Ιατρικές επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το ολοκληρωμένο και βραβευμένο ακαδημαϊκό κέντρο Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστημών Υγείας που δημιουργεί επιστήμονες νέας γενιάς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με την έναρξη του πρώτου προγράμματος Οδοντιατρικής στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθίσταται ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής με 22 προγράμματα σπουδών, 10 από αυτά να προσφέρονται κατ’ αποκλειστικότητα. 

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει «γιατρούς νέας γενιάς» οι οποίοι θα βελτιώσουν το επίπεδο υγείας για καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Κέντρο Ιατρικής Εκπαίδευσης

Το πτυχίο Ιατρικής (Doctor of Medicine, MD) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αναγνωρίζεται διεθνώς και αποτελεί τη βάση για συνέχιση μεταπτυχιακών σπουδών.  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 6 χρόνων και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Η ταχεία εισαγωγή των φοιτητών στην κλινική πράξη υπογραμμίζει τη σημασία της κλινικής εφαρμογής των βασικών επιστημών στην Ιατρική και χρησιμεύει στην τόνωση του ενδιαφέροντος των φοιτητών για τον τομέα αυτό. Επιπρόσθετα, η Ιατρική Σχολή έχει συνεργασίες για καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής εμπειρίας (internship) σε διεθνούς φήμης ιδρύματα όπως το University of Rome, University of Southampton, Imperial College London, Barts and the London School of Medicine, Queen Mary, University of Pennsylvania και άλλα.

Σημαντικό πλεονέκτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό περιλαμβάνει επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, ενώ στους καθηγητές συμπεριλαμβάνονται ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 2015, βιοχημικός Tomas Lindahl και ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 1988, βιοχημικός Robert Huber.  Επίσης, επίτιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής διατελεί η κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 2009, βιοχημικός Ada Yonath.

Κλινική Άσκηση

Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία σε όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα με τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας.  Τα τελευταία χρόνια, η Ιατρική Σχολή επέκτεινε το δίκτυο των συνδεδεμένων νοσοκομείων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Αρεταίειο, του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Ιπποκράτειο, του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Απολλώνειο και του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και του Γενικού Νοσοκομείου ΙΑΣΩ και ΙΑΣΩ Παίδων στην Ελλάδα.  Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής είναι η αποκλειστική συνεργασία με το American Medical Center και το German Oncology Center για την κλινική άσκηση των φοιτητών.

 

Πρώτο Πρόγραμμα Οδοντιατρικής στην Κύπρο

Το πρόγραμμα Οδοντιατρικής (Bachelor of Dental Surgery, BDS) της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει διάρκεια 5 χρόνια.  Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5,000 ώρες θεωρητικής και πρακτικής άσκησης ισοδύναμο με 300 ECTS, ενώ το πτυχίο αναγνωρίζεται διεθνώς.

Ευρύ φάσμα προγραμμάτων Επιστημών Υγείας και Ζωής

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο που εισήγαγε σπουδές στην Φυσικοθεραπεία από το Σεπτέμβριο του 2008 με το πρόγραμμα να εξασφαλίζει για τους απόφοιτους πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Το δε δημοφιλές πρόγραμμα της Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής στελεχώνεται από διεθνώς καταξιωμένους ακαδημαϊκούς της Αθλητικής Επιστήμης και της Φυσικής Αγωγής. ενώ το πανεπιστήμιο πρωτοπορεί και στον τομέα της Εργοθεραπείας με το πρώτο και μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης το πρόγραμμα της Νοσηλευτικής αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και εγκεκριμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία και στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της Ακτινοδιαγνωστικής και Ακτινοθεραπείας.

Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το πρόγραμμα Βιολογικές Επιστήμες – το πρώτο πρόγραμμα στην Κύπρο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στη Μικροβιολογία, βασιζόμενο στις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Συνδέσμου Μικροβιολογίας (ASM), ενώ το πρόγραμμα Φαρμακευτικής εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος Φαρμακοποιού. Ταυτόχρονα, με την προσθήκη του προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που αξιολογήθηκε από τον έγκυρο, ανεξάρτητο, διεθνή οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars™), κατακτώντας τον υψηλότερο δείκτη "5 Αστέρων" στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων/Υποδομών, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών. .

 

Περισσότερες πληροφορίες

Στην ιστοσελίδα https://www.euc.ac.cy/el/events/presentation-of-medicine--dentistry-and-health-sciences-in-greece

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: admit@euc.ac.cy