Η Μήλος ξεσηκώνεται για την «κακοποίηση» της Αφροδίτης από τα ξένα ΜΜΕ

Ο δήμος Μήλου διαμαρτύρεται για την προσβολή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από τα ξένα ΜΜΕ.

i-milos-ksesikwnetai-gia-tin-kakopoiisi-tis-afroditis-apo-ta-ksena-mme
SHARE THIS
0
SHARES

Με αφορμή την 195η επέτειο εύρεσης της Αφροδίτης της Μήλου, 8 Απριλίου 1820, ο δήμος Μήλου κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της συνεχιζόμενης προσβολής του αγάλματος της Αφροδίτης από τα διεθνή ΜΜΕ.

Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο κοσμεί το μουσείο του Λούβρου και αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ είτε ως καρικατούρα, είτε ως γελοιογραφία.

Αναλυτικά το ψήφισμα του δήμου Μήλου έχει ως εξής:

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση γινόμαστε θεατές κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, τα οποία αποσκοπούν να πλήξουν το κύρος της χώρας μας, προσβάλλοντας την ιστορία μας.
Ορισμένα από αυτά, επιστρατεύουν με μορφή γελοιογραφίας ή καρικατούρας, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου και αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πλήθος των δημοσιευμάτων αυτών καθώς και η αισθητική των εικόνων που χρησιμοποιούν, δεν μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά, παρά ως μια αήθης επίθεση στα σύμβολα και το φρόνημα, τόσο του ελληνικού λαού, όσο και του ευρωπαϊκού, μιας και τα επιτεύγματα (υλικά και πνευματικά) της αρχαίας ελληνικής διανόησης συνιστούν κοινή πολιτισμική αφετηρία, τόσο των σημερινών Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών και θα πρέπει να είναι σεβαστά από όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Μήλου, σεβόμενος τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην προσβολή του Αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι η «ξενιτεμένη συμπατριώτισσά μας», την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε.
Η Δημοτική Αρχή, ως θεματοφύλακας της ιστορίας του τόπου μας, εναντιώνεται σε οποιαδήποτε ενέργεια προσβολής και καπήλευσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook