Το bartending γενικότερα και η ελληνική μπαρ σκηνή ειδικότερα, δείχνουν να διανύουν -με αναπόφευκτη διακοπή το πολύ δύσκολο διάστημα λόγω πανδημίας- μία εξαιρετική περίοδο την τελευταία δεκαετία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πίνουμε πια καλύτερα από ποτέ, με τη μετάβαση από την εποχή των αμφιλεγόμενων cocktails και των ακόμη πιο αμφιλεγόμενων ποτών σε εκείνη του ουσιαστικού fine drinking, που ακολουθεί τις τάσεις του σύγχρονου ευ ζην και ταυτόχρονα παρουσιάζει περιβαλλοντικές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το food waste.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και η αθηναϊκή μπαρ σκηνή, με μερικά από τα κορυφαία bars του πλανήτη (κάποια επισήμως, κάποια άλλα όχι) να βρίσκονται σε απόσταση λίγων λεπτών το ένα από το άλλο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή αυτή του τουρισμού, το καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σπουδαία μαγαζιά εμφανίστηκαν, Έλληνες bartenders συμμετέχουν/διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, άλλοι κάνουν και guest εμφανίσεις σε πραγματικά σπουδαία spots του πλανήτη και –last but not least– πίνoυμε καλά ποτά και περνάμε όμορφα. Με τρόπο πολύ διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν. Ξέρεις τότε που ποτά σαν το Long Island iced tea ή το Tequila sunrise αποσκοπούσαν σε πολύ διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους που εξυπηρετεί κάθε ποιοτικό spirit, ετικέτα κρασιού ή μπίρας. Πώς φτάσαμε λοιπόν έως εδώ; Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το μπαρ όπως το γνωρίζουμε και το αγαπάμε σήμερα;

Το μπαρ έγινε επάγγελμα
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία είναι (πλέον) ο επαγγελματισμός. Αν μέχρι 10-15 χρόνια πριν ρωτούσες κάποιον τι δουλειά κάνει και σου έλεγε ότι είναι bartender ή ιδιοκτήτης μπαρ, ενδεχομένως να συνέχιζες την κουβέντα με μια επερώτηση του στυλ "οk, και η κανονική σου δουλειά ποια είναι;". Αυτό είναι κάτι που έχει διαφοροποιηθεί σε τεράστιο βαθμό, κυρίως λόγω της σωστής προσέγγισης των ίδιων των ανθρώπων του χώρου. Υπάρχει πια γνώση και συνεχής εκπαίδευση, απόλυτος σεβασμός στον επισκέπτη και γενικότερα μια γκάμα υπηρεσιών που παλαιότερα ίσως και να μην υπήρχε – τουλάχιστον όχι στο βαθμό που συναντάται σήμερα.
Σε απόσταση αναπνοής
Όποιον σημαντικό άνθρωπο από το χώρο του ποτού από το εξωτερικό κι αν ρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο πράγμα: εγγύτητα. Το γεγονός ότι σε walking distance, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και σε γειτονιές, όπως ας πούμε το Χαλάνδρι ή το Παγκράτι), συναντάς πολλά αξιόλογα μπαρ, είναι κάτι μοναδικό και σπάνιο, ειδικά σε σχέση με άλλες "μητροπόλεις" του κλάδου. Και όπως λέει και η δημοφιλής άποψη, είναι πάντοτε καλό να έχεις επιλογές.
Σε λίγα λεπτά, για παράδειγμα, μπορείς να βρεθείς από την Πραξιτέλους στην Κλειτίου και από εκεί στην Παπαρρηγοπούλου, την Βουλής και την Κολοκοτρώνη. Χωρίς να το έχεις αντιληφθεί, έχεις τικάρει στη λίστα σου μερικά από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συναντάς στους γύρω δρόμους πάρα πολλά ακόμη αξιόλογα μαγαζιά, τα οποία διαθέτουν ψυχή και προσωπικότητα, αλλά γνωρίζουν ακόμη πώς να είναι φιλόξενα.

Αλληλεπίδραση με όλους
Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό, λειτουργεί η αλληλεπίδραση με guru του είδους από κάθε γωνιά της Γης. Άτομα καταρτισμένα, ανοιχτόμυαλα και καταξιωμένα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Η ιστορία πλέον, πάντως, γράφει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών φεύγουν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας τον καλύτερο πρέσβη του κλάδου στη διεθνή σκηνή
Κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί σε κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αν τουλάχιστον το σκεφτόσουν λίγα χρόνια πριν: Να έρχονται ακόμη και τουρίστες στην Αθήνα αποκλειστικά για τα μπαρ της. Και αυτό δεν είναι κάτι που έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά γεγονός.
Υπάρχει πλάνο
Κάτι που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστο στους επαγγελματίες της εστίασης γενικά στην Ελλάδα: το concept. Και μη νομίσεις πως η συμβολή του τελευταίου είναι αμελητέα. Το concept μπορεί να είναι αυτό που σου δίνει ταυτότητα, σε οριοθετεί, σου επιτρέπει να είσαι δημιουργικός και να μην ξεφεύγεις, σε κατευθύνει χωρίς να χρειάζεται να καταφύγεις σε υπερβολές.
Όλα τα παραπάνω ασφαλώς και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να γεννηθούν ωραίες και απροσποίητα cool ιδέες και να ανέβει σημαντικά ο πήχης. Ευτυχώς, για όλους μας, πολλές από αυτές τις ιδέες μετουσιώθηκαν σε πράξεις. Έτσι, τα απρόσωπα, μαζικά μαγαζιά έχουν παραδώσει τη σκυτάλη σε χώρους πιο οικείους και ενδιαφέροντες, με ανθρώπους που βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του επισκέπτη: Σκέφτονται πώς οι ίδιοι θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν ως αντίστοιχοι πελάτες σε μαγαζιά και κάνουν το καλύτερο δυνατό. Είτε με νέα υλικά, τεχνικές και twists σε κλασικές ιδέες, είτε απλά φορώντας το πιο λαμπερό τους χαμόγελο. Όλα παίζουν το ρόλο τους.

Σοφότεροι καταναλωτές
Τέλος, ένας ακόμη λόγος ίσως και να είναι, σε μικρότερο βαθμό, η εκπαίδευση και του ίδιου του κοινού: ο κατεξοχήν social drinker Έλληνας των περασμένων γενιών προσαρμόστηκε στο πνεύμα της εποχής, γνώρισε νέα brands και ποτά διαφορετικού είδους από αυτά που συνήθιζε να πίνει ή επανεκτίμησε τα αγαπημένα του και προχώρησε. Το κοινό –όχι στο σύνολό του, αλλά κατά πολύ μεγάλο μέρος– άκουσε, έμαθε και εν τέλει εκτίμησε την κουλτούρα του ποτού στη χώρα μας.
Η αθηναϊκή μπάρα βρίσκεται συνεχώς υπ’ ατμόν και αυτό μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κάτι που σημαίνει πως περιμένουμε ακόμη πιο ιδιαίτερα πράγματα στο άμεσο μέλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr