Κόλαφος για τον mr Jumbo είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών.
Ο Σύλλογος αποκαλεί τον ιδιοκτήτη "mr. 7ημερο – 12ωρο", κάνει λόγο για εργασιακή γαλέρα, ασυδοσία και "άθλιες" ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, αναφέρεται στον εσωτερικό κανονισμό της εργασίας των Jumbo που επιτρέπει στη διεύθυνση, σύμφωνα με τους Εμποροϋπαλλήλους, ακόμη και να μετακινεί έναν εργαζόμενο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.
Το ωράριο εργασίας δεν περιλαμβάνει το διάλειμμα, οι άδειες δίνονται "καταπώς βολεύει την εργοδοσία" και η εταιρεία μπορεί να "επιβάλει πρόστιμο "στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του".
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα social media, με το hashtag #cancel_Jumbo να έχει γίνει trend στο Twitter.
180€ το μήνα ειναι ο μισθός στην jumbo... 4ωρο που ποτέ δεν είναι 4ωρο , είναι παντα 6 ώρες! Τους υπαλλήλους στους βρίζουν χυδαία αν πανε πανω απο 1 φορά τουαλέτα... Ξεφτίλες! #cancel_jumbo
— Μαυροκαρολάιν (@popaki_popaki) December 15, 2021
Να και κάτι καλό...
— Ο ξένος αχυρώνας! (@xenosaxironas) December 15, 2021
Επιτέλους τρενταρει το #cancel_jumbo που είναι κοινό μυστικό για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του χρόνια τώρα...
Κανένας σεβασμός προς τους εργαζόμενους...
Δουλειά ακόμα και σε ημέρες αργίας...
Μισθοί πείνας...
Και λίγο προσωπικό...#cancel_jumbo
Γιατί πουλάει σαβούρες, γιατί ρουφάει το αίμα των εργαζομένων με το καλαμάκι, γιατί δεν του φτάνουν όσα βγάζει θέλει ν ανοίξει και 26/12 που είναι επίσημη αργία #cancel_jumbo
— kik_o (@kiko_bos) December 13, 2021
Από συνάδελφο:#cancel_jumbo
— Безедаков (@mpezentakow) December 14, 2021
τα jumbo αναγκασαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν χωρίς ‘ταμπελάκι΄ ώστε να είναι αόρατοι σε πιθανό έλεγχο.Το ίδιο θα ισχύσει και την επόμενη Κυριακή. Καθημερινά οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10ωρα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.
#ergnews #boycottJumbo
— Безедаков (@mpezentakow) December 9, 2021
Τα Jumbo υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τις 2 Κυριακές που θα είναι ανοιχτά, να εργαστούν 8ωρο και να χτυπήσουν κάρτα για 5ωρο, χάνοντας ετσι 2 ρεπό. Η επιθεωρηση εργασίας ανύπαρκτη και ο Βακάκης όλο και πιο σιχαμένος #cancel_jumbo
Από συνάδελφο
Η 26η Δεκεμβρίου είναι νομοθετημένη αργία.
— dimitra (@Jemma_dimitra) December 14, 2021
Μόνο ο κος Jumbo(Βακάκης) ζητάει ανοιχτά μαγαζιά την μέρα αυτή.Ο λόγος είναι γιατί θέλει να βγάλει λεφτά.
Να βγάλει λεφτά είς βάρος των υπαλλήλων του.
Κανένας στα Jumbo τα Χριστούγεννα.
Κανένας στα Jumbo γενικά.#cancel_jumbo
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία ο mr. 7ημερο – 12ωρο!
Εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία, αυτό αποτυπώνεται στις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας της jumbo, ο οποίος πρόσφατα επικυρώθηκε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Είναι ένας εσωτερικός κανονισμός εργασίας που επιβεβαιώνει τις δεκάδες καταγγελίες μας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας η εταιρεία μπορεί:
Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.
Με βάση το άρθρο 15, παρ1 να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).
Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την Εταιρεία! Και η άδεια των εργαζόμενων καταπώς βολεύει την εργοδοσία και φροντίζει αυτό να μας το κάνει λιανά σε διάφορα σημεία του κειμένου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του "Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων” και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.
Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο "στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.
Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα. Γι’ αυτό μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορούμε να πάρουμε τα όσα αναφέρονται στο παράρτημα του συγκεκριμένου εσωτερικού κανονισμού περί πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και της διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών.
Γιατί βία είναι ο συγκεκριμένος κανονισμός εργασίας σύμφωνα με τον οποίο η εργοδοσία μπορεί να ορίζει το ωράριο εργασίας, το χρόνο εργασίας, τις άδειες και του μισθούς χιλιάδων εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη της.
Βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκι, μέσα στην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου.
Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που έχουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ημερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους (σχολικό, γιορτές, καλοκαίρι κ.α) και να τους πετάς κομμάτια στην ανεργία.
Βία είναι να έχεις το δικαίωμα να μετακινείς ανά την Ελληνική Επικράτεια τους εργαζόμενους.
Μπορούμε τους νόμους και τους κανονισμούς τους να τους αχρηστεύσουμε με το συλλογικό, μαζικό μας αγώνα. Οργανωμένοι στο σωματείο μας μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία. Να απομονώσουμε κάθε φαινόμενο βίας που θρέφεται από τη σαπίλα της άγριας εκμετάλλευσης μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr