Ηλεκτρονική ταυτότητα με βιομετρικά στοιχεία για μετανάστες

Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής αλλοδαπών φτάνει στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες επιλύοντας τα προβλήματα της γραφειοκρατίας εγείροντας όμως και ερωτήματα

ilektroniki-tautotita-me-biometrika-stoixeia-gia-metanastes
SHARE THIS
0
SHARES

Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής αλλοδαπών φτάνει στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες επιλύοντας τα προβλήματα της γραφειοκρατίας εγείροντας όμως και ερωτήματα.

Για τη νέα άδεια παραμονής απαγορεύονται οι φωτογραφίες με μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά και γενικά με όποιο άλλο στοιχείο μπορεί να κρύβονται τα χαρακτηριστκά του προσώπου. 

Η εφαρμογή αφορά στους 557.476 πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα, δηλαδή τους νόμιμους μετανάστες στη χώρα. Θα έχει θέση ταυτότητας για όσους το αποκτούν, αλλά να σημειωθεί πως όσοι ήδη διαθέτουν άδεια παραμονής η οποία έχει εκδοθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσουν. Μόλις λήξει η ισχύς της η αντικατάσταση θα γίνει έτσι κι αλλιώς. 

Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική άδεια διαμονής είναι μία υποχρέωση την οποία πρέπει να τηρήσει η χώρα μας για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1030/2002 ο οποίος τροποποιήθηκε το 2008. Σύμφωνα με αυτόν, οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα επιβάλλεται να έχουν άδεια διαμονής με τα βιομετρικά τους δεδομένα, ήτοι και δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης η κάρτα θα έχει και μικροτσίπ όπου θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα σχετικά στοιχεία. 

Στο ίδιο έγγραφο θα υπάρχει ψηφιοποιημένη η υπογραφή του κατόχου, η χώρα γέννησης, το φύλο, αλλά και η πληροφορία - ενημέρωση εάν ο κάτοχος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία. 

Η νέα εφαρμογή θα βάλει τέλος στη χαρτούρα της γραφειοκρατίας και στα χιλιάδες διαβατήρια. Πρόκειται για ένα ασφαλές έγγραφο υψηλών προδιαγραφών με εχέγγυα έναντι πιθανών παραποιήσεων ώστε να προστατεύονται οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και ο κάτοχος του. 

Πάντως, εγείρονται και ερωτήματα καθώς αρκετοί εκτιμούν πως αυτό είναι απλώς η αρχή. Θα ξεκινήσει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και θα ισχύσει τελικά για όλους τους πολίτες της χώρας. 

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Φωτό: Shutterstock

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook