Για καύσωνα με μεγάλη ένταση και διάρκεια προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι στις προγνώσεις τους για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και πάνω από τους 44 βαθμούς Κελσίου, με τη ζέστη να μην υποχωρεί ούτε τη νύχτα κάνοντας τις συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες,
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Καύσωνας διαρκείας από Δευτέρα
Ειδικότερα, άκρως δυσοίωνη η πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ο μετεωρολόγος εξηγεί αναλυτικά την ακραία μεταβολή του καιρού που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα (21.07.2025) και θα φέρει καύσωνα, με θερμοκρασία κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου, μελτέμια, αρκετή υγρασία και υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς. Τα φαινόμενα φαίνεται πως θα κοπάσουν από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Η πλήρης ανάρτηση:
"Σε τροχιά ανόδου ο υδράργυρος. Μετά και την ανάσα δροσιάς στη βόρεια Ελλάδα που χαρίζει τις τελευταίες ώρες η πιο ψυχρή αέρια μάζα και η οποία μας έφερε και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και κυρίως από Κυριακή – Δευτέρα και στη συνέχεια. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως φαίνεται και στον πρώτο μας χάρτη με το έντονο κόκκινο χρώμα, οι πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες ξεχύνονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου επηρεάζοντας και τη χώρα μας.
Κύμα καύσωνα με διάρκεια
Το διάστημα Δευτέρα με Παρασκευή της άλλης εβδομάδας θα βιώσουμε ένα οργανωμένο και εκτεταμένο χωρικά και χρονικά κύμα καύσωνα, χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι
1. Οι εκτεταμένες πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες με τιμές μεγαλύτερες των 37° βαθμών Κελσίου στις περισσότερες περιοχές
2. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες με έμφαση αστικοποιημένες περιοχές όπου θα συναντάμε τον υδράργυρο ακόμη και πάνω από τους 30° βαθμούς Κελσίου για πολλές ώρες ακόμη και μέσα στη βαθιά νύχτα.
3. Σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές μέσα στη νύχτα αναμένονται υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας οπότε και η δυσφορία θα είναι υψηλή.
4. Το κύμα καύσωνα που αναμένουμε θα συνδυαστεί και με μελτέμια μέσα στο Αιγαίο κυρίως. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.
5. Το "ταβάνι” σε ό,τι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες από πλευράς συνοπτικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας υπολογίζεται στους 41° με 43° βαθμούς Κελσίου και κατά κανόνα σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές.
Τοπικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση της τοπογραφίας με τον άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να ωθήσουν τον υδράργυρο και πιο πάνω, αυτό όμως θα αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν θα πρέπει να τίθεται στην κορυφή της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του καύσωνα.
6. Η έξοδος από αυτό το μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα τοποθετείται χρονικά μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ενδέχεται να γίνει με τρόπο "βίαιο” σε ότι αφορά την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ή και σε επικίνδυνες καταιγίδες – μπουρίνια. Αυτό θα εξεταστεί πιο αναλυτικά όταν πλησιάσουμε πιο πολύ χρονικά σε αυτό το διάστημα.
Σχετικά με τη χρονική εξέλιξη της θερμοκρασίας
Μπορεί μέσα από τα δελτία ενημέρωσης να δίνεται έμφαση στα μέγιστα των θερμοκρασιών, αξίζει όμως να τονιστεί ότι δεν είναι αυτό που επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μια θερμοκρασία της τάξης των 40° ή και παραπάνω βαθμών, συνήθως εμφανίζει μικρή χρονική διάρκεια δράσης. Αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη καταπόνηση είναι θερμοκρασίες της τάξης των 36° με 38° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 28° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα.
Οπότε μην τρομάζουμε διαβάζοντας για θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40° βαθμών, η μεγάλη διάρκεια μικρότερων θερμοκρασιακών τιμών δημιουργούν το πρόβλημα.
Ο κύκλος επίδρασης του μελτεμιού
Τα μελτέμια ή πιο σωστά ετησίες, ακολουθούν τον κύκλο θέρμανσης της επιφάνειας μέσα στην ημέρα. Έτσι λοιπόν το μεσημέρι και το απόγευμα που μεγιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές, έχουμε και το μέγιστο επίδρασης αυτών. Τη νύχτα όπου ελαχιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές οδηγούμαστε στο ελάχιστο της επίδρασής τους.
Τα παραπάνω είναι συνάρτηση του τοπογραφικού αναγλύφου της περιοχής όπου αναφερόμαστε.
Ο ρόλος της θαλάσσιας αύρας
Για καλή μας τύχη, η χώρα μας εμφανίζει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσεται το φαινόμενο της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών.
Αυτό το κύτταρο κυκλοφορίας που αναπτύσσεται μεταξύ ξηράς – θάλασσας θα βοηθήσει σημαντικά θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές κατά τη διάρκεια των μέγιστων θερμοκρασιών.
Στη δεύτερη κάρτα μας παρουσιάζουμε το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την Αθήνα σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε στην εποχή όπου στατιστικά καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους. Υπομονή και χωρίς πανικό, έχουμε περάσει και πολύ πολύ πιο δύσκολα. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους".
Γιάννης Καλλιάνος: Πιθανόν να σημειωθούν και 43-44 τη νέα εβδομάδα
Για τον ισχυρότερο καύσωνα του έως τώρα φετινού καλοκαιριού κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του. "Θα είναι αρκετά ισχυρός αλλά σίγουρα έχουμε ξαναβιώσει παρόμοιους", αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του.
"Θα είναι ισχυρότερος για το μέχρι στιγμής καλοκαίρι, τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (42-43°C και τοπικά ίσως και 44°C), όσο και ως προς τη διάρκειά του (πιθανότατα 5 ημέρες, έως και την Παρασκευή 25 Ιουλίου)", αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Η πλήρης ανάρτησή του:
Αναφορικά με το ερώτημα που μου θέτετε, αν ο καύσωνας που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου θα είναι τόσο ισχυρός, σας απαντώ : Θα είναι ξεκάθαρα ισχυρότερος από τους προηγούμενους του έως τώρα φετινού καλοκαιριού αλλά δεν θα είναι πρωτοφανής. Θα είναι αρκετά ισχυρός αλλά σίγουρα έχουμε ξαναβιώσει παρόμοιους.
Θα είναι ισχυρότερος για το μέχρι στιγμής καλοκαίρι, τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (42-43°C και τοπικά ίσως και 44°C), όσο και ως προς τη διάρκειά του (πιθανότατα 5 ημέρες, έως και την Παρασκευή 25 Ιουλίου)
Πριν προχωρήσω στην εκτίμηση των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα ήθελα να διευκρινίσω το παρακάτω:
Οι θερμοκρασιακές τιμές για τις ημερομηνίες 22, 23 και 24 Ιουλίου προέρχονται από μεσοπρόθεσμες προγνώσεις αριθμητικών μοντέλων καιρού (π.χ. ECMWF, GFS, ICON, AIFS, UKMO, ARPEGE) και αποτελούν προγνωστικές εκτιμήσεις με λίγο χαμηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση. Λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τα προγνωστικά πεδία πέραν του πενθημέρου, ενδέχεται να προκύψουν αναθεωρήσεις καθώς θα ενσωματώνονται νεότερα δεδομένα παρατήρησης και αναλύσεων (data assimilation) στα μοντέλα. Θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση όσο πλησιάζουμε στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ :
* ΑΘΗΝΑ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 36°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 36°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 38°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 39-40°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 41-42°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 40-41°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 41-42°C
* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 34°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 35°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 36°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 37-38°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 38-39°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 39-40°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 39-40°C
* ΠΑΤΡΑ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 32°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 32°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 34°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 35-36°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 39-40°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 37-38°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 37-38°C
