Ηλίας Ρούσσος: Ο Ελληνας αστροφυσικός που εξερευνά τον Κρόνο

Είναι νέος, (κάτω από τα 40), είναι επιστήμονας κύρους, (μεταδιδακτορικός ερευνητής), έχει στη συλλογή του ευρωπαϊκή διάκριση και έχει έρωτα με την αστροφυσική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ηλίας Ρούσσος: Ο Ελληνας αστροφυσικός που εξερευνά τον Κρόνο

Είναι νέος, (κάτω από τα 40), είναι επιστήμονας κύρους, (μεταδιδακτορικός ερευνητής), έχει στη συλλογή του ευρωπαϊκή διάκριση και έχει έρωτα με την αστροφυσική. Αντικείμενο της έρευνάς του είναι το ηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα ο Κρόνος, οι δορυφόροι του και η ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει. Παρόλα αυτά δεν είναι αιθεροβάμων, πατάει γερά στη γη. Είναι Έλληνας και όπως χιλιάδες άλλα ελληνόπουλα, εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Ηλία Ρούσσο, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πώς κατάφερε να φτάσει να εργάζεται ως ερευνητής στο διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Max Planck.

Ο κ. Ρούσσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα της Αστροφυσικής, έναν χρόνο αργότερα πήρε μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 2003. Πηγή των αστροφυσικών του αναζητήσεων ήταν οι αποστολές της NASA και κυρίως η προσεδάφιση του Pathfinder στον πλανήτη Άρη, το 1997 και η αποστολή του διαστημοπλοίου Cassini, προς τον Κρόνο.

Η μεταπτυχιακή του τροχιά στη Διαστημική Φυσική, τον οδηγεί μετά την Αθήνα, στο Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όπου εμπλούτισε τις γνώσεις του πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό διαστημικών προγραμμάτων και αποστολών. Οι έρευνές του και η επιμονή του σε νέες αναζητήσεις, δεν άφησαν αδιάφορο το διάσημο γερμανικό ινστιτούτο Max Planck Institute for Solar System Research (MPS), που του προσέφερε θέση και μάλιστα, τον τίμησε για τη διδακτορική του διατριβή, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης, με τη διεθνή διάκριση «Max Planck Society?s Otto-Hahn-Medal». Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Ρούσσος εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που στέλνει στη γη το διαστημόπλοιο Cassini ανακάλυψε την ακριβή δομή των δακτυλίων του Κρόνου και μια νέα ζώνη ακτινοβολίας, η οποία βρίσκεται γύρω από την τροχιά του δορυφόρου Διώνη.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι τώρα επεξεργάζεται τα στοιχεία που στέλνει στη γη το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο εκτοξεύθηκε το 1997, από το 2004 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και στις 15 Σεπτεμβρίου θα τερματίσει τη διαστημική του πορεία, καθώς για περισσότερες λεπτομέρειες θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και θα καταστραφεί. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, ο Κρόνος αποτελεί από μόνος του μια μικρογραφία ενός ηλιακού συστήματος, καθώς υπάρχουν οι περίφημοι δακτύλιοί του και άλλα περίπου 60 φεγγάρια, τα 10 από τα οποία είναι μεγαλύτερα από τη σελήνη, ενώ ένα, ο Τιτάνας, είναι συγκρίσιμος με τη γη.

Η έρευνα του κ. Ρούσσου εστιάζεται στη μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος του Κρόνου, την ονομαζόμενη μαγνητόσφαιρα, δηλαδή την περιοχή εκείνη όπου το μαγνητικό πεδίο που ο ίδιος ο πλανήτης παράγει, κυριαρχεί του μαγνητικού πεδίου του ηλίου. Μέσα στη μαγνητόσφαιρα τα φορτισμένα σωματίδια που υπάρχουν εγκλωβισμένα, διαμορφώνουν αυτό που αποκαλείται διαστημικό περιβάλλον, ή διεθνικός καιρός. Αυτό που μελετά ο κ. Ρούσσος είναι το αποτέλεσμα ενός πειράματος που πραγματοποιείται στο MPS και μετράει τα υψηλής ενέργειας σωμάτια, σαν αυτά που είναι παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Κρόνου. Η παρακολούθηση του φαινομένου αυτού είναι σημαντική για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί τα σωμάτια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα των διαστημοπλοίων που πλησιάζουν τον πλανήτη. Και δεύτερον, ο βομβαρδισμός των δακτυλίων και των φεγγαριών του Κρόνου από αυτά τα υψηλής ενέργειας σωμάτια, μεταλλάσσουν την επιφάνειά τους.

Στην ερώτηση αν ένας επιστήμονας εκτός από γνώση πρέπει να διαθέτει και φαντασία, ο κ. Ρούσσος απάντησε μιλώντας στο Πρακτορείο ότι η φαντασία είναι απαραίτητη και από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς ενός επιστήμονα. Τα πειράματα, τόνισε, σχεδιάζονται με σκοπό να μάθουμε κάτι καινούργιο και από τις μετρήσεις που γίνονται ένα μεγάλο μέρος είναι εντελώς νέο για τους επιστήμονες, γεγονός που εξάπτει τη φαντασία για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τί τελικά είναι αυτό που μετρήσαμε. Το αποτέλεσμα ενός πειράματος δεν είναι κάτι τυποποιημένο και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ερμηνεύσουμε οτιδήποτε καινούργιο και απρόσμενο αποκαλύψουν οι μετρήσεις.

Τέλος, στην ερώτηση τί είναι αυτό που του λείπει περισσότερο από την Ελλάδα, απάντησε «οι φίλοι του και οι συγγενείς του», σημειώνοντας ότι στη Γερμανία που βρίσκεται είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητος και επιστημονικά, κάνει αυτό που αγαπάει.

Το Ινστιτούτο MPS στο οποίο εργάζεται ο κ. Ρούσσος, ξεκίνησε τη λειτουργία το 1957 με το όνομα Plank Institute for Aeronomy με αντικείμενο τη μελέτη των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά με την έναρξη της διαστημικής εποχής άλλαξε τις προτεραιότητές του και από το 2003 ερευνά φαινόμενα που αφορούν το ηλιακό μας σύστημα. Έχει τρία βασικά τμήματα. Το πρώτο ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα των πλανητών, των κομητών και των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα. Το δεύτερο αποκαλείται Τμήμα Ηλιακής Φυσικής και το τρίτο, που ονομάζεται Ηλιοσεισμολογίας, το οποίο μελετά σεισμούς που γίνονται στην επιφάνεια του ήλιου και των αστεριών.

Η έρευνα αυτή γίνεται μέσω διάφορων αποστολών, της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και άλλων. Ένας άλλος τρόπος μετρήσεων είναι αυτός των τηλεσκοπικών παρατηρήσεων είτε από τη Γη, είτε από τηλεσκόπια που έχουν τεθεί σε μπαλόνια και βρίσκονται σε ύψος 30-40 χιλιομέτρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:01

Εξαλλος ο Τσαγκαρουσιάνος με τη Σώτη Τριανταφύλλου: Ρε Σώτη, δεν ντρέπεσαι; Πού έκρυβες τόση περιφρόνηση και μούχλα;

Η Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρθηκε σε "τρανς και τοιαύτα". "Ρε Σώτη, δεν ντρέπεσαι; Πού έκρυβες τόση περιφρόνηση και μούχλα;" της απαντά ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ 13 Μαϊ 2021 | 13:37

Λαμία: Σε ψυχιατρείο η γιατρός που έδιωχνε τον κόσμο και του έλεγε να μην εμβολιαστεί

Οι δύο Ψυχίατροι συμφώνησαν στην παραμονή της για παρακολούθηση και νοσηλεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ 13 Μαϊ 2021 | 13:33

Θάνατος 65χρονης στο Ιλιον: Δεν πέθανε από παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca - Τι έδειξαν οι ιστολογικές

Σε ανακοπή οφείλεται ο θάνατος της 65χρονης γυναίκας στο Ίλιον, η οποία είχε πεθάνει μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca, τον Μάρτιο.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ" 13 Μαϊ 2021 | 12:59

Μαρακάκης για Φιλιππίδη: Εάν καταδικαστεί η ποινή του θα είναι κοντά στα 20 χρόνια

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ότι εφόσον καταδικαστεί, ένα πλαίσιο ποινής θα μπορούσε να είναι κοντά στα 20 χρόνια.

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ 13 Μαϊ 2021 | 12:58

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Οταν η 20χρονη Καρολάιν έκανε kick boxing και βουτιές [βίντεο]

Η 20χρονη Καρολάιν που δολοφονήθηκε δίπλα από το μωρό της στα Γλυκά Νερά έκανε κικ μπόξινγκ και λάτρευε τις βουτιές.

ΠΩΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ 13 Μαϊ 2021 | 12:52

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Ποιοι τις χρειάζονται μετά την άρση του lockdown

Ποιος εργαζομένους αφορούν οι βεβαιώσεις μετακίνησης, από την Παρασκευή 14 Μαϊου που αίρονται τα μέτρα του lockdown.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 13 Μαϊ 2021 | 12:33

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη: Αύξηση 89% του ιικού φορτίου στα λύματα [πίνακες]

Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη στις δύο τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 13 Μαϊ 2021 | 12:28

Πανελλαδικές 2021: Σήμερα ή αύριο ανακοινώνεται ο αριθμός εισακτέων - Τι αλλάζει στις φετινές εξετάσεις

Σε ποια επίπεδα θα κινηθεί ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 13 Μαϊ 2021 | 12:24

Νέα Σμύρνη: Εκαναν κορονο-πάρτι και μαχαίρωσαν 60χρονο που τους έκανε παρατήρηση

Νεαροί που έκαναν κορονο-πάρτι στην πλατεία Νέας Σμύρνης μαχαίρωσαν και λήστεψαν 60χρονο.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ 37ΧΡΟΝΟ 13 Μαϊ 2021 | 12:13

Ηράκλειο: Την χτυπούσε με μανία μπροστά στα παιδιά τους - Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο. Ο 37χρονος συνελήφθη μετά την καταγγελία της 31 ετών συζύγου του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 13 Μαϊ 2021 | 12:12

Τσιάρας: Μίνιμουμ 20 χρόνια στη φυλακή για ποινή ισοβίων- Από τα 16 που ισχύουν σήμερα

"Με τη νέα νομοθεσία όποιος καταδικαστεί σε ισόβια θα κάθεται περισσότερα χρόνια από σήμερα", είπε ο κ. Τσιάρας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ 13 Μαϊ 2021 | 11:50

Θωμαΐδης: Η άρση του lockdown φέρνει αποκλιμάκωση και στη χρήση αντικαταθλιπτικών

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 13 Μαϊ 2021 | 11:50

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Την Παρασκευή στην Αλόννησο η κηδεία της 20χρονης - Συντετριμμένο το νησί

H κηδεία της 20χρονης που δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά, θα γίνει την Παρασκευή 14/5 στις 3 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου.