«Ηφαίστειο» από φήμες & ύποπτα παιχνίδια στην Ειδομένη

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ειδομένη πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης

ifaisteio-apo-fimes--upopta-paixnidia-stin-eidomeni
SHARE THIS
0
SHARES

Κινητικότητα επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές με σκοπό, όπως λένε, να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

 

Πίσω από τις φήμες βρίσκονται πιθανότατα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών μετά την επιχείρηση να περάσουν στην ΠΓΔΜ πρόσφυγες από παραπόταμο του Αξιού. Τότε είχε κάνει την εμφάνισή του φυλλάδιο στα αραβικά, που έγραφε πως τα κλειστά σύνορα είναι μύθος και πως αν 2000 πρόσφυγες περάσουν τα συρματοπλέγματα, η ΠΓΔΜ θα αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα.

Την ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων στοιχείων έχουν παραδεχθεί ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης -μιλώντας για "επικίνδυνες καταστάσεις"- έχοντας όμως αφήσει την περιοχή έρμαιο στις διαθέσεις όσων εκμεταλλεύονται για τους δικούς τους λόγους τους πρόσφυγες.

 

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

 

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Το μεσημέρι υπήρξε ένταση ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κινηθούν προς το συρματόπλεγμα και σε αυτούς που προσπαθούν να τους μεταπείσουν. 

 

 

 

Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

 

Από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Από χθες επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook