Η ισχυρή αναζωπύρωση κατέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Ιουλίου η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωσή της στη γεωγραφική ακτίνα γύρω από το Φαράγγι του Φρατί, πλησίον του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα εναέρια μέσα δήλωσαν αδυναμία προσέγγισης πάνω από τις εστίες και δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων.
Φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν και στα βουνά, περιμετρικά του της λίμνης Πρέβελη, κοντά στο παλιό μοναστήρι. Πίσω από ακριβώς από τον λόφο, όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα CretaLive, βρίσκεται η Δρίμισκος. Όσοι βρίσκονταν εκεί έλαβαν μήνυμα από το 112.
Εντολή εκκένωσης πήραν, επίσης, οι κάτοικοι των περιοχών Κεραμέ, Δρυμισκιανό Αμμούδι, Γέφυρα και Λίμνη Πρέβελη. Οι πύρινες "γλώσσες" εξαπλώνονται, λόγω των ισχυρών ανέμων, σε όλη την ακτογραμμή μέχρι και την Αγία Φωτεινή.
Πάντως, η σταδιακή αλλαγή της φοράς των ανέμων δίνει ψήγματα αισιοδοξίας, ώστε να τερματιστεί η πύρινη απειλή.