X

Κακοκαιρία "Ιανός": Καμπανάκι Καλλιάνου για θυελλώδεις ανέμους 11 μποφόρ - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Σε επιφυλακή οι Αρχές από τις προβλέψεις για θυελλώδεις ανέμους έως και 11 μποφόρ λόγω της κακοκαιρίας "Ιανός"

Γράφει: TheToc team

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για το επόμενο τριήμερο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο Mega τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λόγω της κακοκαιρίας "Ιανός" θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που σε κάποιες περιοχές της χώρας μπορεί να φτάσουν και τα 11 μποφόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πως όλο το 24ωρο την Παρασκευή (18.09.2020) οι άνεμοι θα είναι τόσο ισχυροί που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Ο καιρός θα χαλάσει από αύριο, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή. Η ΕΜΥ προειδοποιεί για απότομες εναλλαγές της διέυθυνσης του ανέμου ενώ όπως θα δείτε και εσείς στο χάρτη οι θυελλώδεις άνεμοι θα χτυπήσουν κόκκινο στην νοτιοδυτική Ελλάδα.

Στον παρακάτω ιστιοπλοϊκό χάρτη ανέμου του meteo.gr, μπορείτε να δείτε ότι ξημερώματα Παρασκευής, στα παράλια της Ζακύνθου και στις θαλάσσιες περιοχές βόρειoδυτικά και νότια του νησιού οι άνεμοι που θα πνέουν μπορεί να φτάσουν και τα δέκα μποφόρ.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική - Οδηγίες προστασίας από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ το Πυροσβεστικό Σώμα θέτει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν, στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, το πυροσβεστικό προσωπικό τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία που αναμένεται θα είναι σφοδρή με δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των υπηρεσιών αιχμής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έντονη κακοκαιρία, κυρίως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία "Ιανός", θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επίσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

"Η Αττική πρόκειται να χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία"

Νωρίτερα σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι "η Αττική πρόκειται να χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία".

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος γράφει: "Η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία. Χοντρικά αυτές είναι οι περιοχές (εικόνα) που θα επηρεαστούν από την 3ήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών. Όπως καταλαβαίνετε η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου...".

Κύρια χαρακτηριστικά του "Ιανού"

Η κακοκαιρία "Ιανός" θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09. Κύρια χαρακτηριστικά του "Ιανού", θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνεται ότι:

-Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

-Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο "Ιανός" θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.