Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.
Από την Κυριακή 11/1 το σκηνικό αλλάζει δραστικά και κυρίως τη Δευτέρα 12/1 οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες, καθώς ψυχρή εισβολή που θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Νικολέτα Ζιακοπούλου.
Όπως εξήγησε: "Το Σάββατο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην Ήπειρο, όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, με τα ποτάμια ήδη φουσκωμένα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και θυελλώδεις, φτάνοντας τα 8 με 9 Μποφόρ, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Λόγω των νοτιάδων, το Σάββατο τα χιόνια θα περιοριστούν κυρίως σε ορεινές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σχετικά αυξημένες για την εποχή. Χιονοπτώσεις παρατηρήθηκαν ήδη στα Ιωάννινα, ωστόσο σε μεγαλύτερα υψόμετρα".
Ωστόσο, "από το πρωί της Κυριακής ξεκινά η είσοδος ψυχρών αέριων μαζών από τα βόρεια, με ισχυρούς βοριάδες να επηρεάζουν αρχικά τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα στις βόρειες περιοχές.
Τη Δευτέρα, οι ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με αρνητικές θερμοκρασίες στα βόρεια και παγετό που τοπικά μπορεί να φτάσει τους -10 έως -12 βαθμούς Κελσίου".
Ειδικότερα, χιονοπτώσεις αναμένονται:
- στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές
- στη Στερεά Ελλάδα
- στην Πελοπόννησο
- στην Εύβοια
- σε περιοχές του Αιγαίου
"Για την Αττική, υπάρχει προς το παρόν πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων τη Δευτέρα, κυρίως στα βόρεια του νομού. Ωστόσο, το ενδεχόμενο δεν έχει ακόμη 'κλειδώσει', με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία να αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες", σημείωσε η Νικολέτα Ζιακοπούλου.
Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και τις επικαιροποιημένες προγνώσεις, καθώς η εξέλιξη του καιρού ενδέχεται να παρουσιάσει τοπικές διαφοροποιήσεις.
Καλλιάνος για τον καιρό των επόμενων ημερών: Χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Mega, Γιάννη Καλλιάνου, το σκηνικό περιλαμβάνει άνοδο του υδραργύρου για… λίγο, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, όμως μετά θα έχει ξανά τσουχτερό κρύο.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν ισχυρούς ανέμους, αλλά και καταιγίδες, ενώ τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα χιόνια θα φτάσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Ο Γιάννης Καλλιάνος σημείωσε πως σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι ψυχρές αέριες μάζες θα εισβάλλουν από την Κυριακή 11/1 στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά μέχρι τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.
Το Σάββατο αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από 1.000-1.200 μέτρα, ενώ στην Ήπειρο άνω των 700 μέτρων από το βράδυ. Ισχυροί δυτικοί/νοτιοδυτικοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα λιμάνια και στην κυκλοφορία.
Την Κυριακή θα χιονίσει κατά διαστήματα στα δυτικά και τα κεντρικά της Μακεδονίας, σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Στο βόρειο Αιγαίο οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα. Στη Θεσσαλία θα χιονίζει από τα 500 μέτρα, στη Στερεά Ελλάδα από 800-900 μέτρα, στην Εύβοια από 700 μέτρα, στην Πελοπόννησο από 1.000 μέτρα και στην Κρήτη από 1.100 μέτρα υψόμετρο αργά το βράδυ.