Καβάλα: Απαγόρευση μεταφοράς προσφύγων με το αστικό ΚΤΕΛ

Το δικαστήριο απαγόρευσε στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ την μεταφορά των Σύριων προσφύγων από το επιβατικό λιμάνι στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καβάλα: Απαγόρευση μεταφοράς προσφύγων με το αστικό ΚΤΕΛ

Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε χθες το βράδυ απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους Σύριους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη. Στην εν λόγω απόφαση τονίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γίνονταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη – εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες του σωματείου ραδιοταξί Καβάλα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρει από το λιμάνι προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ του Συρίους πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες μεταφοράς περίπου 1.000 προσφύγων από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ειδομένη στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τοπικά ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, υπέκλεψαν μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όταν οι πρόσφυγες αφίχθησαν στην Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», τους παρέλαβε ομάδα 50 ατόμων από τα ΚΤΕΛ, η οποία τους επιβίβασε σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Αυτά τα λεωφορεία, με τη σειρά τους, τούς μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Εκεί, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε οχήματα του υπεραστικού ΚΤΕΛ και, αντί να μεταφερθούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν απευθείας στην Ειδομένη, «υποκλέπτοντας το έργο που ανήκει αποκλειστικά στα τουριστικά λεωφορεία».

«Αποτέλεσμα της ανομίας των δύο ΚΤΕΛ», συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρθηκαν απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους με άλλο νόμιμο μεταφορικό μέσο (ταξί και τουριστικά λεωφορεία). Καταγγέλλουμε ότι οι πρόσφυγες κατέβαλαν το αντίτιμο του εισιτηρίου χωρίς να παραλάβουν το σχετικό απόκομμα και ότι τα αστικά λεωφορεία δεν έκαναν το προβλεπόμενο δρομολόγιο, όπως το ορίζει η γραμμή [...] και μετέφεραν προσχηματισμένη ομάδα απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, υποκλέπτοντας το έργο ειδικά των τουριστικών λεωφορείων. Όσον αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ, καταγγέλλουμε ότι αντί να πραγματοποιήσει με εισιτήριο την προβλεπόμενη γραμμή Καβάλα-Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων προς την Ειδομένη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταγγέλλει παραβίαση του νόμου περί άγρας πελατών.

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Στράτος Μακρογιαννίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η απόφαση της μεταφοράς των προσφύγων στηρίζονταν στη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ με το μικρότερο δυνατό κόμιστρο που ήταν στο ένα ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι το αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία μέσα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και ότι η αποβίβαση των προσφύγων έγινε στην πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση στους χώρους του σταθμαρχείου. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα το βράδυ που αναμένεται νέα άφιξη προσφύγων τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα προβούν σε καμία μετακίνηση προσφύγων, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι οι πρόσφυγες δεν αποβιβάστηκαν στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως ακούστηκε, αλλά σε κανονική στάση αστικών λεωφορείων, η οποία απέχει 150 μέτρα από τον σταθμό. «Δεν ήρθε αστικό μέσα στο ΚΤΕΛ. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αστικά μέσα στο λιμάνι" σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν ως επιβατικό κοινό 1550 πρόσφυγες και 150 άλλοι ταξιδιώτες και «τα ΚΤΕΛ έκοψαν 1118 εισιτήρια. Οι άλλοι έφυγαν με τουριστικά λεωφορεία".

Όπως είπε, η μοναδική συνεργασία που είχε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ήταν αυτή με τα ΚΤΕΛ Κιλκίς, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, αφού προβλέπεται από τον νόμο και καλύπτεται από ιδιωτικό συμφωνητικό. "Πήγαν εκεί πέντε λεωφορεία [από το ΚΤΕΛ Καβάλας], τα οποία μετέφεραν μόνο πρόσφυγες, επειδή το ΚΤΕΛ Κιλκίς δεν είχε διαθέσιμα οχήματα" σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 04 Ιαν 2021 | 10:01

Μυτιλήνη: Μαχαίρωμα μεταξύ αλλοδαπών στο Καρά Τεπέ

Αλλοδαπός εισέβαλε σε χώρο που διαμένει άλλος αλλοδαπός στο Καρά Τεπέ, του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με μαχαίρι.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Δεκ 2020 | 07:07

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Για την επίθεση στη δομή ανηλίκων, ο πατέρας κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

ΘΥΜΑ ΕΝΑΣ 42ΧΡΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ 23 Δεκ 2020 | 23:34

Έγκλημα στη Καβάλα: Σοκάρει ο δράστης- "Τον σκότωσα γιατί με παρακολουθούσε με κάμερα"

Ο κατηγορούμενος για το φρικτό έγκλημα υποστηρίζει ότι το θύμα έβαλε κάμερες στο σπίτι του για να τον παρακολουθεί.

ΠΑΡΑ ΤΟ LOCKDOWN 23 Δεκ 2020 | 18:37

"Ακυρο" το lockdown στην Αθήνα: Τρελό μποτιλιάρισμα στον Κηφισό - Απίστευτες ουρές στα ΚΤΕΛ για δέματα [Εικόνες]

Ενόψει Χριστουγέννων οι Αθηναίοι κάνουν τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι έχοντας... ξεχάσει το lockdown

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ 22 Ιαν 2021 | 22:16

Θεσσαλονίκη: Χρυσοθήρες ψάχνουν σεντούκι με λίρες που έπεσε από αεροσκάφος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο [βίντεο]

Δύο επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς πήραν την πρώτη άδεια από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 20:57

Τραγωδία στην Καλλιθέα: Πέθανε η 90χρονη που μαχαιρώθηκε από τον εγγονό της

Ο 48χρονος συνελήφθη και πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 20:44

ΑΠΘ: Νέα καταγγελία για παρενόχληση από καθηγητή - "Δυστυχώς κλείδωνε και αυτόματα την πόρτα" [Βίντεο]

Μία πρώην φοιτήτρια μιλώντας στον ΑΝΤ1 περιέγραψε τι συνέβαινε, με πρωταγωνιστή γνωστό, ομότιμο σήμερα, Καθηγητή του ΑΠΘ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 20:30

Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν οι διαγνώσεις στην Αττική - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 20:00

Διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για μετάλλαξη κορονοϊού: Χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν περισσότερο;

Ο κ. Μαγιορκίνης εστίασε στην ποιότητα των μασκών, εν μέσω της μετάλλαξης του ιού αλλά και την άρση των περιορισμών.

Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ 22 Ιαν 2021 | 19:36

Κατήγγειλε τη μάνα της για ξυλοδαρμό – "Με χτύπησε γιατί δεν διάβαζα", λέει η 12χρονη

Κατήγγειλε τη μάνα της για ξυλοδαρμό - Η 43χρονη μητέρα συνελήφθη, από αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 19:22

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" περιοχές στη χώρα - Πού παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανακοίνωσε παράταση μέτρων - Σε ποιες περιοχές παύουν να ισχύουν

«ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΙΜΗ» 22 Ιαν 2021 | 19:04

Στην καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Leibniz

Με τις έρευνές της η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.