Σεξουαλική κακοποίηση: Η σοκαριστική εξομολόγηση της "Αγγελικής" - "Ξεκίνησε όταν ήμουν 11"

Η "Αγγελική" μιλά για τη φρίκη που βίωσε με τον οικογενειακό φίλο που την κακοποιούσε σεξουαλικά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κακοποίηση

Σε μια κατάθεση ψυχής προχωρά σήμερα στη "δημοκρατική", η "Αγγελική" θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε κάποιο νησί των Δωδεκανήσων πριν από αρκετά χρόνια, μια πληγή όμως που δεν έκλεισε ποτέ.

Στη συνέντευξή της την Κυριακή, παίρνοντας δύναμη από τις καταγγελίες που σε πανελλαδικό επίπεδο διαδέχονται η μία την άλλη, μιλάει για τη δική της εμπειρία, θέλοντας να καταδείξει όπως λέει, ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν μόνο τον κόσμο του θεάματος ή του αθλητισμού, αλλά μπορεί να συμβαίνουν και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Απαντά ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο ερώτημα "γιατί τώρα;" και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημοσιοποιήσει -για πρώτη φορά- την δική της εμπειρία, απευθύνοντας έκκληση "να μην πάει χαμένος όλος αυτός ο πόνος που βγαίνει από τα σωθικά μας, να γίνει ο πόνος δύναμη και ασπίδα για τα άλλα παιδιά…".

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

• Για τις ανάγκες της συνέντευξης, επειδή δεν επιθυμείς να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία σου, με ποιο όνομα θα ήθελες να σε αποκαλώ;

-Αγγελική.

• Πες μας λοιπόν, Αγγελική, τι ήταν εκείνο που σε ώθησε να μιλήσεις σήμερα για όσα βίωσες από την παιδική σου ηλικία. Και επειδή πρόκειται για μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά, θέλω να μας πεις "γιατί τώρα;".

Γιατί τώρα βρήκα τη δύναμη και γιατί με όσα παρακολουθώ στην τηλεόραση, αισθάνομαι ότι κάποιος πλέον θα με ακούσει κι εμένα. Μπορεί να μην είμαι ηθοποιός, ή να μην με κακοποίησε κάποιος διάσημος αλλά η κακοποίηση είναι κακοποίηση είτε συμβαίνει σε βίλες είτε σε υπόγεια, είτε είναι από κάποιον επώνυμο είτε είναι από κάποιον μη επώνυμο, είτε συμβαίνει στην Αθήνα είτε συμβαίνει στην επαρχία. Γι αυτό επικοινώνησα μαζί σας, πιστεύω ότι τώρα πιο εύκολα η κοινωνία μπορεί να ακούσει γι αυτά τα περιστατικά χωρίς να καταδικάσει πρώτα το θύμα.

• Θεωρείς ότι η κοινωνία καταδικάζει το θύμα;

Ναι, εννοείται. Πρώτα ψάχνουν να δουν τι έκανε λάθος το θύμα, αν πήγαινε γυρεύοντας εν ολίγοις, κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην επαρχία συμβαίνει παντού.

• Θέλεις να μας πεις τι συνέβη στη δική σου περίπτωση;

Ναι, στη δική μου περίπτωση όπως σας είπα, δεν ήταν κάποιος διάσημος. Ηταν ένας οικογενειακός φίλος, συνάδελφος του πατέρα μου που περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί, κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές και στις γιορτές. Πάντα έβρισκε ευκαιρία να με πλησιάζει, με το πρόσχημα ότι δήθεν θα πάμε για βόλτα, δήθεν θα πάμε για να αγοράσουμε παγωτό, παιχνίδια, οτιδήποτε μπορούσε να σκεφτεί για να με απομακρύνει από τους γονείς μου οι οποίοι του είχαν τυφλή εμπιστοσύνη. Σε κάθε ευκαιρία, έβρισκε τρόπο να με απομακρύνει για να μου δείξει "πόσο με αγαπάει".

• Αυτό σου έλεγε;

Ναι, ότι με αυτό τον τρόπο μου δείχνει ότι με αγαπάει σαν δικό του παιδί.

• Εκείνος είχε παιδιά;

Όχι. Και γι αυτό μου έλεγε ότι με αγαπάει σαν να είμαι δικό του παιδί. Κι αυτό ήταν πολύ πιστευτό για το μυαλό μου τότε.

• Πόσων χρονών ήσουν;

Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πότε ξεκίνησε, γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς, ήμουν πολύ μικρή. Μεγαλώνοντας όμως, που άρχισα να βλέπω τηλεόραση και να έχω εικόνες, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν γίνεται σωστά. Με το μυαλό μου δεν μπορούσα να το εξηγήσω αλλά μέσα μου άρχισε να μεγαλώνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Δεν ξέρω, πρέπει να ήμουν 10, 11 ετών όταν άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνειδητοποίησα βέβαια μερικά χρόνια αργότερα τι ακριβώς συμβαίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

• Όταν το συνειδητοποίησες μίλησες σε κανέναν;

Οχι. Καταρχήν δεν ήξερα τι ακριβώς συμβαίνει. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε αυτά που έκανε. Σκεφτόμουν ότι και ο μπαμπάς μου έλεγε ότι με αγαπάει αλλά δεν μου έδειχνε την αγάπη του με αυτόν τον τρόπο. Στο παιδικό μου μυαλό σκεφτόμουν ότι ίσως ο μπαμπάς μου δεν με αγαπάει τόσο όσο ο "φίλος" του, επειδή δεν με έπαιρνε αγκαλιά και δεν με πήγαινε βόλτες τόσο συχνά. Απόλυτη σύγχυση. Μεγαλώνοντας, και δεν ντρέπομαι να το πω, από την τηλεόραση κατάλαβα πως αυτά που κάνει σε εμένα αυτός ο άνθρωπος τα κάνουν μεταξύ τους οι μεγάλοι. Δεν συζητάμε για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καν, ούτε με τους γονείς μου συζητούσαμε τέτοια πράγματα ούτε στο σχολείο εννοείται. Αρα, έπρεπε να λύσω μόνη μου τις απορίες. Και σε αυτές τις ηλικίες, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένα παιδί.

• Πότε κατάφερες να λύσεις τις απορίες σου;

Στην πρώιμη εφηβεία μου κατάλαβα ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό και δεν σκέφτηκα καν να το πω στους γονείς μου.

• Γιατί;

Δεν ξέρω, κουβαλούσα μια ντροπή. Ανεξήγητη. Νόμιζα ότι έφταιγα εγώ, ότι το προκάλεσα εγώ, τελοσπάντων ότι κάτι έκανα λάθος εγώ. Ενιωθα ότι είχα μερίδιο ευθύνης. Ότι ήμουν κι εγώ υπεύθυνη γι αυτό που συνέβαινε.

• Πόσα χρόνια κουβαλούσες αυτό το σταυρό;

Μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορείς να αφήσεις πίσω. Μαθαίνεις να το κουβαλάς και να πορεύεσαι… Δεν έχεις άλλη επιλογή. Περίπου στα 12 με 13 χρόνια, κάπου εκεί, κατάλαβα τι συμβαίνει, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Τότε άρχισα να τον αποφεύγω, δεν μπορούσε να προφασιστεί ότι ήθελε να μου αγοράσει παιχνίδια ή παγωτό για να μείνουμε μόνοι μας και να καταλήξουμε είτε σε κάποιο χωράφι, είτε στο αυτοκίνητό είτε και στο σπίτι του. Το χειρότερο είναι ότι έχω εικόνες, τη γυναίκα του να φεύγει από το σπίτι, όταν με πήγαινε εκεί.

• Υπονοείς ότι μπορεί να ήξερε;

Υποθέτω, δεν ξέρω.

• Αγγελική, αυτό το μαρτύριο που περιγράφεις, το εξομολογήθηκες ποτέ σε κανέναν;

Μια φορά, στον ίδιο. Αν θυμάμαι καλά ήταν την τελευταία φορά που ζήτησε από τους γονείς μου να με πάει βόλτα και μέσα στο αυτοκίνητο τού είπα ότι ξέρω τι συμβαίνει και ότι θα τα πω όλα στους γονείς μου. Και ότι τον σιχαίνομαι του είπα, και πράγματι, κάθε φορά που τον έβλεπα, είχα τάση για εμετό. Ως αντίδραση του οργανισμού, του μυαλού… Δεν ξέρω.

• Φοβήθηκε;

Δεν ξέρω αν φοβήθηκε, ξέρω ότι δεν ξαναπήγαμε οι δυο μας πουθενά. Κι εμένα αυτό μου έφτανε.

• Στους γονείς σου γιατί δεν σκέφτηκες να το πεις;

Γιατί φοβόμουν. Δεν ήθελα να τους πληγώσω, φοβόμουν την αντίδρασή τους, τη δική του… Δεν ήξερα αν θα με πιστέψουν.Προτίμησα να το θάψω μέσα μου και να το κουβαλήσω μόνη μου. Όμως, με όλα αυτά που ακούγονται στην τηλεόραση σήμερα για τους βιασμούς και που βλέπω κοπέλες και αγόρια να μιλάνε για το τι πέρασαν, όλα βγήκαν πάλι στην επιφάνεια. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα μιλούσα. Θα το έλεγα στους γονείς μου, στα αδέλφια μου ίσως. Θα ήθελα να είχα μιλήσει για να τιμωρηθεί γι αυτό που έκανε σε εμένα. Όταν ακούω κάποιους να λένε "γιατί τώρα", νιώθω μεγάλη οργή. Κανένας δεν ξέρει ότι μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να πάλευαν μια ζωή για να κρατηθούν από κάπου για να μιλήσουν, να βρουν μια ευκαιρία που δεν ήρθε ποτέ, μια αγκαλιά που δεν άνοιξε ποτέ. Εγώ σήμερα βρήκα αυτή την ευκαιρία. Εγώ δεν είμαι επώνυμη, δεν είμαι διάσημη.

Ούτε εκείνος ήταν. Πιστεύετε ότι πριν 20 χρόνια θα ήταν εύκολο να με ακούσει κάποιος; Ή θα είχε την παιδεία να αντιδράσει σωστά; Είτε ήταν οι γονείς μου, είτε ήταν η δασκάλα μου; Όμως αυτό που συνέβη σε εμένα ήταν σεξουαλική κακοποίηση. Δεν είχα χρήματα για να συμβουλευτώ έναν ειδικό και η μόνη διέξοδος που είχα ήταν να διαβάσω για να φύγω για σπουδές και να μην ξαναδώ κανέναν. Όπως κι έγινε. Για πολλά χρόνια κατηγορούσα και τους γονείς μου που δεν κατάλαβαν τίποτα και πέρασα αυτά που πέρασα στα χέρια του υποτιθέμενου φίλου. Μετά τους δικαιολόγησα μέσα μου, για τις δικές τους προσλαμβάνουσες και αυτά που ήξεραν ίσως δεν θα μπορούσε να πάει και το μυαλό τους. Ανθρωποι του χωριού ήταν, του μόχθου, δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί, ίσως είχα παραπάνω απαιτήσεις απ’ ότι έπρεπε, δεν ξέρω.

• Αυτόν τον άνθρωπο χρειάστηκε να τον ξανασυναντήσεις;

Λίγες φορές. Λίγα χρόνια μετά που γύρισα από τις σπουδές μου, αρρώστησε και πέθανε. Εγώ τότε λυτρώθηκα. Κι ας μην μπορούσε πια να με αγγίξει όταν μεγάλωσα, μόνο όταν πέθανε ηρέμησα. Τώρα όμως που είμαι μάνα κι έχω δικά μου παιδιά, σας μιλώ ειλικρινά, όταν τον φέρνω στο νου μου, θα ήθελα να είχε αντιδράσει, να είχα χειροδικήσει, να τον είχα κάνει να πονέσει όπως πόνεσε κι εμένα. Βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και θέλω να χτίσω γύρω τους έναν τοίχο, μια ασπίδα για αν μην τα πονέσει κανείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠηγή: dimokratiki.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 08 Απρ 2021 | 07:47

Πώς έκαναν "φτερά" 15.000 ευρώ από αστυνομικό τμήμα - Η καταγγελία που ερευνούν οι Αρχές

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Φιλοθέης, κατήγγειλε πως άγνωστοι, ξεκλείδωσαν το προσωπικό του ντουλάπι και αφαίρεσαν 15.000 ευρώ από μέσα.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 07 Απρ 2021 | 14:02

Δυσφορία φαρμακοποιών για τα self test: Έιμαστε αναγκασμένοι να ετοιμάζουμε τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα

Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 07 Απρ 2021 | 09:22

Αστυνομικός καταγγέλλει ότι του έκλεψαν 15.000 ευρώ μέσα στο αστυνομικό τμήμα Φιλοθέης

Όπως υποστήριξε ο αστυνομικός τα χρήματα ήταν αποτέλεσμα αποταμίευσης χρόνων και τα είχε τοποθετήσει στο συρτάρι που είχε πρόσβαση μόνο ο ίδιος.

ΤΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΝΕΑΡΟΣ 07 Απρ 2021 | 06:30

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από 23χρονο Ελληνοκύπριο - "Με κακοποίησε όταν ήμουν 15 ετών"

Νέα καταγγελία "καίει" τον Δημήτρη Λιγνάδη - 23χρονος τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση πριν από οκτώ χρόνια.

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ 06 Απρ 2021 | 18:50

Καταγγελία: 63χρονη με θρόμβωση τέσσερις μέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca [βίντεο]

Από την πρώτη μέρα ένιωσε ατονία, μούδιασμα στα χείλη και πόνο στα άκρα – Η καταγγελία της Γαρυφαλιάς Καπετάνη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Απρ 2021 | 13:30
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ 01 Απρ 2021 | 20:11

Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Εισπρακτική ενοχλεί ηλικιωμένο που νοσηλεύεται στην εντατική με κορονοϊό

Στο επίκεντρο για άλλη μία φορά οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι εισπρακτικές εταιρείες, με αφορμή περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ 30 Μαρ 2021 | 19:34

Υπόθεση Λιγνάδη - Συγκλονίζει η καταγγελία του Χρίστου Χ. για απόπειρα βιασμού: Αν τον έβλεπα σήμερα...

"Μου είπε ‘Χρήστο είσαι ένα λουλούδι. Άφησε με να σε κόψω πριν μαραθείς'"

ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ 30 Μαρ 2021 | 11:13

Σοκάρει η Σάρον Στόουν: Ο παππούς μου βίαζε εμένα και την αδελφή μου με τη βοήθεια της γιαγιάς μου

Η σοκαριστική εξομολόγηση της Σάρον Στόουν για την σεξουαλική κακοποίηση από τον παππού της, κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του ως μικρό κοριτσάκι.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 29 Μαρ 2021 | 16:13

Δημήτρης Λιγνάδης: Εδωσε εξηγήσεις από τη φυλακή και για νέα καταγγελία για βιασμό- Τα αρνείται όλα

Ολοκληρώνεται η έρευνα για την τρίτη μήνυση για βιασμό σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ 25 Μαρ 2021 | 12:53

Καταγγελία "φωτιά" για τον Μένιο Φουρθιώτη: 9 περιπολικά και 14 αστυνομικοί για την 24ωρη φύλαξή του

Την αποκάλυψη για τον Μένιο Φουρθιώτη έκανε ο αντιδήμαρχος Ραφήνας - Τι απαντά η ΕΛΑΣ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 19 Μαρ 2021 | 22:11

"Βόμβα" στην ΕΟΚ: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού από ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ

Επί σειρά ετών υπάλληλος της ΕΟΚ κατήγγειλε υψηλόβαθμο παράγοντα για σεξουαλική παρενόχληση και απόπειρα βιασμού από το 2014 έως το 2018

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΕΟΦ 12 Απρ 2021 | 21:16

AstraZeneca: Νεκρή 61χρονη γυναίκα στον Ασπρόπυργο πέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό της

Η γυναίκα 61 ετών από τον Ασπρόπυργο έχασε τη ζωή της πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca