X

Καιρός: Καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, αλλά στο βάθος... μπόρες - Η πρόγνωση Μαρουσάκη και Γιαννόπουλου

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπαίνει ο Σεπτέμβριος, όμως μια διαταραχή από τα Βαλκάνια θα ανατρέψει το σκηνικό μέσα στην εβδομάδα

Γράφει: TheToc team

Με καλοκαιρινό καιρό μπαίνει ο Σεπτέμβριος, καθώς οι επόμενες δέκα ημέρες θα κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα έχουμε ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η εβδομάδα ξεκινά με λαμπρό ήλιο σε ολόκληρη τη χώρα και ελάχιστα σύννεφα, κυρίως σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ στα Κύθηρα και τα Δωδεκάνησα, ενώ αλλού δεν ξεπερνούν τα 4 μποφόρ. Το πρωί, η δροσιά είναι αισθητή, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, με τη Φλώρινα να βλέπει το θερμόμετρο κάτω από 10°C.

Όσο προχωρά η μέρα, η θερμοκρασία εκτοξεύεται, φτάνοντας τους 34-35°C στα ανατολικά ηπειρωτικά και 30-33°C στις υπόλοιπες περιοχές. Στην Αθήνα, ο καιρός είναι ηλιόλουστος με 34°C και ασθενείς ανέμους, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 30°C με λίγα σύννεφα.

Διαβάστε Επίσης

Την Τρίτη ο αίθριος καιρός συνεχίζεται, με τους βοριάδες να ενισχύονται ελαφρώς στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ, χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, την Τετάρτη, το σκηνικό αλλάζει ελαφρώς, καθώς το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται τοπικές καταιγίδες σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τμήματα της Μακεδονίας. Προς τα ξημερώματα της Πέμπτης, πρόσκαιρα φαινόμενα ίσως επηρεάσουν την Κεντρική και Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια.

Από την Πέμπτη ο καιρός σταθεροποιείται ξανά, με τη θερμοκρασία να πέφτει ελαφρώς στα ηπειρωτικά, στους 30-31°C. Οι βοριάδες στο Αιγαίο παραμένουν στα 6 μποφόρ, προσδίδοντας δροσιά.

Το Σαββατοκύριακο υπόσχεται ιδανικές συνθήκες, με ηλιόλουστο και καλοκαιρινό καιρό. Στην Αθήνα, Τρίτη και Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35-36°C, τοπικά ίσως και 37°C στα θερμότερα ηπειρωτικά τμήματα, για να επανέλθει από την Πέμπτη σε πιο ήπιες τιμές, κοντά στους 31-32°C.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αστάθεια από την Τετάρτη

Μια διαταραχή από τα Βαλκάνια θα ανατρέψει προσωρινά το καλοκαιρινό σκηνικό μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Δεν αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς στο εσωτερικό της χώρας. Η υγρασία όμως θα εντείνει την αίσθηση της ζέστης, ενώ από την Τετάρτη κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικά-νοτιοανατολικά, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης: "Με ήπιο καιρό ξεκινάει η νέα μας εβδομάδα αλλά και ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου στη χώρα μας. Τετάρτη με Παρασκευή θα δούμε και πάλι ασταθείς καιρικές συνθήκες με μπόρες και καταιγίδες, με τα μελτέμια να επιστρέφουν και πάλι με αυξομειώσεις ως προς τις εντάσεις τους και με έμφαση περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, ενώ θερμοκρασιακά θα είμαστε κοντά στους 34° με 36°".

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, έως 7 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς, ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 35.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με τον υδράργυρο στους 34 βαθμούς στο κέντρο. Ισχυρό βορειοδυτικό ρεύμα αναμένεται στην εθνική Αθηνών–Κορίνθου. Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται άνεμοι που θα εξασθενήσουν σταδιακά, με λίγες απογευματινές νεφώσεις στα ορεινά και μέγιστη θερμοκρασία 32 βαθμούς.

Διαβάστε Επίσης

Την Τρίτη θα επικρατήσει αίθριος καιρός με θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Την Τετάρτη το απόγευμα θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ την Πέμπτη η αστάθεια θα είναι πιο έντονη, επηρεάζοντας κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, καθώς και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν με μελτέμια έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για μπάνιο, με τον υδράργυρο κοντά στους 35 βαθμούς.