brisketai-se-suntagmatiki-ektropi-lene-oi-dikastes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν οι δικαστικές ενώσεις με σκληρή ανακοίνωση μέσω της οποίας καταγγέλλεται ότι η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται δικαστικές αποφάσεις.

Το θέμα σχετίζεται για μια ακόμα φορά με τα μισθολογικά τους ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τροπολογία

Φυσικά το θέμα σχετίζεται για μια ακόμα φορά με τα μισθολογικά τους ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία περικόπτεται το 50% των αναδρομικών που επρόκειτο να εισπράξουν μετά την κρίση του μισθοδικείου ότι οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς τους ήταν παράνομες. Μάλιστα χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες «επιλογές» της εκτελεστικής εξουσίας ως «επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας». 

Δικαστές: Η κυβέρνηση δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις

Η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν όλοι οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε ότι η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου. 
Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση:  i)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους Δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους Δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της. 

Μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους Ελληνες πολίτες

Η επιχειρούμενη  με την  εν λόγω τροπολογία, και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των Δικαστικών Λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου.

Καλούμε τους Ελληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».​
    
Οι Πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων
Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου 
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ
​​
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook