Follow us

Κακοκαιρία "Ελπίς": Κόπηκε το ρεύμα στα Βόρεια Προάστια - Φόβοι ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τη "Μήδεια"

"Μήδεια" θυμίζει το σκηνικό στα βόρεια προάστια της Αττικής - Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές από την κακοκαιρία "Ελπίδα" - Πού έχει πέσει σκοτάδι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μνήμες "Μήδειας" έχουν ξυπνήσει στα βόρεια προσάστια της Αττικής, με την επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίδα" να έχει προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Στα Μεσόγεια, τα Βόρεια και τα νότια προάστια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές υπάρχουν πτώσεις κλαδιών και δέντρων στα καλώδια ηλεκτροδότησης, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Διαβάστε Επίσης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, λόγω της κακοκαιρίας "Μήδεια" πολλές περιοχές στα Βόρεια Προάστια της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, μέχρι ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης.

Διακοπές ρεύματος και στην Εύβοια

εύβοια χιόνια

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, σε Εύβοια και Κρήτη εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα σημαντικότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε αρκετές από τις περιοχές υπάρχουν δυσκολίες και στην πρόσβαση των συνεργείων του Διαχειριστή στις βλάβες, λόγω των χιονοπτώσεων.

Στην Εύβοια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών. Οι βλάβες εντοπίζονται στο Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και τους Ωρεούς.

Διακοπές σημειώνονται στην Περιοχή της Θήβας περί την λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς την νότια πλευρά του. Η ηλεκτροδότηση των Σποράδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα.

Στα Χανιά: Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης είναι: Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, Άγιος Ονούφριος, Σταυρός. Έχει ήδη ξεκινήσει επιθεώρηση του δικτύου για τον εντοπισμό της βλάβης.

Διαβάστε Επίσης

Στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμόπληκτων έχει μεταφερθεί γεννήτριες ονομαστικής ισχύος 300 kVA. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες καλωδιώσεις και το Η/Ζ έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμαστεί.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, στάλθηκε ένα συνεργείο δύο ατόμων, το οποίο θα παραμείνει όλο το βράδυ για την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών.

Στις Περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου, Ιονίου καθώς και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν των συνηθισμένων.

Διαβάστε Επίσης

Ανάκληση αδειών εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ

Ανάκληση αδειών των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία εφαρμόζεται από σήμερα, όπως προκύπτει από την έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μεταξύ η εικόνα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανακύπτει πρόβλημα κάλυψης της αυξημένης -λόγω της κακοκαιρίας- ζήτησης.

Η σύσκεψη στον ΔΕΔΔΗΕ είχε αντικείμενο τον σχεδιασμό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, ενόψει της κορύφωσης της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ:

-Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, στην Αττική έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του τακτικού και εργολαβικού προσωπικού. Ειδικότερα, 550 άτομα και 140 οχήματα και μηχανήματα έργου βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

-Τα συνεργεία αντιμετώπισης βλαβών έχουν ενισχυθεί και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργαζόμενα συνεργεία για τυχόν επιπλέον ενίσχυση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

-Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στα νησιά, προληπτικά έχει μεταφερθεί προσωπικό, μηχανικός εξοπλισμός και υλικά στις Σποράδες και τη Σκύρο, καθώς και στο νησιωτικό συγκρότημα της 'Ανδρου, της Τήνου και της Κέας, σε περίπτωση που επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου.

-Επίσης, προσωπικό και εξοπλισμός υποστήριξης από μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ηπείρου, αλλά και συνεργαζόμενων αναδόχων κατασκευής δικτύων μετακινήθηκαν προς τη Χαλκίδα και την Ελευσίνα παραμένοντας σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

-Όσον αφορά στη Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και Εύβοιας έχει μισθωθεί βαρύς μηχανικός εξοπλισμός αποχιονισμού.

-Έχει εξασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Αναγγελίας Βλαβών, ενώ υπενθυμίζεται η ενεργοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της νέας δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής -από κινητό και σταθερό- 800 400 4000 προς διευκόλυνση των πολιτών.

Στο μεταξύ, αρμόδια στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επεσήμαναν σήμερα ότι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος, καλύπτεται χωρίς πρόβλημα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ύστερα από τις επαφές που έγιναν με τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ρεύματος και φυσικού αερίου, η εικόνα που προκύπτει έχει ως εξής:

  • Είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.
  • Από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είναι εκτός οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 (η οποία μπορεί να ενταχθεί ως το τέλος εβδομάδας) Αγίου Δημητρίου 1 και Μεγαλόπολης 4 οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άμεσα εφόσον ζητηθεί.
  • Σε υψηλά επίπεδα είναι και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.
  • Δεν αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο αν υπάρξει κάποια σοβαρή βλάβη (αν για παράδειγμα καταρρεύσει πυλώνας) τότε η αποκατάσταση θα είναι πιο δύσκολη λόγω του χιονιού.

Το φορτίο αναμένεται να φτάσει σήμερα στα 8.700 μεγαβάτ, ενώ πιθανώς θα είναι ακόμη υψηλότερο το επόμενο διήμερο.

Αυξημένη η ζήτηση ρεύματος

Κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η κακοκαιρία, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένεται να δοκιμαστεί, αναφέρει σε ρεπορτάζ του Capital.gr, όχι μόνο από το χιονιά αλλά και από την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα.

Προκειμένου μάλιστα να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει τη λειτουργία αρκετών λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες μαζί με τις μονάδες αερίου αλλά και την παραγωγή των ΑΠΕ δημιουργούν συνθήκες πλήρους επάρκειας.

Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα συνεργεία του διαχειριστή του συστήματος διανομής ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από το χιονιά στο δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, για σήμερα η συνολική ζήτηση αναμένεται να φτάσει τις 171.775MWh με την υψηλότερη αιχμή να φτάνει τα 8540MW το απόγευμα στις 5.

Η αυξημένη ζήτηση προβλέπεται να καλυφθεί σε ποσοστό 55% από την παραγωγή θερμικών μονάδων, δηλαδή από μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου (94.606MWh) , σε ποσοστό 34% από την παραγωγή ΑΠΕ (58.825 MWh) και σε ποσοστό 7,7% από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών (13.290 MWh).

Σε σχέση με τη θερμική παραγωγή ειδικότερα, για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν 4 λιγνιτικά εργοστάσια (Άγιος Δημήτριος 2,3,4 και Μελίτη) και 9 εργοστάσια φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5, Λαύριο 5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Protergia και Κόρινθος Power).

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, πάντως, ανεβάζει εκ νέου στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Έτσι για σήμερα αναμένεται αύξηση κατά 15% της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς στα 243 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχες υψηλές τιμές αναμένονται για ολόκληρη την Ευρώπη (Γαλλία 247 ευρώ/MWh, Ιταλία 241,88 ευρώ/MWh, Ισπανία 227 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 236,66 ευρώ/MWh, Γερμανία 245,94 ευρώ/MWh).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Μαϊ 2022 | 16:31

Κορονοϊός: Σχεδόν 2.500 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 329 στη Θεσσαλονίκη - Η κατανομή ανά περιοχή

Εξακολουθούν να μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα - Ο χάρτης της διασποράς.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 25 Μαϊ 2022 | 16:29

Κορονοϊός: Λίγο πάνω από 2.500 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 292 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Πτωτικές τάσεις στη διασπορά του κορονοϊού - Η κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 25 Μαϊ 2022 | 12:12
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Μαϊ 2022 | 16:22
ΕΥΒΟΙΑ 24 Μαϊ 2022 | 12:36

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου Απάτσι σε παραλία της Καρύστου

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε ελικόπτερο τύπου Απάτσι σε παραλία στην Κάρυστο της Εύβοιας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Μαϊ 2022 | 11:28

Αυτά είναι τα 4+4 βήματα για τη λύση του κυκλοφοριακού στην Αττική: Καθαρός δακτύλιος, επέκταση μετρό και νέοι δρόμοι

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών, "το σχέδιο αυτό βάζει τα θεμέλια για μια Αττική πιο εύκολη, πιο προσβάσιμη, πιο ανθρώπινη".

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 23 Μαϊ 2022 | 18:58

Φωτιά στη βόρεια Εύβοια: Οι φλόγες καίνε δασική έκταση - Επιχειρούν και εναέρια μέσα [βίντεο]

Και οι δύο εστίες φωτιάς μαίνονται στην περιοχή της Λιχάδας στην Εύβοια.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Μαϊ 2022 | 16:17

Κορονοϊός: Στην Αττική πάνω από τα μισά νέα κρούσματα, 181 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της διασποράς του κορονοϊού - Η κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Μαϊ 2022 | 11:41

ΔΕΔΔΗΕ: 393 προσλήψεις αορίστου χρόνου - Οι ειδικότητες

Διαδικιασίες για την πρόσληψη 393 εργαζομένων σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου Αορίστου Χρόνου, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ 22 Μαϊ 2022 | 21:11

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας έσωσε γυναίκα από πνιγμό στη Χαλκίδα - Καρέ καρέ η διάσωση

Αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας έσωσε γυναίκα από πνιγμό στη θάλασσα, στη Χαλκίδα.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 21 Μαϊ 2022 | 10:45

Κασίδας: Το νησάκι που έγινε κυριολεκτικά της Πόπης Up'ο ψηλά [Βίντεο]

Το νησάκι βρίσκεται μια ανάσα από την Αττική

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2022 | 16:34

Κορονοϊός: 2124 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 255 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Περιορίζεται η διασπορά στη χώρα - Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιοχή.

19 Μαϊ 2022 | 11:33

Εύβοια: Βρέθηκε σώος ο 36χρονος αγνοούμενος περιπατητής

Ο 36χρονος περιπατητής έφτασε περπατώντας στο χωριό Λούτσα, βρήκε έναν κάτοικο της περιοχής και με το τηλέφωνό του ενημέρωσε τις αρχές πως ήταν καλά στην υγεία του.