Καβάλα: Απαγόρευση μεταφοράς προσφύγων με το αστικό ΚΤΕΛ

Το δικαστήριο απαγόρευσε στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ την μεταφορά των Σύριων προσφύγων από το επιβατικό λιμάνι στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καβάλα: Απαγόρευση μεταφοράς προσφύγων με το αστικό ΚΤΕΛ

Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε χθες το βράδυ απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους Σύριους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη. Στην εν λόγω απόφαση τονίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γίνονταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη – εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες του σωματείου ραδιοταξί Καβάλα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρει από το λιμάνι προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ του Συρίους πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες μεταφοράς περίπου 1.000 προσφύγων από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ειδομένη στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τοπικά ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, υπέκλεψαν μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όταν οι πρόσφυγες αφίχθησαν στην Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», τους παρέλαβε ομάδα 50 ατόμων από τα ΚΤΕΛ, η οποία τους επιβίβασε σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Αυτά τα λεωφορεία, με τη σειρά τους, τούς μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Εκεί, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε οχήματα του υπεραστικού ΚΤΕΛ και, αντί να μεταφερθούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν απευθείας στην Ειδομένη, «υποκλέπτοντας το έργο που ανήκει αποκλειστικά στα τουριστικά λεωφορεία».

«Αποτέλεσμα της ανομίας των δύο ΚΤΕΛ», συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρθηκαν απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους με άλλο νόμιμο μεταφορικό μέσο (ταξί και τουριστικά λεωφορεία). Καταγγέλλουμε ότι οι πρόσφυγες κατέβαλαν το αντίτιμο του εισιτηρίου χωρίς να παραλάβουν το σχετικό απόκομμα και ότι τα αστικά λεωφορεία δεν έκαναν το προβλεπόμενο δρομολόγιο, όπως το ορίζει η γραμμή [...] και μετέφεραν προσχηματισμένη ομάδα απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, υποκλέπτοντας το έργο ειδικά των τουριστικών λεωφορείων. Όσον αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ, καταγγέλλουμε ότι αντί να πραγματοποιήσει με εισιτήριο την προβλεπόμενη γραμμή Καβάλα-Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων προς την Ειδομένη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταγγέλλει παραβίαση του νόμου περί άγρας πελατών.

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Στράτος Μακρογιαννίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η απόφαση της μεταφοράς των προσφύγων στηρίζονταν στη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ με το μικρότερο δυνατό κόμιστρο που ήταν στο ένα ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι το αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία μέσα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και ότι η αποβίβαση των προσφύγων έγινε στην πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση στους χώρους του σταθμαρχείου. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα το βράδυ που αναμένεται νέα άφιξη προσφύγων τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα προβούν σε καμία μετακίνηση προσφύγων, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι οι πρόσφυγες δεν αποβιβάστηκαν στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως ακούστηκε, αλλά σε κανονική στάση αστικών λεωφορείων, η οποία απέχει 150 μέτρα από τον σταθμό. «Δεν ήρθε αστικό μέσα στο ΚΤΕΛ. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αστικά μέσα στο λιμάνι" σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν ως επιβατικό κοινό 1550 πρόσφυγες και 150 άλλοι ταξιδιώτες και «τα ΚΤΕΛ έκοψαν 1118 εισιτήρια. Οι άλλοι έφυγαν με τουριστικά λεωφορεία".

Όπως είπε, η μοναδική συνεργασία που είχε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ήταν αυτή με τα ΚΤΕΛ Κιλκίς, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, αφού προβλέπεται από τον νόμο και καλύπτεται από ιδιωτικό συμφωνητικό. "Πήγαν εκεί πέντε λεωφορεία [από το ΚΤΕΛ Καβάλας], τα οποία μετέφεραν μόνο πρόσφυγες, επειδή το ΚΤΕΛ Κιλκίς δεν είχε διαθέσιμα οχήματα" σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 09:25

Καβάλα: Νεκρή εντοπίστηκε 38χρονη στο λιμάνι της Κεραμωτής

Σε 38χρονη αλλοδαπή ανήκει η σορός που εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής σε θαλάσσια περιοχή του λιμένα της Κεραμωτής, στην Καβάλα.

DEUTSCHE WELLE 13 Ιαν 2022 | 10:10

Η λέξη "pushback" για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών ανακηρύχθηκε η χειρότερη λέξη το 2021 στην Γερμανία

Tην αγγλική λέξη "pushback" που μεταφράζεται ως "επαναπροωθώ, επαναφέρω", επέλεξαν οι Γερμανοί γλωσσολόγοι, ως τη χειρότερη λέξη της χρονιάς για το 2021

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 28 Δεκ 2021 | 08:40

Πάρος: Στους 17 οι νεκροί από το ναυάγιο με τους πρόσφυγες - Ταυτοποιήθηκε μία ακόμη σορός

Πρόκειται για άνδρα που επέβαινε στο σκάφος ανοιχτά της Πάρου, ηλικίας περίπου 30 ετών.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 12:55

Φωτογραφία "γροθιά στο στομάχι" από την Πάρο: Οι σάκοι μεταφοράς με τις σορούς των νεκρών μεταναστών

Σοκάρει η φωτογραφία από την Πάρο. Δείχνει τους ειδικούς σάκους μεταφοράς που μέσα βρίσκονται οι σοροί από το ναυάγιο.

"ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ" 25 Δεκ 2021 | 20:55

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα ναυάγια στο Αιγαίο: Παίζουν με ζωές ανθρώπων

Η αλήθεια είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 25 Δεκ 2021 | 15:08

Νέος θάνατος διανομέα: Νεκρός 29χρονος στην Καβάλα την παραμονή των Χριστουγέννων

Ενας 29χρονος διανομέας άφησε την τελευταία του πνοή στο κέντρο της Καβάλας την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 21:56

Κακοκαιρία "Ελπίς": Χιονοκαταιγίδες στην Αθήνα, θα το "στρώσει" στο Σύνταγμα - Θερμοκρασίες έως -14

Τα δόντια της δείχνει η κακοκαιρία "Ελπίς" σε όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κατακόρυφα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις. Πού θα χιονίσει την Κυριακή.

22 Ιαν 2022 | 21:01

Υπόθεση βιασμού: Ολα όσα συνέβαιναν στη σουίτα του πρωτοχρονιάτικου πάρτι - Τι αποκαλύπτει κοπέλα που ήταν καλεσμένη

Στη σουίτα 401 του ξενοδοχείου, βρέθηκαν για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι 17 άτομα. Ανάμεσά τους και η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βιασμού.

22 Ιαν 2022 | 20:33

Βούλα: Βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς στον φούρνο μπροστά σε τρία παιδιά

Οι πυροβολισμοί έπεσαν έξω από φούρνο στην οδό Προόδου και Ερμού στη Βούλα. Τρεις τραυματίες.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 37ΧΡΟΝΟ 22 Ιαν 2022 | 19:21

Σύζυγος ιερέα: Είναι αθώος, όλα είναι ψέματα - Η οικογένεια της κοπέλας έχει θέμα μαζί μας [βίντεο]

Πεπεισμένη πως ο σύζυγός της είναι αθώος, κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος του, εμφανίζεται η σύζυγος του 37χρονου ιερέα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 22 Ιαν 2022 | 18:22

Ο Τριανταφυλλόπουλος αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνέντευξης με την 24χρονη Γεωργία - Πώς γνωρίστηκαν

"Βρήκα ένα παιδάκι 24 ετών, που είναι "αρνί", άβγαλτο , απονήρευτο, μόνο του, εγκαταλελειμμένο. ", είπε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 22 Ιαν 2022 | 17:54

Βούλα: Πυροβολισμοί έξω από φούρνο με τρεις τραυματίες - Βρέθηκε και μαχαίρι στο σημείο [εικόνες]

Δύο παρέες είχαν διαπληκτισμό για άγνωστο λόγο και ο ένας εξ αυτών έβγαλε όπλο και πυροβόλησε. Οι πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς στη Βούλα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Ιαν 2022 | 17:44