Follow us

Ιερώνυμος για τον ιερέα και την τρανς: "Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν"

Αιχμές κατά της στάσης που κράτησε ο ιερέας στην Καλλιθέα που έδιωξε μια τρανς γυναίκα από το συσσίτιο άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,

ιερωνυμος

Αιχμές κατά της στάσης που κράτησε ο ιερέας στην Καλλιθέα που έδιωξε μια τρανς γυναίκα από το συσσίτιο άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του με τους προϊσταμένους των ναών της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο έναρξης του επιμορφωτικού προγράμματος με θέμα "Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας-Προσφορά προς τον άνθρωπο", που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

"Όλα είναι Εκκλησία. Δεν είναι μόνο το χτύπημα της καμπάνας. Δεν είναι μόνο το κήρυγμα. Είναι και η υποδοχή του οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν. Όποιος κι αν είναι", είπε ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος εμμέσως στο γνωστό επεισόδιο.

Νωρίτερα, ο κ. Ιερώνυμος είχε κάνει αναφορά στις ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές, ενώ μιλώντας για το εφημεριακό "πρόβλημα" ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κάθε θέση ιερέα να είναι οργανική. "Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα", σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι "αγωνιζόμαστε να γίνουμε ανεξάρτητοι και να είμαστε αυτάρκεις". Παράλληλα, τόνισε ότι "τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα. Η Εκκλησία είναι η εγγύηση. Είναι η υπόσχεση. Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για αυτόν τον τόπο".

Ιερώνυμος για τον ιερέα και την τρανς: "Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν"

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης

Τον αγιασμό για την έναρξη του προγράμματος τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ ακολούθως ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΠΕ, αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναφέρθηκε στο όραμα του μακαριότατου για όσα υλοποιούνται από το ίδρυμα, τα οποία αφορούν την ποιμαντική των ποιμένων προς όφελος των ίδιων των ιερέων, των ενοριτών και εν γένει της Εκκλησίας.

Επιπλέον, μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στις διοικητικές διαδικασίες και τις διαχειριστικές δυνατότητες της ενορίας, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πολύ δημιουργικές δραστηριότητες που μαζί με τους συνεργάτες, εθελοντές και όλους τους ιερείς πραγματοποιούνται στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Διαβάστε Επίσης

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δράσεις του ΙΠΕ και τις προσπάθειες των ιερέων των ενοριών για πνευματικό έργο, τις δυνατότητες, αλλά και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ιστορία από την προβολή του ντοκιμαντέρ "Island of outcasts" το 1989 από το BBC με σκηνές από το ψυχιατρείο-κολαστήριο της Λέρου, περιγράφοντας το έργο του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, διευθυντή του ΙΠΕ, τη συμβολή του και τη στήριξή του προς τους ανθρώπους του ψυχιατρείου, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάζει το πρόβλημα και επισήμανε ότι χρειάζεται η φώτιση του Κυρίου για να γίνει το ποιμαντικό έργο.

Κατόπιν, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και αναφέρθηκε στην Ριζάρειο Σχολή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θέλουν να γίνουν κληρικοί, καθώς και στους αρχικούς σκοπούς ίδρυσης της Σχολής.

ιερωνυμος

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν τίτλο "Η Εκκλησία ως ΝΠΔΔ - Καταστατικός Χάρτης - Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία", "Διοίκηση ενορίας", "Εκκλησιαστικό Συμβούλιο", "Δραστηριότητες Ι. Ναού", "Οικονομικά Ι. Ναού", "Ψηφιακή συμβολή", "Αρχείο Ι. Ναού". Μέχρι τώρα στο νέο πρόγραμμα έχουν δημιουργηθεί 67 τμήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια (μητροπόλεις Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπόλεις Εκκλησίας της Κρήτης και μητροπόλεις της Δωδεκανήσου). Επίσης, οι παριστάμενοι ιερείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα "Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών", που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και έχει σκοπό την ψηφιοποίηση, τη διάδοση και την ανάδειξη του αρχειακού και κειμηλιακού πλούτου των ενοριών και της Εκκλησίας μας εν γένει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ 22 Μαϊ 2022 | 21:11

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας έσωσε γυναίκα από πνιγμό στη Χαλκίδα - Καρέ καρέ η διάσωση

Αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας έσωσε γυναίκα από πνιγμό στη θάλασσα, στη Χαλκίδα.

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 22 Μαϊ 2022 | 20:33

Κρούσμα λέπρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αττικόν"

Στο "Ατιικόν" νοσοκομείο εντοπίστηκε κρούσμα λέπρας και ο ιατρικός κόσμος είναι σε επαγρύπνηση.

ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ 22 Μαϊ 2022 | 20:01

Τραγωδία στην Ευρυτανία: Αυτοκίνητο με τρία άτομα έπεσε σε γκρεμό – Ένας νεκρός

Οχημα με τρεις επιβαίνοντες έπεσε σε γκρεμό στην Ευρυτανία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

ΤΥΛΙΧΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 22 Μαϊ 2022 | 19:23

Βρετανία: Φωτιά σε λεωφορεία μετά από έκρηξη σε αμαξοστάσιο του Λονδίνου [εικόνες, βίντεο]

Πυρκαγιά ύστερα από τεράστια έκρηξη σε αποθήκη μεταφορών στο Λονδίνο.

«ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ» 22 Μαϊ 2022 | 19:14

Ευλογιά των πιθήκων: "Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή", λέει ο Μπουρλά - Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

"Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο", δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 22 Μαϊ 2022 | 19:02

Τελικός Κυπέλλου: Η ΕΛΑΣ είχε "χαρτογραφήσει" τους οργανωμένους - Σύντομα εξελίξεις για τα επεισόδια στις εξέδρες

Η αστυνομία είχε "χαρτογραφήσει" τους οργανωμένους οπαδούς Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ πριν τον τελικό κυπέλλου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 22 Μαϊ 2022 | 18:55

Ποιος είναι ο γνωστός οπαδός του ΠΑΟ που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας - Του έκοψαν δάχτυλα

Σύμφωνα με ανάρτηση στα social media γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε από κροτίδα και έχασε δάχτυλά του.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 22 Μαϊ 2022 | 18:33

Θάνατος Τζωρτζίνας: Θρίλερ με το φιαλίδιο αίματος στο Καραμανδάνειο - Διαψεύδει την ΕΔΕ η 6η ΥΠΕ

Το υπουργείο Υγείας δεν φέρεται να έχει διατάξει τελικά ΕΔΕ για τον διοικητή στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ 22 Μαϊ 2022 | 17:13

Επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη βρέθηκε νεκρή στην καμπίνα της

Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε 63χρονη επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΤΟΜΟ 22 Μαϊ 2022 | 16:53

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ληστεία "μαμούθ" σε σπίτι επιχειρηματία μετά από 2,5 χρόνια- Η λεία ήταν 880.000 ευρώ [βίντεο]

Η αστυνομία συνέλαβε δύο δράστες και εξιχνίασε τη ληστεία που είχε γίνει πριν δύο χρόνια με λεία 880.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

''ΕΙΧΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ'' 22 Μαϊ 2022 | 16:44

Ξεσπά η Μίνα Αρναούτη για τον "πόλεμο" που δέχτηκε: Tα 17 χειρουργεία και η νέα ζωή – Γιατί δε μιλάει με τη Φρόσω Κυριάκου [βίντεο]

''Έχω μπει στο χειρουργείο 17 φορές, είναι τεράστιο νούμερο. Όλο αυτό έχει πόνο, έχει αποθεραπεία και εγώ δεν ένιωσα συμπόνια'', δήλωσε η Μίνα Αρναούτη.