Follow us

JA Greece: Μαθητές στα Τρίκαλα έφτιαξαν εικονική επιχείρηση μεταχειρισμένων ρούχων [εικόνες]

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων δημιούργησαν εικονική επιχείρηση, συνδυάζοντας κυκλική οικονομία και μόδα - Στόχος η αξιοποίηση μεταχειρισμένων ρούχων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μαθητές

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, με τη φαντασία και τις γνώσεις τους, δείχνουν έναν άλλον δρόμο, που αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και τη νέα γενιά, σε πείσμα των δύσκολων εποχών. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα "Mαθητική Εικονική Επιχείρηση" του Junior Achievement Greece, δημιούργησαν την (εικονική) μαθητική επιχείρηση "MaisondeModeCirculaire- MMC".

Maison de Mode Circulaire

Η Maison de Mode Circulaire (Oίκος Κυκλικής Μόδας), όπως αναφέρουν οι μαθητές, αφορά τον χώρο της κυκλικής μόδας. Έχοντας επίγνωση της περιβαλλοντικής κρίσης της εποχής, η "εταιρεία" που δημιούργησαν οι μαθητές/-τριες του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων υιοθετεί μια πρακτική φιλική προς το περιβάλλον για πώληση και μεταποίηση ήδη χρησιμοποιημένων ενδυμάτων.

JA Greece: Μαθητές στα Τρίκαλα έφτιαξαν εικονική επιχείρηση μεταχειρισμένων ρούχων [εικόνες]

Είδη ρουχισμού που δεν είναι πλέον χρήσιμα στους κατόχους τους και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, είτε πωλούνται αυτούσια, είτε αποτελούν τη πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του σχολείου Αθανασία Ζαραμπούκα, η οποία μαζί με τη Χριστίνα Τσεκούρα ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του εγχειρήματος, η Maison de Mode Circulaire καλλιεργεί και προβάλλει μια νέα αγοραστική κουλτούρα, που στηρίζεται στην ηθική και με μέτρο κατανάλωση και απομακρύνει κάθε είδους άσκοπη αγορά.

Διαβάστε Επίσης

Κύριος στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων που θα συμβαδίζουν με τα καταναλωτικά πρότυπα και θα είναι αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό. Επίσης η ανάδειξη του ότι η κυκλική μόδα βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, αφού συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων.

μαθητές
μαθητές
μαθητές

Την ομάδα απαρτίζουν οι μαθητές/τριες: Χολέβας Κλεομένης, πρόεδρος- διευθύνων Σύμβουλος, Καλογράνας Μάριος-Εφραίμ, διευθυντής marketing και πληροφοριακών συστημάτων, Καρδούλα Ελευθερία-Ραφαiλία, διευθύντρια Οικονομικών, Κωνσταντίνος Λάσκος- διευθυντής παραγωγής, Γιώτα Αχιλλεία, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Φίλιου Μεταξία, Στάγια Χρυσούλα, Μπαντής Δημήτριος, Κυρίτση Βασιλεία, Δράκου Ναταλία, Δεληγιάννη Μαρία, Μαγγούφη Ευαγγελία, Νταφέκη Ειρήνη, Τζουρτζιώτη Βασιλική, όλοι τους στελέχη του τμήματος παραγωγής.

Μαθητές
Μαθητές

Η εικονική επιχείρηση

Η όλη προσπάθεια είχε την πολύτιμη υποστήριξη του Inspirational Mentor της ομάδας Σπύρου Μαγιάτη, CEO της WORKABLESOFTWARE, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει τη μεγάλη χαρά του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ως μέλος της ομάδας των Inspirational Mentors και τονίζει: "Είχα την τύχη να γνωρίσω την ομάδα "MaisondeModeCirculaire - MMC" του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων και να συνεργαστώ με τα παιδιά στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου για την εικονική τους επιχείρηση. Διαπίστωσα προσωπικά ότι τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλικής οικονομίας. Έχουν μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα με το πως να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες".

"Τα παιδιά", υπογραμμίζει ο κ. Μαγιάτης, "αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό τη συνεργασία μας. Αυτό αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος Inspirational Mentors, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Με τα κατάλληλα ερεθίσματα και λίγη καθοδήγηση, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν καταπληκτικά πράγματα, κάτι που με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας".

Να σημειώσουμε πως ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Δημαρχείο Τρικκαίων, την ομάδα των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών - συντονιστριών που μετείχαν στο Junior Achievement Greece. Ο κ. Παπαστεργίου συνομίλησε με τα μέλη της ομάδας για όλα, όσα αφορούν στην επιχείρηση, στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην εκπαιδευτική διαδικασία, στον διαγωνισμό στο ΚΠΙΣΝ. Κυρίως συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με την επιχειρηματική "δραστηριότητα" της επιχείρησης, τις ιδέες, την προώθηση των προϊόντων.

Στην ιστοσελίδα της "εταιρείας" https://blogs.sch.gr/maisondemodecirculaire/ αναφέρονται επίσης τα εξής: "Σε μία εποχή όπου η υπερκατανάλωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και οι ενεργειακές απαιτήσεις τόσο για την παραγωγή, όσο για τη μεταφορά νέων ενδυμάτων έχουν αυξηθεί, η Maison de Μode Circulaire φιλοδοξεί να προωθήσει ένα εναλλακτικό τρόπο διακίνησης της μόδας, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κύρια λοιπόν, αποστολή της επιχείρησης είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα παραπέμπουν σε μια έξυπνη κίνηση αγοράς και θα προσεγγίζουν τη μόδα και την εξάπλωση των ειδών ρουχισμού με ένα καινοτόμο και ασφαλές προς όλους τρόπο. Για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό, η επιχείρηση μας έχει θέσει στόχους, τους οποίους επιδιώκει να πετύχει".

Υπενθυμίζεται ότι η Maison de Mode Circulaire είναι μεταξύ των δέκα καλύτερων μαθητικών "start-up" της χρονιάς που θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό "Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022" του JA Greece, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Μαϊ 2022 | 09:35

Πανελλήνιες 2022: Πότε είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων στα Λύκεια - Οι εξετάσεις της "ελληνικής PISA"

Την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα, 23 Μαΐου, ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις τρεις τάξεις των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων

JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE 14 Μαϊ 2022 | 15:22

Απονομή Βραβείων του JA Greece: Νικήτρια η ομάδα Microgreens-Magicgreens του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 38 ομάδες - Το πρώτο βραβείο απέσπασε το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς.

Η ΚΥΑ 13 Μαϊ 2022 | 10:25

Πανελλήνιες 2022: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ - Πώς γίνεται η καταβολή του

Ποιοι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ. Πώς γίνεται η καταβολή του

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2022 | 16:33

Τι είναι η "ελληνική PISA": Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξετάσεις που θα δώσουν 6.000 μαθητές στη χώρα

Ποιοι μαθητές θα δώσουν τις εξετάσεις της ελληνικής PISA, σε ποια μαθήματα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 10:25

Πανελλήνιες 2022: Με αυτά τα μέτρα θα γίνουν οι εξετάσεις - Μάσκες αλλά όχι τεστ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες 2022.

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 11 Μαϊ 2022 | 11:05

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν φέτος - Πώς υπολογίζονται τα μόρια και η βάση εισαγωγής [πίνακες]

Δείτε αναλυτικά πώς θα υπολογίσετε τα μόρια και τη βάση εισαγωγής. Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης παρουσιάζει όλες τις αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022.

ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 11 Μαϊ 2022 | 10:38

Οταν τα ντοματάκια Σαντορίνης και ο βασιλικός... φυτρώνουν στο σαλόνι - Φοβερή κατασκευή μαθητών [εικόνες]

Το κιτ υδροπονίας έχει τεθεί σε λειτουργία και σύντομα θα φυτρώσουν ντοματάκια Σαντορίνης που θα νοστιμέψουν τη σαλάτα της οικογένειας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 05 Μαϊ 2022 | 12:29

Voucher 200 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Εκπαιδευτικοί και πυρόπληκτοι μαθητές και φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση του voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 05 Μαϊ 2022 | 11:56

Σχολεία: Πότε παίρνουν βαθμούς τετραμήνου οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας καθορίζεται πότε θα πάρουν οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων τους ελέγχους προόδου του Β΄ Τετραμήνου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 04 Μαϊ 2022 | 13:39

Σχολεία: Οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια - Πότε θα εκδοθούν τα αποτελέσματα

Εκδόθηκε το πρόγραμμα με τις ημερομηνίες διαξαγωγής των εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια. Δείτε αναλυτικά.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022 04 Μαϊ 2022 | 11:46

JA Greece: Υποψήφιο για καλύτερο επαγγελματικό σχολείο της Ευρώπης το ειδικό σχολείο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου

Τo σχολείο επελέγη από το Junior Achievement Europe για να συμμετέχει σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 03 Μαϊ 2022 | 11:49

Τζανάκης: Γιατί είναι προστατευμένα από κορονοϊό 7 στα 10 παιδιά - Ο ρόλος του 50% +1 για το κλείσιμο της τάξης

Τους λόγους για τους οποίους το άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα γίνεται με "σχετική ασφάλεια", εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.