Σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου στις πολύπαθες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, που μετά τον πύρινο εφιάλτη του Αυγούστου, αντιμετώπισαν και τον υδάτινο...
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα πυρόπληκτα μέρη ευάλωτα στις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.
Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.
Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.
"Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα" δηλώνει ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
"Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά".
Και δεν είναι μόνο η Εύβοια... "Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα" αναφέρει ο καθηγητής.
Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Εύβοια

Τη βούληση για άμεση στήριξη των πληγέντων εκφράζει η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας.
"Ήδη έχουμε δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες Δευτέρα ή Τρίτη μια έκτακτη χρηματοδότηση προς τη βόρεια Εύβοια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε συνέχεια και της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαμε τις προηγουμενες ημέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές" δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος, Τριαντόπουλος.
"Εμείς θα εξακολουθήσουμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη. Και θα είμαστε και οπουδήποτε στην Ελλάδα χρειαστεί" σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.
Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr