Ιερό "αντάρτικο" Μητροπολιτών για τα Θεοφάνεια: Ελάτε! Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί

Μπαράζ από προσκλητήρια σε πιστούς- Οι Μητροπόλεις τους καλούν να παραστούν στη λειτουργία των Θεοφανείων- Θα μοιράσουν μέχρι και αγιασμό σε μπουκαλάκια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένας από τους νεώτερους σε ηλικία ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου καί Χαλκηδόνος, Γαβριήλ, -εκ των στενότερων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου- ανάρτησε στη σελίδα της Μητρόπολής του στο facebook ένα ξεκάθαρο προσκλητήριο για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στο κείμενο της ανάρτησης αλλά και στην φωτογραφία που την συνοδεύει ο ιεράρχης καλεί το ποίμνιό του να προσέλθει στους ναούς. "Εκκλησία μας αποφάσισε τα Άγια Θεοφάνεια οι ναοί μας να παραμείνουν ΑΝΟΙΚΤΟΙ" αναφέρει σημειώνοντας ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα.

Στην ανάρτησή του ο Μητροπολίτης Γαβριήλ αναφέρει:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Εκκλησία μας αποφάσισε τα Άγια Θεοφάνεια οι ναοί μας να παραμείνουν ΑΝΟΙΚΤΟΙ

Ελάτε να δείξουμε τη συνέπειά μας, την πνευματικότητα μας και το χριστιανικό μας φρόνημα. Ελάτε, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

Ο Χριστός μας θα κατέλθει να αγιάσει τα ύδατα

Ας προσευχηθούμε να μας ευλογήσει, να μας χαρίσει υγεία και να διώξει το κακό που ταλανίζει την πατρίδα μας και όλη την οικουμένη.

Ο Μητροπολίτης

♰ Ὁ Νέας Ἰωνίας, Φιλαδελφείας,

Ἡρακλείου καί Χαλκηδόνος Γαβριήλ

Μήνυμα "ανοιχτών εκκλησιών" και στην Καβάλα

Οι "εντολές" προς τους ιερείς-εφημερίους των ιερών Ναών της Μητροπολιτικής περιφερείας της Καβάλας και της Θάσου για τη λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων περιλαμβάνει μέχρι και αγιασμό σε... μπουκαλάκια. Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα γίνουν δύο λειτουργίες, μια στις 7:00 και μια άλλη στις 9:30 για να αποφευχθεί ο συνωστισμός:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου δίδονται στην δημοσιότητα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων οι δοθείσες εκ νέου ΟΔΗΓΙΕΣ και ΕΝΤΟΛΕΣ προς τους ιερείς-εφημερίους των ιερών Ναών της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων (Τετάρτη 6-1-2021) με την ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑΤΟΣ, κατ’ εφαρμογη της υπ’ αριθμ. 3034/10/5/4-1-2021 Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εξεδόθη κατόπιν Συνοδικῆς Ἀποφάσεως (συνεδρίᾳ Δ.Ι.Σ. 04.01.2021) και μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των τελευταίων κυβερνητικών μέτρων και περιορισμών, σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, και την αθέτηση όσων είχαν συμφωνηθεί και αποτυπωθεί λεπτομερώς στην υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.80588/ 15.12.2020 Κοινη Υπουργικη Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5509) :

1) ΟΙ Ιεροι Ναοι θΑ παραμείνουν ΑΝΟΙΚΤΟΙ για τους πιστους τόσον για την προσκύνηση και την κατ’ ιδίαν προσευχή, ὅσον και για την συμμετοχη στον Όρθρον, την Θεία Λειτουργία και το Αγιασμο, με ώρα ενάρξεως την 7ην πρωϊνη. Η παρουσία πιστών εντος των Ιερών Ναών προσδιορίζεται υπο της αναλογίας του ενος (1) προσώπου ανα δέκα πέντε (15) τμ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους, με ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΕΝΩΝ εντος ιερών Ναών είτε τους είκοσι πέντε (25), είτε τους πεντήκοντα (50), αναλόγως προς την επιφάνεια του ιερού Ναού, και με την υποχρεωτικη χρήση προστατευτικής προσωπίδος (μάσκας), όπως σαφώς, άλλωστε, είχε καθορισθεί εγκαίρως με ειδικό Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε επιτυχώς εφαρμοσθεί κατά τις Εορτές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

2) Ωσαύτως, θα τελεσθεί και η προκαθορισθείσα δεύτερη Θεία Λειτουργία στους ιερούς Ναους : αγίου Παύλου Καβάλας, Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, αγίου Νικολάου Καβάλας και Μεταμορφώσεως Καβάλας, με ώρα ενάρξεως 9.30 π.μ.

3) Λιτανείες εκτος των Ιερών Ναών ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ και ο Μέγας Αγιασμος με τον καθαγιασμο των υδάτων θα τελεσθούν εντος αυτών, με την πρόνοιαν της διανομης φιαλιδίων με Αγιασμο στους πιστους κατα την αναχώρησή τους από τους Ιερούς Ναούς, όπως εγκαίρως έχει προβλεφθεί.

Η τοπική μας Εκκλησία χωρίς να παραθεωρεί την εξαιρετικά κρίσιμη υγιειονομικη κατάσταση της Χώρας και εφαρμόζοντας απαρεγκλίτως τις ληφθείσες υπο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφάσεις, επαναδιατυπώνει την, μεταξυ των άλλων, συνοδικη επισήμανση, ότι "ουδεις έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλοτρίους σκοπους έναντι ενός σημαντικού ζητήματος, όπως η καταπολέμησις της πανδημίας, διότι το δικαίωμα της υγιείας είναι ιερον και απαραβίαστον ανθρώπινον δικαίωμα".

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ανοιχτές οι εκκλησίες

Την απόφασή της να μην αποδεχθεί την απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρότερο lockdown, γεγονός που συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, και κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς ανήμερα των Θεοφανίων ανακοίνωσε και η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης.

Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης τονίζεται η δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική, όπως αναφέρει, ανατροπή των συμφωνηθέντων με την πολιτεία, όσον αφορά στην λειτουργία των εκκλησιών κατά τη γιορτή των Θεοφανίων.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως οι ιερείς της Κρήτης θα κρατήσουν τις εκκλησίες ανοιχτές την ημέρα των Θεοφανίων, με τον τρόπο που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων (25 άτομα σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις).

Πάτρα: Αγιασμός και λειτουργία ανεξάρτητα από πρόστιμα

Αποφασισμένη είναι η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η τοπική εκκλησία της Πάτρας να λειτουργήσουν και να ανοίξουν τους ναούς ανήμερα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με κύκλους της Ιεράς Μητρόπολης που επικαλείται το patrasevents, το άνοιγμα αυτό θα γίνει στα πρότυπα που όριζε η πρώτη ΚΥΑ, έτσι δηλαδή όπως εορτάστηκαν στις εκκλησίες της Πάτρας, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Οι εκκλησίες έτσι της Πάτρας θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, με μέτρα και περιορισμένη προσέλευση κόσμου, με τους ίδιους κύκλους να υποστηρίζουν ότι όλα όσα προβλέπονταν στην πρώτη ΚΥΑ που έφερε και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ιερά Οικουμενικό Σύνοδο, τηρήθηκαν με ευλάβεια, τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων, όσο και την Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών έχει στείλει και προ ημερών σχετική εγκύκλιο στην κυβέρνηση στην οποία αναφέρει ρητά ότι οι εκκλησίες στην αχαϊκή πρωτεύουσα και γενικότερα αυτές που εντάσσονται στην επικράτεια της, θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων.

Οι εκκλησίες στην Πάτρα θα ανοίξουν έτσι ανήμερα των Θεοφανείων, με τον Αγιασμό να τελείται εντός των ναών και όχι σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα των προστίμων και των ποινών που ενδέχεται να επιβάλει η πολιτεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την στάση αυτή της Ιεράς Μητρόπολης αποδέχεται το σύνολο των τοπικών ενοριών που είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αυτή τη φορά, την ημέρα των Θεοφανείων, δεν σκόπευαν να κρατήσουν τους ναούς τους κλειστούς, τηρώντας όμως τα μέτρα, τις αποστάσεις και την περιορισμένη προσέλευση πιστών όπως προβλέπει η συμφωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 09 Ιαν 2021 | 19:15

Κρίσιμες ώρες για τον νεαρό που βούτηξε για τον Σταυρό τα Θεοφάνεια: Είχε κάνει τάμα να γίνει καλά ο αδερφός του, αποκάλυψε ο θείος του

Τι αποκάλυψε ο θείος του 24χρονου τραυματία για τον ανηψιό του που βούτηξε για τον σταυρό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 08 Ιαν 2021 | 08:21

Παναγιωτόπουλος για Θεοφάνεια: Είδαμε εικόνες υπερμετάδοσης, μπορεί να το πληρώσουμε

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες των εορταστικών ημερών και πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο", είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 07 Ιαν 2021 | 16:48

Εισαγγελική παρέμβαση για τον παπά που έριχνε αγιασμό με τη μάνικα - [Βίντεο]

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, έδωσε εντολή στην αστυνομία να γίνει άμεσα προκαταρκτική εξέταση για τον παπά

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 16:06

Βορίδης: Ευθύνη της Εκκλησίας τα όσα έγιναν τα Θεοφάνεια

Την άποψη ότι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Θεοφανείων είναι ευθύνη της Εκκλησίας, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

07 Ιαν 2021 | 14:07

Εκκλησία vs κυβέρνηση, σημειώσατε 1

Ημέρα ντροπής τα Θεοφάνεια.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 07 Ιαν 2021 | 13:21

Θεοφάνεια: Πέντε συλλήψεις και 1.411 παραβάσεις των μέτρων προστασίας

Οι πέντε συλλήψεις την ημέρα των Θεοφανείων αφορούν σε επτά παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 07 Ιαν 2021 | 10:49

Ηχηρή διαφωνία Τούντα: Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τώρα - Χρειάζεται 20ήμερο αυστηρό lockdown

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ 07 Ιαν 2021 | 10:17

Γεωργιάδης: Στα Θεοφάνεια πήγαν όλα καλά - Η απόφαση τηρήθηκε στο 99,9% των ναών

Σε ό,τι αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. γεωργιάδης υποστήριξε ότι "πήγαν όλα καλά" και πως "η απόφαση της κυβέρνησης στο 99.9% των ναών τηρήθηκε".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 07 Ιαν 2021 | 10:02

Βόμβα Γεραπετρίτη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό, άφησε ο κ. Γεραπετρίτης,

07 Ιαν 2021 | 09:05

Το θυμιατό της ανομίας

Αν η Εκκλησία μπορεί να επιλέγει ποια μέτρα θα τηρεί, τότε το ίδιο δεν ισχύει και για όλους τους πολίτες;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 07 Ιαν 2021 | 08:21

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Σε δυο - τρεις εβδομάδες ο "λογαριασμός" για τα Θεοφάνεια

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να "σκληρύνουν" τα μέτρα, ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ έκανε σαφές ότι "όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα".

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΕΝΕΥΗΣ 07 Ιαν 2021 | 08:15

Δερμιτζάκης για Θεοφάνεια: Φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα - Με σόκαραν οι εικόνες

"Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων", τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 07 Ιαν 2021 | 08:13

Γώγος: Να υπάρξει επέκταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες - Επιφυλακτικός για λιανεμπόριο

Ο κ. Γώγος είπε ότι υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανα πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες.