Follow us

Η συμμορία των "11": Σύζυγος πρώην σταρ Ελλάς ο "εγκέφαλος" της σπείρας που "φέσωσε" δεκάδες εκατ. ευρώ το Δημόσιο

Με φορολογικές απάτες κατέκλεψαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω ΦΠΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στα νότια προάστια, σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς, με λατρεία στη σπάταλη ζωή είναι ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" πολυμελούς σπείρας που πραγματοποιούσε φορολογικές απάτες δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου, με τα κέρδη της συμμορίας των "11" να φτάνουν σχεδόν τα 15 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, "φέσι" δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έβαλαν στο Δημόσιο τα μέλη της συμμορίας των "11" που είχαν στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο διασυνοριακής απάτης-μαμούθ με φερόμενο ως εγκέφαλο 51χρονο επιχειρηματία, σύζυγο πρώην Σταρ Ελλάς, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα πρώην συντρόφου γνωστής τραγουδίστριας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Ο 51χρονος φερόμενος ως "εγκέφαλος" συστηνόταν ως επιχειρηματίας, λάτρευε τη μεγάλη ζωή, τα πολυτελή σπίτια, τα ακριβά αυτοκίνητα και τη νυκτερινή διασκέδαση, ενώ, όντας υπεράνω υποψίας, συναναστρεφόταν πολλές διασημότητες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Η εγκληματική οργάνωση με άρωμα ελληνικής σοουμπίζ εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, τα στελέχη της οποίας, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, προχώρησαν σε 11 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ο 51χρονος επιχειρηματίας και άλλοι δύο, οι οποίοι φέρεται ότι ήταν οι "εγκέφαλοι", ενώ στη δικογραφία υπάρχουν συνολικά τα ονόματα 23 ατόμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης άνοιγαν δεκάδες εταιρίες τεχνολογίας και μέσω "μαϊμού" συναλλαγών εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Στη συνέχεια, μέσα από ένα χαώδες δίκτυο τραπεζικών κινήσεων, κατάφεραν να αποκομίσουν περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι διατηρούσαν για τη διευκόλυνση των κινήσεών τους 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών πραγματοποίησαν 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων, ακόμα και supercars, και προϊόντων τεχνολογίας.

"Διαχρονικά μετέβαλλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή τη διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ, αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Φέσι εκατομμυρίων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου

"Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρίες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ", αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης αξιοποίησαν την υποδομή των επιχειρήσεων που σύστηναν και κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων με τη μορφή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση κατέστησε 69 εικονικές εταιρίες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 54.186 ευρώ, πιστόλια, καραμπίνες, πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων, μαχαίρια, σιδερογροθιά, 8 πολυτελή οχήματα, 59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία.

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας δεσμεύτηκαν 1.556.333 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Μαϊ 2024 | 09:42

Με ταχύτατους ρυθμούς η επιστροφή φόρου και ΦΠΑ - Με ποιον τρόπο ελέγχονται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά μέσα από την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, πραγματοποιούνται οι επιστροφές φόρου.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 09:25

Μητσοτάκης: Υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων - Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα

"Έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 21 Μαϊ 2024 | 09:39

Προς παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Προσεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:58

Απεργία στο Δημόσιο: Ποιοι συμμετέχουν – Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα, 21 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ, ενάντια "στην ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης".

ΣΠΕΙΡΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:45

Ο απατεώνας κουστουμαρισμένος "λογιστής" με τις... 93 δικογραφίες και λεία 300.000 ευρώ από ηλικιωμένους

Ο 50χρονος, ο οποίος εξαπατούσε ηλικιωμένους, είχε… 93 δικογραφίες σε βάρος του και συνολική λεία περίπου 300.000 ευρώ.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 20 Μαϊ 2024 | 23:24

Χατζηδάκης σε Βιομήχανους Τροφίμων: "Οι παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους θα αρθούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά"

"Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας", είπε ο υπουργός στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 12 Μαϊ 2024 | 15:54

Στα χέρια της αστυνομίας σπείρα που διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη στην Αθήνα - Τρεις συλλήψεις

Οι Αρχές αναζητούν τον αρχηγό της σπείρας - 32 και 37 ετών οι αλλοδαποί συλληφθέντες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 09 Μαϊ 2024 | 23:18

Η Neuralink του Ίλον Μασκ παραδέχθηκε δυσλειτουργία στο εμφύτευμα εγκεφάλου που τοποθέτησε σε ασθενή

Η αποκάλυψη δημοσιεύτηκε σε ανάρτησή της 100 ημέρες αφότου ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπο έλαβε το εμφύτευμα της Neuralink.

ΑΛΜΑ ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 09 Μαϊ 2024 | 20:50

Αυξάνονται τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες - "Πρωταθλητές" τα δημόσια νοσοκομεία

Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση εφαρμογής της οδηγίας, με βάση την οποία οι οφειλές πρέπει να εξοφλούνται σε 30 μέρες.

ΦΡΙΚΗ 08 Μαϊ 2024 | 22:09

Πρώην επιχειρηματίας της νύχτας κακοποιούσε τη σύζυγό του: Κινηματογραφική η σύλληψή του: Ξέρετε ποιός είμαι; Έχω κάνει φυλακή

Είναι η δεύτερη φορά, όπως λέει η σύζυγός του, που πέφτει θύμα. Τότε την είχε πείσει ότι θα αλλάξει και η γυναίκα είχε πάρει πίσω την καταγγελία.

ΕΡΕΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:56

Απίστευτο: Παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Στο έγγραφο των New York Times, που χρονολογείται από το 2012, ο αντίπαλος των Τραμπ και Μπάιντεν αναφέρει ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι "ένα σκουλήκι μπήκε στον εγκέφαλό του, έφαγε ένα μέρος και πέθανε"

29 Απρ 2024 | 20:38

Η πλωτή έπαυλη του Τούρκου μεγιστάνα Μεχμέτ Ομέρ Κοτς στα Χανιά: Το είχαν ναυλώσει ο Κάρολος με την Καμίλα - Εικόνες

Tο γιοτ είχε χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος της Μ. Βρετανίας, ναυλώνοντάς το για ένα ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική το 2008 με τη σύζυγό του, Καμίλα.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Απρ 2024 | 18:50

Πυρά ΠΑΣΟΚ: "Προεκλογικό μπόνους" στο Δημόσιο, την ώρα που παραμένουν οι μισθοί φτώχειας

Προεκλογική ελεημοσύνη για το ΠΑΣΟΚ το μπόνους που θα δώσει η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους.