Δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξουν τη χώρα σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά. Ο διευθυντής της ΕΜΥ προβλέπει πως η πρώτη ψυχρή εισβολή αναμένεται την Τετάρτη με ξεροβόρι, αλλά χωρίς σημαντικά φαινόμενα. "Η δεύτερη έρχεται το Σαββατοκύριακο και κρατά μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, με πολύ κρύο" εξηγεί σε ανάρτησή του στο Twitter.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι διατηρείται ο αντικυκλώνας στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για ψυχρές εισβολές νοτιότερα και οι ψυχρές μάζες θα έρθουν από τα βοριοανατολικά τμήτατα της Ευρώπης.
Όπως εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος, ο αεροχείμαρρος, καθώς δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και της δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα, μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες.
Πού και πότε θα χιονίσει
Η πρώτη ψυχρή εισβολή που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας, όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού που κατέρχεται νοτιότερα και μεταφέρει αέριες μάζες πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας . Σε αυτό το μακρινό ταξίδι είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράμετροι της επερχόμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού https://t.co/nzTrBZcQzb pic.twitter.com/JqdkprImDy
— EMY (@EMY_HNMS) January 18, 2022
Όπως διευκρίνισε ο Θοδωρής Κολυδάς την Παρασκευή θα έχουμε καλύτερη εικόνα -δηλαδή αν υπάρχουν και πού -ικανοποιητικά ύψη υετού, κατά κανόνα χιονιού.
Αρναούτογλου: Χιόνια ακόμη και στην Αττική το ξημέρωμα - Ηλιοφάνεια με πολικό κρύο την Τετάρτη [βίντεο]
Τη νύχτα της Τρίτης θα κάνει περισσότερο κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα ενώ παγετός αναμένεται ακόμα και σε πεδινά τμήματα και στα ορεινά των νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ.
Την Τετάρτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια με κάποια σύννεφα στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας.
Στην Αττική προς το ξημέρωμα της Τετάρτης κάποια σύννεφα από την Εύβοια ίσως δώσουν τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια βορειοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε λίγες συννεφιές αλλά προς το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα ανοίξει σε όλο τον νομό. Την νύχτα θα επικρατήσει ξαστεριά με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα 4 με 5 και η θερμοκρασία στους 2 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουμε ήλιο και κάποιες τοπικές συννεφιές στα βορειοδυτικά και στην Χαλκιδική. Μετά το μεσημέρι οι συννεφιές θα διατηρηθούν στην Χαλκιδική αλλά στην υπόλοιπη περιφέρεια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και ξαστεριά μέχρι και τη νύχτα. Ο βοριάς θα πέσει στα 5 με 6 μποφόρ έως και το μεσημέρι κυρίως στα ανοιχτά ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από τους -2 έως τους 7 βαθμούς Κελσίου. Γύρω από τη Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και θερμοκρασίες στους -5 με -6 βαθμούς.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr