Η ζωή στην Αθήνα & άλλες πόλεις της ΕΕ - Πως τη βαθμολογούν οι κάτοικοι

Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κόστος ζωής είναι το υψηλότερο, σε ποια το χαμηλότερο και ποια είναι η θέση της Αθήνας;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ζωή στην Αθήνα & άλλες πόλεις της ΕΕ - Πως τη βαθμολογούν οι κάτοικοι

Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κόστος ζωής είναι το υψηλότερο, σε ποια το χαμηλότερο και ποια είναι η θέση της Αθήνας; Ποια πόλη έχει τους περισσότερο ευχαριστημένους κατοίκους και ποια τους λιγότερο ως προς τις υποδομές υγείας, εκπαίδευσης, τις μεταφορές ή την ηχορύπανση;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά -και όχι μόνο- προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες έρευνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέσω των οποίων παρέχονται δημογραφικές πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την ποιότητα ζωής σ' αυτές και τα οικονομικά και εργασιακά δεδομένα που σχετίζονται με τους κατοίκους τους.

Οι υπηρεσίες υγείας, η ανεργία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση θεωρούνται ως τα σημαντικότερα ζητήματα από τους κατοίκους των περισσότερων πόλεων. Αυτές οι τρεις πτυχές κατατάσσονται πάνω από την ασφάλεια, τις δημόσιες μεταφορές, τις οδικές υποδομές, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη στέγαση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον θόρυβο.

Σε 63 πόλεις, οι υπηρεσίες υγείας αναφέρονται ως ένα από τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα και προσδιορίζονται ως το κορυφαίο ζήτημα σε 27 πόλεις. Η ανεργία αναφέρεται ως ένα από τα τρία πιο σημαντικά θέματα σε 52 πόλεις και κατατάσσεται στην κορυφή σε 23 από αυτές, ενώ σε 59 πόλεις, η εκπαίδευση και η κατάρτιση αναφέρονται μεταξύ των τριών σημαντικότερων θεμάτων και σε 18 πόλεις κατέχει την υψηλότερη θέση.

Ζωή στις πόλεις

Συνολικά, υπάρχει υψηλό επίπεδο ικανοποίησης όσον αφορά τις πόλεις στις οποίες ζουν όσοι ρωτήθηκαν. Σε 77 από 83 πόλεις, τουλάχιστον 80% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί, με το Βίλνιους να είναι η πρωτεύουσα που καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης (98%). Αντίθετα, η ικανοποίηση είναι 71% στην Αθήνα, η οποία, όμως, σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα του 2012 καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (+15).

Δημόσιες συγκοινωνίες

Σε περίπου 40 πόλεις, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ικανοποιούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφονται στη Βιέννη (95%) και στο Ελσίνκι (93%) και τα χαμηλότερα στη Ρώμη (30%), με την Αθήνα να έχει 72%.

Υγειονομική περίθαλψη

Το επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι τουλάχιστον 80% σε 34 πόλεις, κυρίως βελγικές, γερμανικές και γαλλικές, με πρώτη πρωτεύουσα το Άμστερνταμ (91%). Ωστόσο, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε 16 πόλεις, δηλώνουν δυσαρεστημένοι, συμπεριλαμβανομένων 7 πρωτευουσών της ΕΕ: Αθήνα (ικανοποίηση: 33%), Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Ρίγα, Μπρατισλάβα και Ρώμη.

Εκπαιδευτικές υποδομές

Σε 17 πόλεις, τουλάχιστον 80% των ερωτηθέντων μένουν ικανοποιημένοι από τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, με το Δουβλίνο να είναι πρώτο με 83%. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Σόφια (47%) και το Βουκουρέστι (48%), ενώ η Αθήνα βρίσκεται χαμηλά με 54% αν και σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2012, είναι η πρωτεύουσα που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (+11) στην κλίμακα της ικανοποίησης.

Οικονομική κατάσταση

Σε 14 πόλεις, περισσότεροι από 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφονται στη Στοκχόλμη (90%) και τα χαμηλότερα στην Αθήνα (33%).

Εύρεση εργασίας

Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των περισσότερων πόλεων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εύρεση εργασίας. Εύκολα δηλώνουν ότι μπορούν να βρουν εργασία 72% των κατοίκων της Πράγας, ενώ οι κάτοικοι των πόλεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας που έχουν την ίδια γνώμη είναι λιγότεροι από 15%, με την Αθήνα να βρίσκεται στο 10%.

Ενοικίαση στέγης

Σε 45 πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες διαφωνούν ότι είναι εύκολο να βρεθεί καλή στέγη σε λογικές τιμές. Η δυσκολία αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις πρωτεύουσες, καθώς σε εννέα από αυτές περισσότεροι από 80% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται δυσκολίες, με κορυφαίο το Παρίσι (95%). Μόνο στην Αθήνα περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (62%) συμφωνούν ότι είναι εύκολο να βρεθεί καλή στέγη σε λογική τιμή.

Ενσωμάτωση αλλοδαπών

Σε 47 πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι αλλοδαποί είναι καλά ενσωματωμένοι, ενώ σε 14 πόλεις την ίδια γνώμη έχουν τουλάχιστον τα 2/3 των ερωτηθέντων. Τα υψηλότερα επίπεδα συμφωνίας με αυτήν τη δήλωση καταγράφονται στο Ζάγκρεμπ (77%) και τα χαμηλότερα στην Αθήνα (21%).

Αποτελεσματικότητα διοικητικών υπηρεσιών

Σε 50 πόλεις, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι διοικητικές υπηρεσίες βοηθούν τους ανθρώπους αποτελεσματικά, με πρώτο το Λουξεμβούργο (80%). Αντίθετα, σε 15 πόλεις τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες διαφωνούν, με πρώτη τη Ρώμη (27%). Η Αθήνα βρίσκεται κοντά με 42%. Από το 2012, οι θετικές απόψεις έχουν πληθύνει περισσότερο στην Πράγα (+14) και την Αθήνα (+11).

Θόρυβος στις πόλεις

Σε 66 πόλεις, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα επίπεδα θορύβου, με το Δουβλίνο να φθάνει το 82%.Αντίθετα, οι πρωτεύουσες με τους λιγότερο ικανοποιημένους κατοίκους είναι το Βουκουρέστι (31%), η Σόφια (36%) και η Αθήνα (43%).

Ποιότητα αέρα

Σε 62 πόλεις, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα του αέρα, με κορυφαίες πρωτεύουσες το Δουβλίνο, τη Βιέννη και το Ελσίνκι (από 88%). Αντίθετα, κάτω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι σε 18 πόλεις, με τους λιγότερους στο Βουκουρέστι (22%), το Παρίσι (25%) και την Αθήνα (27%).

Καθαριότητα πόλης

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε 60 πόλεις δήλωσαν ικανοποίηση από την καθαριότητα της πόλης τους, με το Λουξεμβούργο να έχει τους περισσότερους (95%). Σε 23 πόλεις υπάρχουν λιγότεροι ευχαριστημένοι με τη Ρώμη να βρίσκεται στο ναδίρ (9%) και την Αθήνα στο 30%.

Κόστος ζωής

Ως προς το κόστος ζωής, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται στο 100, η Κοπεγχάγη είναι η ακριβότερη πρωτεύουσα με 133,5 και η Σόφια η φθηνότερη με 53,4, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στο 79,9.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 25 Οκτ 2020 | 09:09

Ερημες πόλεις μετά τις 12.30 η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη- Δεν κυκλοφορούσε ψυχή [εικόνες}

Οι φωτογραφίες που αποτύπωσαν τα φωτογραφικά πρακτορεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετά τις 12.30 σχεδόν τρομάζουν

ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 17:31

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 4 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Μετά την 86χρονη που κατέληξε το πρωί από επιπλοκές του κορονοϊού άλλοι τρεις θάνατοι έγιναν γνωστοί

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:39

Μάσκες παντού στην Αθήνα: Πρώτη ημέρα εφαρμογής - Πώς ανταποκρίνονται οι κάτοικοι [Εικόνες]

Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας φορώντας την μάσκα τους, καθώς το μέτρο είναι υποχρεωτικό από σήμερα.

ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 23 Οκτ 2020 | 16:24

ΤΑΞΙ: Οκτώ νέες πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε σε ποια σημεία

Μέχρι τώρα οι νόμιμες πιάτσες ΤΑΞΙ στο κέντρο της Αθήνας ήταν έξι.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 23 Οκτ 2020 | 09:01

Κορονοϊός - Αστικά λύματα: Μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βλέπουν οι ειδικοί

"Έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανάλυση των αστικών λυμάτων στις δύο πόλεις.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22 Οκτ 2020 | 17:19

Κορονοϊός: Πρόστιμα 100.000 ευρώ μέσα σε μόλις δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας - Μαγαζιά δεν τηρούσαν το ωράριο

Μπαράζ παραβιάσεων των μέτρων κατά του κορονοϊού - 20 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας δεν τηρούσαν το ωράριο.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ 21 Οκτ 2020 | 14:49

Εγκαίνια για το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο - Πρώτο δρομολόγιο στην Αθήνα [Εικόνες]

Το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο είναι άνετο και εργονομικό για οδηγούς και επιβάτες.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 12:43

"Χλιαρή" η απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων- Είναι πολλά τα λεφτά των υποβρυχίων...

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 08:03

Μπαράζ εμπρησμών στην Αθήνα: Πυρπόλησαν έξι αυτοκίνητα και τρεις μηχανές [βίντεο]

Εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι δράστες των εμπρησμών οχημάτων σε περιοχές της Αττικής τη νύχτα.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Οκτ 2020 | 20:12

Κορονοϊός - Επίσημο: Σε Κέντρο, Βύρωνα, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Ν.Φιλαδέλφεια "βράζει" ο ιός

Αυτές είναι οι περιοχές της Αθήνας που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 20 Οκτ 2020 | 17:23

Πρεμιέρα: Ηλεκτροκίνητο λεωφορείο βγαίνει την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας - Αυτό είναι το δρομολόγιό του

Το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο θα μεταφέρει κανονικά επιβάτες στο κέντρο της Αθήνας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 20 Οκτ 2020 | 09:35

Επέκταση Μετρό: Νέοι σταθμοί από Ηλιούπολη έως Βόρεια Προάστια - Ποιες γειτονιές της Αττικής ενώνονται [χάρτης]

Με την νέα γραμμή του μετρό και τη δεύτερη φάση του έργου προς τα βόρεια προάστια η Αθήνα θα μεταμορφωθεί σε μια "άλλη πόλη".

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 20 Οκτ 2020 | 07:28

Ελλάδα - Τουρκία σε τεντωμένο σχοινί - Ένταση από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο

Η Αθήνα αδειάζει τη φαρέτρα της ενώ άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά πυρά βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα στο Αιγαίο.