Περιφέρεια Αττικής : "Η Αττική άντεξε - Έξι αλήθειες για τα πλημμυρικά φαινόμενα"

Με τίτλο "Η Αττική άντεξε", η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής παραθέτει συμπερασματικά "6 αλήθειες" για τα πλημμυρικά φαινόμενα του "Μπάλλου"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τίτλο "Η Αττική άντεξε", η διοίκηση της Περιφέρεια Αττικής παραθέτει συμπερασματικά "6 αλήθειες" για τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε στο Λεκανοπέδιο η κακοκαιρία "Μπάλος".

Περιφέρεια Αττικής : "Η Αττική άντεξε - Έξι αλήθειες για τα πλημμυρικά φαινόμενα"

Σε μια μακροσκελή γραπτή ανακοίνωση η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αναφέρει "έξι αλήθειες για τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Διαβάστε Επίσης

"Οι 6 Αλήθειες"

"Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να πούμε στους πολίτες 6 αλήθειες για τις προληπτικές δράσεις που αναλάβαμε και όσα πράξαμε κατά τη διάρκεια των φαινομένων, αλλά και για την προσπάθεια που κάποιοι έκαναν προκειμένου είτε να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, είτε να μεταφέρουν σε άλλους, τις δικές τους ευθύνες και ανεπάρκειες.

λεωφορειο

Πρώτη Αλήθεια: Η Αττική άντεξε. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στο Λεκανοπέδιο το 1/3 της ετήσιας ποσότητας βροχής, χωρίς να υπάρξουν καταστροφές, ενώ το περιστατικό με το βυθισμένο στα νερά λεωφορείο αναδεικνύει την ανάγκη ανάληψης ατομικής ευθύνης, καθώς η "επιλογή του οδηγού του λεωφορείου να συνεχίσει να οδηγεί μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, ήταν άστοχη".

Διαβάστε Επίσης

Δεύτερη Αλήθεια: Δεν σημειώθηκε καμία υπερχείλιση ρέματος λόγω των εντατικών καθαρισμών τους από την Περιφέρεια η οποία έχει την ευθύνη τους. Δράση στην οποία συνέβαλε αποτελεσματικά η ύπαρξη ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, με καθημερινή απεικόνιση της κατάστασης και των παρεμβάσεων που γίνονται σε αυτά.

Ρέμα Πλημμύρα
Λεωφορείο

Τρίτη Αλήθεια: Η Αττική έχει τεράστια ανάγκη από νέα αντιπλημμυρικά έργα βασισμένα σε νέες μελέτες, καθώς τα υφιστάμενα αποπερατωμένα ή σε εξέλιξη, σχεδιάστηκαν με τα δεδομένα που ίσχυαν το 2020, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών. Καθοριστική ένδειξη της ανάγκης, ο Κηφισός που βρέθηκε στο όριο της υπερχείλισης.

Τέταρτη Αλήθεια: Από το 2014 ως σήμερα, έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, συνολικά 150 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής, τα οποία "δυστυχώς δεν επαρκούν. Χρειάζονται νέες μελέτες και νέα έργα, που απαιτούν επιπλέον 550 εκ. ευρώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να εκτελεστούν".

Για το αντιπλημμυρικό έργο του Φαλήρου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Περιφέρεια αναφέρει ότι λειτούργησε όσον αφορά το Μοσχάτο, του οποίου το δίκτυο ομβρίων είχε συνδεθεί με το νέο έργο, ενώ το δίκτυο της Καλλιθέας που εξυπηρετείται από το παλιό και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, αποδείχθηκε ανεπαρκές με την υπερχείλιση του Ιλισού.

Διαβάστε Επίσης

Πέμπτη Αλήθεια: Να σταματήσει "το γαιτανάκι των ευθυνών" και το φαινόμενο να στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση σε κάθε δύσκολη κατάσταση, όπως τον χειμώνα με την κακοκαιρία Μήδεια, "όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έκανε τη δουλειά του...".

Υπογραμμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προσδιορίζεται ποιος ευθύνεται και για τι. Π.χ., για τα ρέματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, για τα φρεάτια οι δήμοι, για τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. "Το Κεντρικό Κράτος πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Περιφερειών και των δήμων, κι όλοι μαζί να συμβάλουμε στην προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών", επισημαίνει η Διοίκηση της Περιφέρειας. Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την "πολιτική δέσμευση του ΥΠΕΣ, περί προώθησης μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους", εν αναμονή της υλοποίησης της.

Έκτη Αλήθεια: Αναφορικά με τις "αδικαιολόγητες και συκοφαντικές επιθέσεις για τη διαχείριση της κατάστασης" που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η διοίκηση της Περιφέρειας απαντά ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες, υπογραμμίζοντας πως δεν θα παίξει "κομματικά παιχνίδια με τις ζωές των συμπολιτών μας".

Κλείνοντας, βεβαιώνει ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με επιστήμονες κύρους, διαμορφώνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφικών φυσικών φαινομένων, με ορίζοντα τις επόμενες πέντε δεκαετίες. Χαρακτηρίζει το σχέδιο "ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο", επισημαίνοντας ότι θα διεκδικήσει "να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από τους πόρους των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα. Γιατί η Αττική δικαιούται αυτά τα έργα και τις παρεμβάσεις, όπως της "αξίζει να παραμείνει πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 04 Δεκ 2021 | 17:40
ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 03 Δεκ 2021 | 20:29

Kακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι - Υπερχείλισαν δύο χείμαρροι στον Αστακό - Πλημμύρισαν, σπίτια, καταστήματα

Κύμα κακοκαιρίας στον Αστακό προκάλεσε ζημιές σε κοινότητες του δήμου Ξηρομέρου - Ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι

ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 03 Δεκ 2021 | 17:28

Κορονοϊός: 1.699 νέα κρούσματα στην Αττική - Ξανά πάνω από 1.000 η Θεσσαλονίκη - Σταθερά τρίτη η Κρήτη

"Μαύρη" πρωτιά η Αττική στα κρούσματα κορονοϊού - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο" - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΜΑΥΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ 02 Δεκ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: 1.791 νέα κρούσματα στην Αττική, έπεσε κάτω από τα 1.000 η Θεσσαλονίκη - Ανησυχία για Κρήτη και Αχαΐα

Σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού στο μεγάλο μέρος της χώρας - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 01 Δεκ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: Σχεδόν 3000 τα νέα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - "Βράζουν" Κρήτη και Αχαΐα

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού σε πρωτεύουσα και περιφέρεια - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 30 Νοε 2021 | 17:56

Κορονοϊός: "Εκρηξη" με 2.200 νέα κρούσματα στην Αττική - 1.162 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" Λάρισα και Αχαΐα

Μεγάλη η διασπορά σε όλη τη χώρα - Σταθερά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές είναι "τριψήφιες"

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ 30 Νοε 2021 | 08:12

Πάτρα: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ακτή Δυμαίων - Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα

Εφιαλτική νύχτα στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, με τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία σε παραλιακά καταστήματα. Απεγκλώβισαν ζευγάρι από αυτοκίνητο.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 29 Νοε 2021 | 17:49

Κορονοϊός: 1679 νέα κρούσματα στην Αττική και 1135 στη Θεσσαλονίκη - 13 περιοχές με τριψήφιο αριθμό

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά, με την Αττική να κρατά την αρνητική πρωτιά

27 Νοε 2021 | 17:57

Θεομηνία έπληξε τη Μάνδρα: Η εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής με την ονομασία "Δήμητρα" [εικόνες - βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία "ΔΗΜΗΤΡΑ 2021".

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Νοε 2021 | 17:48

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" Αττική και Θεσσαλονίκη, με 1.624 και 1.019 κρούσματα αντίστοιχα

Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά του κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ METEO 26 Νοε 2021 | 10:42

Καιρός: Ο αεροχείμαρρος φέρνει κακοκαιρία με καταιγίδες έως την Τρίτη [βίντεο]

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ημέρες, έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 26 Νοε 2021 | 09:37

Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: Δεμένα πλοία, πλημμυρισμένοι δρόμοι και πτώσεις δέντρων - Προβλήματα και στην Αχαϊα

Η Πυροσβεστική στην Κέρκυρα χρειάστηκε να επέμβει λόγω πτώσης δέντρου, ενώ ξηλώθηκε και περίφραξη σε ειδικό σχολείο. Πλημμύρες σε καλλιέργειες στην Αχαΐα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Νοε 2021 | 17:46

Κορονοϊός: Πάνω από 3000 τα νέα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Σαρώνει σε Κρήτη και Λάρισα

Σαρώνει ο κορονοϊός - 12 περιοχές της περιφέρειας με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.