Σύννεφα σε όλη τη χώρα και βροχές στα δυτικά και πιθανώς στο ανατολικό και το νότιο Αιγαίο, προβλέπονται για την Παρασκευή, με τον καιρό να θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά χειμώνα.
Ωστόσο, το σκηνικό του καιρού αλλάζει από την Κυριακή, με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες- να δίνουν τη θέση τους στο κρύο και τα χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μεταβολή καθώς ένα ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια θα φέρει "βουτιά" του υδράργυρου.
Τσατραφύλλιας: Σε ποιες πόλεις θα χιονίσει
Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσίασε τις περιοχές που είναι πιθανόν να ντυθούν στα λευκά από το βράδυ της Κυριακής:
"Οι πόλεις που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να χιονιστούν από την Κυριακή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι (19-20/1).
📌Βέροια
📌Γιαννιτσά
📌Έδεσσα
📌Ξάνθη
📌Κομοτηνή
📌Κιλκίς
📌Θεσσαλονίκη
📌Γκρουπ δυτικής Μακεδονίας: (Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα)".
Κολυδάς: Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία
Για αιθητή πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έκανε λόγο ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
"Λίγα φαινόμενα ως το Σάββατο ενώ από την Κυριακή προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βροχές, καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά" πρόσθεσε στην ανάρτησή του.
Μαρουσάκης: Χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα προς τα βόρεια
Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι από το Σάββατο "αναμένουμε φυσιολογική για την εποχή χειμωνιάτικου τύπου μεταβολή που θα μας φέρει αρκετές βροχές και χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα προς τα βόρεια".
Γιαννόπουλος: Ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια δίνει πτώση της θερμοκρασίας
Τέλος, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος προέβλεψε ότι από την Κυριακή ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα, ενώ θα φέρει βροχές στις περισσότερες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια, το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα.
Ο καιρός σήμερα
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, παρά τις βροχές, η θερμοκρασία θα συνεχίσει σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα καθώς στα βόρεια θα φτάσει τους 15 με 17 βαθμούς.
Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Αναλυτικά
Αττική
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία – Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 και στη Θράκη έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα βόρεια νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ανατολική Στερεά – Εύβοια – Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες – Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.