Κ. Βουρλάκη: Εάν θέλεις κάτι, πρέπει να κάνεις κάτι για να το αποκτήσεις

Τι είναι αυτό που κάνει μία γυναίκα με επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα, μητέρα και σύζυγο, να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στα κοινά;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κ. Βουρλάκη: Εάν θέλεις κάτι, πρέπει να κάνεις κάτι για να το αποκτήσεις

Η έννοια του Δημοτικού Συμβούλου, έχει υποστεί κυριολεκτικά και μεταφορικά bullying, σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο από ποτέ. Σχόλια όπως «και ο Μπάρμπα Στάθης, Δημοτικός Σύμβουλος» ή «και στον Άρη βρίσκεις Δημοτικό Σύμβουλο», είναι οι light εκδοχές, της διακωμώδησης της θεσμικής συμμετοχής των πολιτών στην διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Άδικο, ανεύθυνο, ανώριμο ή απλώς χιούμορ; Πως βλέπει αυτές τις απόψεις μία υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος και τι είναι αυτό που κάνει μία γυναίκα με επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα, μητέρα και σύζυγο, να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στα κοινά;

Τι λέει η συνάδελφος δημοσιογράφος Βουρλάκη Κατερίνα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό Πάθος & Λύσεις για το Μαρούσι, του κ. Γιάννη Νικολαράκου.

Αν θες κάτι που ποτέ δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ δεν έκανες

Μετά από τόσα χρόνια σε γυναικεία περιοδικά, στη συχνότητα του Sfera και του Ελληνικού, στην τηλεόραση, τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά; Τι είναι αυτό που μπορεί να σου λείπει -εντός εισαγωγικών;

Δεν μου λείπει κάτι για να καλύψω τη «ματαιοδοξία» μου, αν αυτή είναι η ερώτηση. Μου λείπουν όμως πολλά σαν ενεργός πολίτης, σαν δημότης, σαν άνθρωπος με άποψη. Το κυριότερο όμως είναι πως με έχει κουράσει ο «ανεύθυνος σχολιασμός». Με αυτό εννοώ, πως όλοι έχουμε άποψη, την οποία εκφράζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα εικονικό βήμα δηλαδή, χωρίς να συμμετέχουμε, χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη. Συνήθως δε, η άποψή μας είναι διαμαρτυρία. Γι’ αυτά που ζούμε, γι’ αυτά που δεν έχουμε ή γι’ αυτά που έχουμε. Αυτό ήταν για μένα το κίνητρο για να βγω από τον εικονικό μου κόσμο και να δραστηριοποιηθώ ουσιαστικά, παύοντας να σχολιάζω απλά πίσω από μία οθόνη. Εάν θέλεις κάτι, πρέπει να κάνεις κάτι για να το αποκτήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με τα κοινά. Σε έχουν σχολιάσει γι’ αυτή σου την επιλογή αρνητικά;

Σε προσωπικό επίπεδο όχι, γιατί όσοι με ξέρουν γνωρίζουν τα κίνητρά μου. Έχω παρακολουθήσει όμως, πόσο έχουν χλευάσει την έννοια του Δημοτικού Συμβούλου, χωρίς να γνωρίζουν καν ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι πολλοί, διότι ο αριθμός τους σε κάθε συνδυασμό, προσδιορίζεται από τον πληθυσμό της πόλης. Για παράδειγμα στο Μαρούσι που κατεβαίνω εγώ, κάθε συνδυασμός για να είναι έγκυρος πρέπει να έχει το ελάχιστο 41 Δημοτικούς Συμβούλους. Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε να κάνουν χιούμορ με το πόσοι κατεβαίνουν Δήμαρχοι και όχι με τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Σου έχει πει κάποιος, «μα που πας να μπλέξεις»;

Σχεδόν όλοι! Κι αυτό είναι που με πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Δείχνει πόσο απογοητευμένος είναι ο κόσμος και πόσο έχει απαξιώσει στο μυαλό του την έννοια της πολιτικής, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Τι σημαίνει που πάω να μπλέξω; Είμαι ήδη μπλεγμένη. Ζω, εργάζομαι, μεγαλώνω σε έναν Δήμο τα παιδιά μου. Εμπλέκομαι και συνδιαλέγομαι καθημερινά με την τοπική κοινωνία. Γνωρίζω τα προβλήματα και στόχος μου είναι όχι να μπλέξω αλλά να τα ξεμπλέξω, για το καλό το δικό μου και των άλλων. Δεν βλέπω κανένα μπλέξιμο. Βλέπω μόνο προσφορά, βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας αλλά και έργο. Θέλω, οραματίζομαι, πιστεύω ότι μπορώ να παράσχω έργο. Αυτό για μένα είναι πέρα από κάθε μπλέξιμο.

Είπαμε πριν ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι πολλοί. Με ποιο κριτήριο διάλεξες με ποιόν υποψήφιο θα κατέβεις;

Κατεβαίνω με τον Γιάννη Νικολαράκο. Για μένα το πρώτο και το πιο βασικό ήταν να συμμετάσχω σε έναν συνδυασμό με νέους, άξιους και άφθαρτους ανθρώπους. Ο Γιάννης είναι ακριβός αυτό. Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ ξανά, είναι όμως επιχειρηματίας, είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, έχει προσφέρει πολλά στο Μαρούσι και κυρίως είναι ένας άνθρωπος σαν εμένα, σαν εμάς. Δεν κρέμεται από καμία καρέκλα, δεν είναι υπάλληλος κανενός κόμματος, παρόλο ότι έχει πολιτική άποψη και έχει όραμα να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στο Μαρούσι.

Το Μαρούσι είναι ένας τεράστιος Δήμος. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την επόμενη μέρα αν εκλεγείς;

Δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Όποιος τα λέει αυτά, κοροϊδεύει τον κόσμο. Υπάρχουν τα επόμενα χρόνια. Το Μαρούσι είναι πράγματι ένας τεράστιος Δήμος, που συνδυάζει τα θετικά ενός υπέροχου προαστίου, με το 80% του ΑΕΠ της χώρας. Κι αυτό που λέω είναι γεγονός. Πολυεθνικές κολοσσοί, νοσοκομεία, μαιευτήρια, όλα έχουν έδρα το Μαρούσι. Είναι θλιβερό να βλέπω την πόλη που μεγάλωσα-ζω 40 χρόνια στο Μαρούσι-να μαραζώνει, να μένει πίσω. Κι ακόμη πιο θλιβερό είναι να βλέπω τους πολίτες να συμβιβάζονται με αυτό, να το θεωρούν δεδομένο. Όχι, δεν είναι αυτή η πόλη που μας αξίζει. Πρέπει να μπορούμε να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια, να οδηγήσουμε σε κανονικούς δρόμους, να έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ, να υπάρχει ανάπτυξη στην πόλη. Δεν συμβιβάζομαι με τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο. Αυτό που δικαιούμαι και πληρώνω ως πολίτης. Επειδή δεν μου τα έδωσε κανείς όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισαν να προσπαθήσω αυτό το επίπεδο να το προσφέρω στους συμπολίτες μου και στην οικογένειά μου.

Έχεις σκεφτεί όμως ότι υπάρχει πάντα ένα σύστημα που μπορεί να σε εμποδίσει σε αυτή σου την προσπάθεια;

Τα έχω σκεφτεί όλα και ξέρω και τις αγκυλώσεις του συστήματος αλλά και τις αγκυλώσεις που έρχονται συνήθως από όσους έχουν φτιάξει μία δική τους κατάσταση και δεν θέλουν να την αλλάξουν. Πίστεψέ με, δεν μπορεί να με σταματήσει τίποτα. Για μένα μπροστά μου βρίσκεται μόνο το παράδειγμα των Τρικάλων, του Περιστερίου, του Αλίμου. Αφού μπόρεσαν εκείνοι, μπορούμε κι εμείς. Και είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε συμμάχους και τους πολίτες.

Και η οικογένεια, η εργασία σου; Πως συνδυάζονται όλα αυτά;

Εμείς ως οικογένεια ζούμε και εργαζόμαστε στο Μαρούσι. Και οι κόρες μου αλλά και ο σύζυγός μου είναι μαζί μου. Με στηρίζουν πολύ. Άλλωστε ξέρουν πως όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου τίποτε δεν με σταματά. Μπορώ να τα καταφέρω όλα. Και στο σπίτι και στη δουλειά αλλά κυρίως στο Δήμο. Όταν ξέρω πως κάτι θα έχει θετικά αποτελέσματα στους πολλούς, παίρνω δύναμη και φόρα!

Θέλεις να πεις κάτι σε όσους κάνουν χιούμορ με τις εκλογές;

Δεν με πειράζει καθόλου όσοι κάνουν χιούμορ, γελάω κι εγώ. Θέλω όμως να πω σε όλους, πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι Κυριακάτικη βόλτα. Είναι εξίσου σημαντικές με τις βουλευτικές. Θα το καταλάβουν εάν δώσουν περισσότερη σημασία σε όσα βρίσκονται γύρω τους. Όταν ζούμε κάπου συνηθίζουμε το άσχημο, το βρώμικο, το λίγο. Να ανοίξουν τα μάτια τους στο νέο, να μάθουν ποιους επιλέγουν να ψηφίσουν, να ξεφύγουν από τις κομματικές γραμμές. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να στηρίξουν τους πιο άξιους, αφού πρώτα τους ανακαλύψουν μόνοι τους, με κριτική σκέψη.

Έχεις πολιτικό σύνθημα;

Έχω προσωπικό σύνθημα και προσωπικό στοίχημα. Αν θες κάτι που ποτέ δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ δεν έκανες.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ 28 Νοε 2020 | 20:35

Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον κορονοϊό - Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα πήρε εξιτήριο [βίντεο]

Η υπέργηρη γυναίκα πάλεψε 20 μέρες στο νοσοκομείο και πήρε το πολυπόθητο εξιτήριο, με αρνητικό τεστ κορονοϊού

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 28 Νοε 2020 | 20:16

Μηταράκης από Μυτιλήνη: Η προσωρινή δομή μεταναστών στο Καρά Τεπέ δεν θυμίζει σε τίποτε τη Μόρια

"Μέσα σε λίγες εβδομάδες, βλέπουμε μία δομή, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτε το χάος της Μόριας" επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ 28 Νοε 2020 | 19:12

Lockdοwn: Το χαβά τους στη Θεσσαλονίκη - Χαμός σε λαϊκή αγορά ενώ η πόλη "βράζει" από τον κορονοϊό [Εικόνες - Βίντεο]

Εικόνες συνωστισμού εν μέσω lockdown σε λαϊκή στη Θεσσαλονίκη τη στιγμή που η πόλη βρίσκεται στο κόκκινο λόγω κορονοϊού

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2020 | 18:57

Κορονοϊός: Σταθερά πρώτη η Θεσσαλονίκη με 486 νέα κρούσματα σήμερα - Μείωση στην Αττική με 273 - Ο χάρτης της διασποράς

Μετά από καιρό, καμία άλλη περιφέρεια δεν εμφάνισε τριψήφια κρούσματα κορονοϊού.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 18:43

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Με ανάρτησή του ο καθηγητής αναφέρει πώς χορηγούνται τα εμβόλια mRNA, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός το "ξένο σώμα" που εισέρχεται σε αυτόν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Νοε 2020 | 18:30

Κορονοϊός: "Μαύρο" ρεκόρ με 121 θανάτους και 606 διασωληνωμένους - 1.747 νέα κρούσματα σήμερα

Συνολικά 2.223 συμπολίτες μας πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:39

65.970 έλεγχοι για μη χρήση μάσκας - Πρόστιμα 300 ευρώ ακόμη και σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 488.600 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 28 Νοε 2020 | 17:31

Κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ - Τα διακινούσε μέσα σε σχολικό συγκρότημα

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως "βάση" σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι και το Άλσος Φιλαδέλφειας.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ 28 Νοε 2020 | 17:16

Κορονοϊός: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Κοζανίτης μουσικός Βασίλης Blue Σωτηρίου

Είχε εισαχθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη στις 4 Νοεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 28 Νοε 2020 | 16:47

Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Πάτρα για τον εορτασμό του Άγιου Ανδρέα- Αυστηρές συστάσεις για να μην έχουμε "2η... Θεσσαλονίκη"

Συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες της Πάτρας ενόψει του εορτασμού του Άγιου Ανδρέα να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοϊό

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Νοε 2020 | 15:52

Συγκλονίζει ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο που κόλλησε κορονοϊό: Είχα περάσει στην αντίπερα όχθη

Πως περιγράφει ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο την μάχη που έδωσε όντας ασθενής με κορονοϊό

ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Νοε 2020 | 15:34

Κορονοϊός: Νεκρή 59χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Κρήτη

Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 19 Νοεμβρίου με πνευμονία.