Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα φωτογράφησαν οι κάμερες λίγο πριν την έκρηξη βόμβας στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στην Ξενοφώντος.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και όπως όλα δείχνουν άφησαν έξω από την είσοδο του ΣΕΒ τον σάκο με τη βόμβα που εξερράγη τα ξημερώματα «φωτογράφησαν» οι κάμερες που βρίσκονται στον ΣΕΒ, την Κυπριακή πρεσβεία και τα άλλα κτήρια που βρίσκονται κοντά. Η περιοχή γύρω από το κτίριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, όπου στις 3.35 τα ξημερώματα σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη βόμβας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

ης βομβιστικής επίθεσης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε δύο εφημερίδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης ενώ πολλά ερωτήματα τίθενται για το γεγονός ότι δεν υπήρχε φύλαξη στην κυπριακή πρεσβεία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι παρά την εντολή Τόσκα.

Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ. Παράλληλα, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, καθώς και στο ξενοδοχείο Αμαλία, από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες
ΦΩΤΟ Facebook - Σοφια Χριστοφορίδου δημοσιογράφος εφημερίδα Μακεδονία
ΦΩΤΟ Facebook - Σοφια Χριστοφορίδου δημοσιογράφος εφημερίδα Μακεδονία
ΦΩΤΟ Facebook - Σοφια Χριστοφορίδου δημοσιογράφος εφημερίδα Μακεδονία
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 3

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ελλειπή μέτρα φύλαξης

Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη βομβιστική ενέργεια, αφορά στα μέτρα φύλαξης της περιοχής. Σημειώνεται ότι απέναντι από τον ΣΕΒ βρίσκεται το κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας, αλλά δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, στην περιοχή υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση απο περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες «υψηλής επικινδυνότητας», ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 4
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 5
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 6
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 7

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από την κύρια είσοδο των γραφείων. Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 8

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 9

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 10

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 11

Η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από την Αστυνομία, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο άνδρας πιθανόν με αλλοιωμένη φωνή έδινε 40 λεπτά χρονικό περιθώριο έως την έκρηξη της βόμβας η οποία εξερράγη τελικά στις 3.35. Εξω από την είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ εντοπίστηκε ύποπτος σάκος και σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για ωρολογιακό μηχανισμό.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 12
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 13

Από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλη η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκονται και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 14

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροτεχνουργοί και οχήματα της Πυροσβεστικής. Είχε προηγηθεί η εκκένωση του χώρου πριν από την έκρηξη, του ξενοδοχείου Αμαλία αλλά και γύρω καταστημάτων καθώς υπήρχαν φόβοι για το ωστικό κύμα από την έκρηξη. Αυτή την ώρα παραμένουν κλειστές οι Ξενοφώντος και Αμαλίας, στο ένα ρεύμα.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 15

Χθες τη νύχτα και πολύ πριν την έκρηξη υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για εγχώρια τρομοκρατία και αναμένουν την προκήρυξη με την ανάληψη ευθύνης. Ηδη κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής επιχειρεί να εντοπίσει υλικό από κάμερες με κινήσεις υπόπτων.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 16

Η είδηση της έκρηξης στα γραφεία του ΣΕΒ κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου με δεδομένη τη χρονική συγκυρία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τον πανευρωπαϊκό συναγερμό που ακολούθησε.

Πολλά ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση από τα ξημερώματα. χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για την πρώτη βόμβα από την ανάληψη εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 17

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 18

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 19


Μήνυμα ΣΕΒ στο Twitter

«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε».

Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΣΕΒ στο twitter.

Δήλωση Γεροβασίλη

Η κυβέρνηση καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ είναι καταδικαστέα. Ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι».

Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ.

«Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν "νερό στο μύλο" όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 20

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 21

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 22

Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 23
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 24
Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες - εικόνα 25

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Οκτ 2021 | 07:22

Ανάβυσσος: Γιατί η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονική απόπειρα κατά των Κούρδων είναι... μηνυματική

Οι τρεις Κούρδοι, φέρεται να είχαν έρθει στην χώρα μας πριν από ένα μήνα, και είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, μία πολυτελή κατοικία στο τέρμα της οδού Μανόλιας στην Ανάβυσσο.

08 Οκτ 2021 | 07:15

Ηλίας Κασιδιάρης: Μπλόκο στα διαγγέλματα μίσους μέσα από τη φυλακή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ηχογραφούσε ομιλίες-"διαγγέλματα μίσους", τα οποία αναμεταδίδονταν σε συγκεντρώσεις ομοϊδεατών του από τον νέο ακροδεξιό φορέα "Έλληνες για την Πατρίδα".

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 06 Οκτ 2021 | 07:50

Σφίγγει ο κλοιός αστυνομίας και δικαιοσύνης για τα φασιστικά τάγματα εφόδου που ξεμύτισαν και προκαλούν

Ακροδεξιοί φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προκύπτει από τις πρώτες ταυτοποιήσεις των "πρωταγωνιστών" τους.

06 Οκτ 2021 | 07:46

Ζάκυνθος: Το DNA "έδεσε" τις δολοφονίες Κορφιάτη - Κλουτσινιώτη από τον ίδιο δράστη - Μπράβος εφοπλιστή

Ο 38χρονος συνοδός ασφαλείας εφοπλιστή, στις 9 Ιουνίου 2020 αρχικά σκότωσε την 37χρονη Χριστίνα Κλουτσινιώτη αντί για τον Ντίμη Κορφιάτη.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 05 Οκτ 2021 | 07:45

Συνελήφθη τρομοκράτης του ISIS στην Αθήνα: 'Εφτασε μέσω Λέσβου και διεκδικούσε άσυλο - Βίντεο με φρικαλεότητες

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωση ISIS.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 03 Οκτ 2021 | 21:47

Εκτέλεση στον Αγιο Παντελεήμονα: Πυροβόλησαν άνδρα στο κεφάλι μέσα σε καφετέρια

Ο άνδρας στον Άγιο Παντελεήμονα δέχθηκε δύο σφαίρες, τη μία στο κεφάλι και άλλη μία στην κοιλιακή χώρα.