Η νέα γενιά της τρομοκρατίας στο προσκήνιο- Η βόμβα της Δάφνης

«Περιφερειακούς» τρομοκράτες συγκοινωνούντων δοχείων και ασύλληπτα μέλη που έχουν ποινικό κατασκευαστή βομβών εξετάζουν τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Η νέα γενιά της τρομοκρατίας στο προσκήνιο- Η βόμβα της Δάφνης

«Περιφερειακούς» τρομοκράτες συγκοινωνούντων δοχείων και ασύλληπτα μέλη που έχουν ποινικό κατασκευαστή βομβών εξετάζουν τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης, ενώ δεν αποκλείουν την σκόπιμη αφλογιστία ή πειραματισμούς ερασιτέχνη κατασκευαστή. Οι αστυνομικοί έχουν την θολή εικόνα του βομβιστή. Οι τρεις κάμερες του τμήματος έχουν καταγράψει τον δράστη, με το υλικό προς το παρόν να μην είναι αξιοποιήσιμο.

Η νεοτρομοκρατία φαίνεται να βρίσκεται σε στάδιο μετεξέλιξης με την πιθανή στρατολόγηση νέων άφθαρτων μελών, καθώς τα περισσότερα από τα πρωταγωνιστικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, είναι έγκλειστα στις φυλακές. Αυτά τα νέα πρόσωπα επιδιώκουν να καταλάβουν αυτόν τον χώρο και πειραματίζονται με νέες συνδεσμολογίες βομβών που θα αφήνουν το «στίγμα» τους. Έτσι φαίνεται να εξηγούνται οι αποτυχημένες βόμβες που έχουν τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας και στο τμήμα της Δάφνης.

Ο «πειραματισμός», σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., κάποια στιγμή θα έχει επιτυχημένο αποτέλεσμα, γι αυτό οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση έως και τις 10 Μαρτίου, καθώς δεν αποκλείουν να υπάρξει και άλλη συμβολική ενέργεια για τον Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που πέθανε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη.

Πριν από τον εντοπισμό της βόμβας και την εξουδετέρωσή της με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Στις 02:46 άγνωστος είχε επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε 40 λεπτά θα εκραγεί βόμβα πίσω από το Α.Τ. Δάφνης. Εκκενώστε το κτίριο. Δεν είναι φάρσα. Είναι για τον Λάμπρο…».

Ήταν φανερό πως η ενέργεια ήταν αφιερωμένη στον βιολόγο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, 13 μόλις μέρες πριν από την 7 επέτειο θανάτου του έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη.

Μέσα στο τσαντάκι μέσης υπήρχε ένας πρωτότυπος εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελείτο από το σώμα χειροβομβίδας στο οποίο είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη, μηχανικός χρονοδιακόπτης ποτίσματος, ηλεκτρικός πυροκροτητής και εννιάβολτη μπαταρία.

H συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού είναι ιδιότυπη, που δεν θυμούνται να έχουν ξαναδεί τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, δείγμα ενδεχομένως πειραματισμού του «ερασιτέχνη» κατασκευαστή της. Από την εξέλιξη των ερευνών θα διαπιστωθεί αν η βόμβα θα μπορούσε να εκραγεί και αν υπήρξε λάθος στη συνδεσμολογία ή αστοχία υλικού.

Ύποπτη τρομοκρατική επωνυμία είναι η Επαναστατική Αυτοάμυνα, που έχει χτυπήσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την Πρεσβεία του Μεξικό, την Γαλλική Πρεσβεία και την κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να αποκλείεται άλλη οργάνωση ακόμη και πρωτοεμφανιζόμενη, ωστόσο η ταυτότητα των βομβιστών θα γίνει γνωστή σε περίπτωση ανάληψης ευθύνης.

Πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο αστυνομικά τμήματα

Επαναστατικός Αγώνας

5/5/2004: Τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο Α.Τ. Καλλιθέας.

Το όνομα του «Επαναστατικού Αγώνα» μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Εκατό ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Το γεγονός ότι η τρίτη έκρηξη έγινε με διαφορά 15 λεπτών από τις πρώτες δύο έκανε τις Αρχές να αναφέρουν πως από σύμπτωση δεν υπήρξε τραυματισμός.

30/4/2007: Επίθεση με χειροβομβίδα και αυτόματο όπλο στο Α.Τ. Ν. Ιωνίας. Τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» γάζωσαν με αυτόματο όπλο το Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (Α.Τ. Περισσού), αφού πρώτα έριξαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου στο οδόστρωμα. Από το σημείο περισυνελέγησαν περισσότεροι από 20 κάλυκες των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η χειροβομβίδα ήταν ίδιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα Εξάρχεια και το όπλο ίδιου τύπου με αυτό που εκλάπη από τον φύλακα της οικίας του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου.

Σέχτα Επαναστατών

Το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 όταν επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού στις 04:10 τα ξημερώματα, με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας που δεν εξερράγη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος, μέσα στην οποία βρισκόταν ο 21χρονος αστυφύλακας-σκοπός. Προκλήθηκαν επίσης μεγάλες υλικές ζημιές στο αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα Τα Νέα, βρέθηκε η προκήρυξη της οργάνωσης σε CD, μέσα σε μία ανθοδέσμη στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στην προκήρυξη τους αναφέρεται πως στόχος της επίθεσης ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και ότι οι αστυνομικοί ήταν τυχεροί που δεν εξερράγη η χειροβομβίδα.

Χριστόδουλος και Πυρήνες

Στις 29 Απριλίου 2014 γινόταν εμφανής η πρόσκαιρη συνεργασία του «Μανόλη της 17Ν» Χριστόδουλου Ξηρού με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μετά τα «ρεβεγιόν» απόδρασής του. Έστειλε εκρηκτικό πακέτο βόμβα με αποδέκτη τον διοικητή του Α.Τ. Ιτέας και αφορμή τον θάνατο του κρατούμενου Ιλί Καρέλι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Νιγρίτα Σερρών. Μέσα στο πακέτο υπήρχε ένα «σκαμμένο» βιβλίο ψαλμών και αποστολέας φαινόταν η «Μ.Κ.Ο. Αρχιεπισκοπή». Ο διοικητής είδε κάποια καλώδια να εξέχουν και δεν άνοιξε το βιβλίο. Η βόμβα περιείχε περίπου ένα κιλό ΤΝΤ, καρφιά, βίδες, μπουλόνια. Αν γινόταν έκρηξη θα ισοπέδωνε το κτίριο και θα σκότωνε όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Μερικές ημέρες αργότερα, μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβαν την αποτυχημένη δολοφονική ενέργεια. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» ανακοινώνοντας ότι στην βόμβα ταυτοποιήθηκε DNA του Χριστόδουλου Ξηρού, που αναδείκνυε την συνεργασία τους για την απόδραση του μέλους της 17Ν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 28 Ιουλ 2020 | 13:50

Στέφανος Χίος: Η πρώτη κατάθεση μετά την απόπειρα δολοφονίας- "Δεχόμουν απειλές για τις αποκαλύψεις μου"

Την πρώτη κατάθεση στους αστυνομικούς μετά την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας έδωσε ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος,

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΛΑΛΟΥΜ 26 Ιουλ 2020 | 08:49

Φωτιά στο Μάτι- Οι καταθέσεις που επιβεβαιώνουν το "μπάχαλο": "Ακουσα τις κραυγές των ανθρώπων που καίγονταν"...

Φωτιά στο Μάτι: Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που επιβεβαιώνουν το πλήρες "μπάχαλο"

ΤΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΕΜΠΟΔΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 07:40

Φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: "Θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνος θα μείνεις, θυμήσου το", έλεγε ο Ματθαιόπουλος στον Λιότσιο

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος περιγράφει τις πιέσεις που αντιμετώπισε από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 22 Ιουλ 2020 | 10:55

Φωτιά στο Μάτι: Bullying καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας - "Που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα", του έλεγε ο Ματθαιόπουλος

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποκάλυψε νέες συνομιλίες με τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΡΧΗΓΟΣ 22 Ιουλ 2020 | 07:37

Φωτιά στο Μάτι: Ο Ματθαιόπουλος ρίχνει την ευθύνη σε όλους τους άλλους, αλλά ιεραρχούσε τη φωτιά ως 4η σε προτεραιότητα

Η φωτιά στο Μάτι όπως είχαν ενημερώσει αξιωματικοί του Π.Σ. "είχε λήξει και μαζεύουμε νεκρούς" αλλά ο Β. Ματθαιόπουλος την ιεραρχούσε ως τέταρτη, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ 21 Ιουλ 2020 | 07:52

Φωτιά στο Μάτι: Βγήκαν τα μαχαίρια στην Πυροσβεστική - Έκαψαν Κύθηρα και Μάνη για να "κάψει" ο αρχηγός τον υπαρχηγό

Ο δήμαρχος Κυθήρων υπενθυμίζει ότι ζητούσε συνεχώς εναέρια μέσα για να δεχθεί την επίθεση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» 19 Ιουλ 2020 | 10:53

Τραγωδία στο Μάτι: Τι άλλαξε και τι όχι στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία δύο χρόνια μετά

Η τραγωδία στο Μάτι, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις "θανατηφόρες", όπως εξελίχθηκαν, εντολές στην μεταφορά επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουλ 2020 | 07:47

Με action cameras τα κράνη και οι στολές της αστυνομίας - Live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων

Επιδίωξη είναι οι αρμόδιες Αρχές, να έχουν σαφή και live εικόνα από το επιχειρησιακό πεδίο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 17 Ιουλ 2020 | 07:34

Συναγερμός για τον κορονοϊό: Γιατί μένουν κρυφά τα αποτελέσματα των 123.000 τεστ

Το κενό ενημέρωσης θα καλυφθεί, από τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις που θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ...ΣΥΝΕΡΓΑ 16 Ιουλ 2020 | 08:06

Ψευτογιατρός - Νέες αποκαλύψεις: Αυτό είναι το φαρμακείο της απάτης στο σπίτι του Κοντοστάθη [εικόνα]

"Ιατρικοί" φάκελοι των ασθενών-θυμάτων του αλλά και βιβλία για τις δήθεν πρωτοποριακές δίαιτες.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ 16 Ιουλ 2020 | 07:59

Θάνατος 26χρονου στο Βόλο: Εν αναμονή των τοξικολογικών - Πνευμονικό οίδημα έδειξε η νεκροψία

Ο θάνατος του νέου αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 14 Ιουλ 2020 | 07:36

Πώς εξιχνιάστηκαν οι δύο ενέδρες θανάτου σε Χαϊδάρι και Περιστέρι: Η εκτέλεση και η αντεκδίκηση

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εξιχνίασαν και τα δύο εγκλήματα, με το δεύτερο να είναι αντεκδίκηση του πρώτου…

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Ιουλ 2020 | 08:07

Επεισόδια στο Σύνταγμα: 117 βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών σε 50 λεπτά - Στόχευαν τα κεφάλια

"Ήταν δολοφονική επίθεση" - Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν με οργανωμένο σχέδιο