* ΗΡΑΚΛΕΙΟ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 32°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 31°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 32°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 34-35°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 37-38°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 38-39°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 37-38°C
* ΛΑΡΙΣΑ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 36°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 36°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 39-40°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 41-42°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 43-44°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 41-42°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 42-43°C
* ΑΡΓΟΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 38°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 36°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 39°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 39-40°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 41-42°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 41-42°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 42-43°C
* ΛΑΜΙΑ *
- Παρασκευή 18 Ιουλίου : 36°C
- Σάββατο 19 Ιουλίου : 34°C
- Κυριακή 20 Ιουλίου : 39°C
- Δευτέρα 21 Ιουλίου : 41-42°C
- Τρίτη 22 Ιουλίου : 43-44°C
- Τετάρτη 23 Ιουλίου : 41-42°C
- Πέμπτη 24 Ιουλίου : 41-42°C
Θοδωρής Κολυδάς: Καύσωνας με μεγάλη διάρκεια και ένταση
Για καύσωνα με μεγάλη διάρκεια και ένταση κάνει λόγο ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, "Η Κυριακή και η Δευτέρα 20 και 21 Ιουλίου φαίνεται να είναι ημέρα εισόδου θερμών μαζών, όχι όμως η έναρξη του καύσωνα και γι' αυτό τις προηγούμενες ημέρες διατηρούσαμε κάποιες επιφυλάξεις".
"Η έναρξη του καύσωνα θα γίνει αισθητή την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, όταν οι θερμοκρασίες στα 850 hPa θα φτάσουν 26–28°Cσε πολλές περιοχές, και οι μέγιστες επιφανείας θα ξεπερνούν τους 41–42°Cσε ηπειρωτικά πεδινά. Ο καύσωνας θα κρατήσει τουλάχιστον από την Τρίτη έως και την Παρασκευή με τιμές 41-43 °C κατά μέσο όρο χωρίς να αποκλείονται υψηλότερες τιμές λόγω τοπικών συνθηκών", συνεχίζει ο κ. Κολυδάς.
"Ακόμη και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται σε σημαντικό μέρος της Ελλάδας, δεν θα έχει τελειώσει παντού", καταλήγει ο Θοδωρής Κολυδάς, στην αναρτησή του για τον επικείμενο καύσωνα.
🎯 ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ KAI ΕΝΤΑΣΗ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 18, 2025
✅ Η Κυριακή και η Δευτέρα 20 και 21 Ιουλίου φαίνεται να είναι ημέρα εισόδου θερμών μαζών, όχι όμως η έναρξη του καύσωνα και γι' αυτό τις προηγούμενες ημέρες διατηρούσαμε κάποιες επιφυλάξεις.
✅Η έναρξη του καύσωνα θα γίνει αισθητή την… pic.twitter.com/6H9Obvcciy
Γιώργος Τσατραφύλλιας: Έχουμε ζήσει και χειρότερα
Καθησυχαστικός εμφανίζεται με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας για τον επικείμενο καύσωνα. "Έχουμε ζήσει και χειρότερα από αυτό που έρχεται...", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Επειδή ακούγονται διάφορα για τον επερχόμενο καύσωνα, να θυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ζήσει πολύ χειρότερα. Συγκεκριμένα το 2023 ζήσαμε το μακροβιότερο καύσωνα στην Ελλάδα 13/7 -27/7/23 (14 ημέρες ) και μάλιστα στις 23/7/23 στο Γύθειο καταγράφηκε η 6η μεγαλύτερη θερμοκρασία όλων των εποχών με τιμή 46,4 °C. Ο καύσωνας που έρχεται δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν", καταλήγει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην ανάρτησή του.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα δυτικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 33 με 35 βαθμούς και σε Κυκλάδες και Κρήτη τους 30 με 33 βαθμούς.
.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHN KΥΡΙΑΚΗ 20-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤH ΔΕΥΤΕΡΑ 21-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΤΡΙΤΗ 22-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr