Εκπρόσωπος Αρχιεπισκοπής: Ο Ιερώνυμος δεν συζητά με Φίλη για τα θρησκευτικά

Σήμερα θα συζητηθεί στην Ιεραρχία το ακανθώδες θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών που ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας.

ierwnumos-den-suzitame-me-kubernisi-alla-me-diakommatiki
SHARE THIS
0
SHARES

Σήμερα θα συζητηθεί στην Ιεραρχία το ακανθώδες θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών που ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης, κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε την Τρίτη ο κ. Ιερώνυμος στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου είπε στον ΣΚΑΙ ότι ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι λόγος που ενώνει και δεν χωρίζει. Υπενθύμισε, μάλιστα, την αναφορά του κ. Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία υπάρχει για όλο τον λαό, όλους τους αγκαλιάζει. Ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε ότι ο Μακαριώτατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής έκανε επίσης λόγο για ορισμένους που «αγνοώντας δόλια την προσφορά της εκκλησίας στο έθνος και παρερμηνεύοντας τη σχέση εκκλησίας-πολιτείας κάνουν λόγο για τον περιβόητο χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας». Υπάρχουν κάποιοι είπε «που με συγκεκριμένη ατζέντα θέλουν να αλλοιώσουν την θρησκευτική πίστη, θέλουν να μετατρέψουν τα θρησκευτικά σε ένα διαθρησκευτικό αχταρμά» αλλά και για αντικληρικαλιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες. Για το θέμα δημοψηφίσματος για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε ότι ουδέποτε ο κ. Ιερώνυμος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη δημοψήφισμα για το θέμα αυτό προσθέτοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο για το αν η Πολιτεία προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Η Εκκλησία, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης 

Φωτιές άναψε μια αναφορά-εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη χθεσινή συνεδρίαση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και τα άρθρα που αφορούν στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποσαφήνισε ότι η Εκκλησία δεν δέχεται καμία συζήτηση με την κυβέρνηση για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αλλά θα προσέλθει σε έναν ανοιχτό διάλογο με όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

«Οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110 παρ. 2) απόκειται στην πρωτοβουλία της Βουλής. Επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό θα γίνει με διακομματική Επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι με εκπροσώπους της Κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος σημειώνοντας στη συνέχεια ότι αυτό συμβαίνει αφενός «επειδή μόνη η Βουλή έχει την αναθεωρητική αρμοδιότητα» και αφετέρου «επειδή τα θέματα σχέσεων Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ελληνικού Κράτους έχουν σημασία δομική και ιστορική για την πορεία του ελληνικού Έθνους και δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζήτηση με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που εκπροσωπούν τον Ελληνικό λαό».

Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στην Ιεραρχία «έριξε το γάντι» προς την κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος για το ζήτημα του χωρισμού από το κράτος λέγοντας ότι από την πλευρά της η Εκκλησία «δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της» και κάλεσε την Πολιτεία, «αν το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Η δήλωση αυτή του Αρχιεπισκόπου ερμηνεύτηκε ως έμμεση προτροπή για δημοψήφισμα για τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δεν ακούστηκε η λέξη δημοψήφισμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook