Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να αντικαταστήσει τις δια ζώσης εκλογές εκπαιδευτικών σε θέσεις εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η καινοτομία αυτή, όμως, κάθε άλλο παρά επιτυχημένη ήταν. Από τους περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς ψήφισαν μόλις 13.168.
Η υπουργός Παιδείας αποφάσισε οι εκλογές να μην γίνουν με κάλπη σε ημέρα και ώρα που οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και να διδάσκουν, αλλά ηλεκτρονικά, ημέρα Σάββατο. Από την πρώτη στιγμή, η απόφαση αυτή είχε προσκρούσει στις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που επικάλεστηκαν κινδύνους διαβλητότητας της διαδικασίας.
"Η παρωδία της "ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" απέδειξε το ναυάγιο του υπουργείου Παιδείας", σχολίασε η ΟΛΜΕ.
Συνολικά 13.168 από τους 180.000 εκπαιδευτικούς ψήφισαν ηλεκτρονικά
Οι εκλογές διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι στις τελευταίες εκλογές που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια είχαν ψηφίσει 116.000 εκπαιδευτικοί. Φέτος, με την ηλεκτρονικό τρόπο ψήφισαν συνολικά 13.168 σε σύνολο 180.000 εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ είχαν προτρέψει τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις εκλογές και η ΟΛΜΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα να ακυρωθούν οι εκλογές.
Το υπουργείο Παιδείας μιλά για απειλές και εκφοβισμό
Σχετικά με τις εκλογές το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:
Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα "ΖΕΥΣ". Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.
Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Και αυτό, παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή.
Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιστορικής σημερινής εκλογικής διαδικασίας, αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ως ψηφοφόροι ή υποψήφιοι. Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!
Φίλης: "Μείζον πολιτικό ζήτημα και μήνυμα δημοκρατίας"
"Μείζον πολιτικό ζήτημα και μήνυμα δημοκρατίας", χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, την αυξημένη αποχή των εκπαιδευτικών από την ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην "ψηφοφορία" για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα "Εντέλλεσθε" με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της "ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr