Ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες δύο μέρες, καθώς οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Meteo, ο καιρός τύπου Hot–Dry–Windy, δηλαδή ο συνδυασμός ζέστης, ξηρασίας και ανέμων θα δημιουργήσει "υψηλή δυσκολία ελέγχου σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιών στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και πολύ υψηλή έως ακραία δυσκολία ελέγχου σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας".
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση της ομάδας στο Facebook, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού από σήμερα έως τις 13 Αυγούστου είναι:
Μέτριοι/ισχυροί βόρειοι άνεμοι (5–6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.
Ανοδος της θερμοκρασίας και σταδιακή επικράτηση συνθηκών ατμοσφαιρικής ξηρασίας.
Αύξηση της ευφλεκτότητας των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων (περιεχόμενη υγρασία < 10%).
Παράλληλα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά για τον καιρό, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί καθώς αν και το μελτέμι "εξασθενεί λίγο από σήμερα το απόγευμα θα διατηρηθεί τοπικά το επόμενο διήμερο σε κεντρικό Αιγαίο και Νότια Εύβοια – Καβοντόρο στα 7 με 8 Μποφόρ ανεβάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών στο 4".
Εξασθένηση των ανέμων "προβλέπεται από την Τετάρτη έως και της Παναγίας", ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο οι άνεμοι θα φτάσουν και πάλι στα 6 με 7 μποφόρ.
Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν το επόμενο διήμερο και οι θερμοκρασίες, καθώς θα σκαρφαλώσουν στους 41 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Συγκεκριμένα, σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο τους 36 με 38, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 35 με 37, ενώ στις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
	ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 και στα ηπειρωτικά 39 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
	ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στη νότια Εύβοια έως τις μεσημβρινές ώρες τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 32 βαθμούς Κελσίου.
	ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και έως τις μεσημβρινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.
	ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
	ΑΤΤΙΚΗ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως τις μεσημβρινές ώρες 7 με 8 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
	ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
	Καιρός: Αίθριος.
	Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
	Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο, Τρίτη
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο τους 36 με 38 και στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Τετάρτη
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Πέμπτη
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
Ο καιρός την Παρασκευή
Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, το βόρειο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.