Κακοκαιρία Μήδεια: Ανοικτή ως τις 19:00 η Εθνική Αθηνών-Λαμίας - Μετά θα κλείσει εκ νέου για 24 ώρες

Η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19:00 όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων στην Πολιτική Προστασία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας από τις 13:00 ως τις 19:00 αποφάσισε νωρίτερα η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων στην Πολιτική Προστασία, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Θα επιτρέπεται για το διάστημα αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων και ειδικά των φορτηγών για να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία. Ωστόσο μετά τις 19:00 θα ξανακλείσει για 24 ώρες για λόγους ασφαλείας, καθώς αναμένονται έντονα φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας "Μήδεια", σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, μετά απο επικοινωνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τις εταιρείες "Νέα Οδός" & "Κεντρική Οδός" (που διαχειρίζονται αντιστοίχως τα τμήματα της εθνικής οδού Αθήνα-Σκάρφεια και Σκάρφεια-Ράχες) συμφωνήθηκε σήμερα και μέχρι τις 19:00 να μην καταβάλλουν διόδια οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

ΕΘΝΙΚΗ ΧΙΟΝΙΑ

Οπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, το άνοιγμα της εθνικής γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι ανάγκες της βιομηχανίας. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε τα εξής:

"Πραγματοποιήθηκε μία νέα σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των υπηρεσιών των συναρμόδιων φορέων αλλά και περιφερειαρχών και κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Το φαινόμενο της χιονόπτωσης είναι πολύ έντονο με πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, υπάρχουν τοπικά φαινόμενα που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική ακόμη και την επέμβαση των μηχανημάτων. Αποφασίσαμε να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στις 13:00 και μέχρις τις 19:00 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και κυρίως των φορτηγών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα.

Στις 19:00 θα ξανακλείσει η εθνική οδός γιατί προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία καιρικά φαινόμενα και μέχρις τις 19:00 αύριο. Θα αξιολογηθεί η κατάσταση αύριο το πρωί γύρω στις 11:00 να δούμε πως εξελίσσονται τα φαινόμενα διότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και μάλιστα με ακραίο τρόπο στην Εύβοια, στην Αττική και λίγο νοτιότερα προς την Πελοπόννησο. Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας σας παρακαλούμε λίγη υπομονή, θα περάσει και αυτό, η δική μας η πρόνοια είναι να υπάρχει πάντα η αποτροπή από ζημιές, ατυχήματα να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Τα προβλήματα εστιάζονται στα 20 χιλιόμετρα από τον Άγιο Στέφανο και στο Σείριο, Κάστρο, Υλίκη και το Μαρτίνο αλλά αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοικτός γι αυτό τον δίνουμε στην κυκλοφορία".

ΕΘΝΙΚΗ ΧΙΟΝΙΑ

"Προτιμότερο να έχουμε μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους"

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι "επιλέξαμε συντεταγμένα και οργανωμένα στις 05:30 να κλείσουμε την Εθνική Οδό ακριβώς γιατί είναι προτιμότερο να έχουμε μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους όπως γινόταν στο παρελθόν και υπήρχε αδυναμία προσπέλασης όταν είχαν ανάγκη. Άρα ότι κάνουμε το κάνουμε οργανωμένα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι διεθνείς πρακτικές που αφορούν την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων θα πρέπει να συνηθίζουμε και εδώ στην Ελλάδα".

Παράλληλα, πρόσθεσε πως "από την πρώτη στιγμή όλος ο μηχανισμός όλο το βράδυ ήταν έξω είμασταν στα κέντρα επιχειρήσεων. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, το 112 είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο. 06:08 λεπτά είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι για τις αποφάσεις της τροχαίας και της Νέας Οδού έτσι να γίνει κτήμα και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για την μετακίνησή τους στην εθνική οδό. Άρα συντεταγμένα ακολουθούμε τις ανακοινώσεις τις τροχαίας και όλα θα πάνε καλά".

"Καλύτερα να κλείνει κανείς συντεταγμένα και να ανοίγει συντεταγμένα γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή η προστασία των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή, κράτος, περιφέρειες, δήμοι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", ανέφερε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας και τον περαιτέρω επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατούλης: 100 εκχιονιστικά στους δρόμους της Αττικής

Την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων παρακολουθεί με αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή, δρώντας άμεσα για την αντιμετώπισή τους, όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Κατόρθωσε να κρατήσει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, επιχειρώντας δράσεις διάνοιξης με 100 εκχιονιστικά και άλλα βαριά μηχανήματα, ενώ έχει διανείμει στους δήμους και έχει ρίξει, από νωρίς χθες το βράδυ, περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Την ικανοποίησή του για αυτήν την αποτελεσματικότητα εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τον οποίο "συνάντησε" το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη λεωφόρο Κηφισίας κατά την επιθεώρηση του οδικού δικτύου. Ο κ. Πατούλης μόλις είχε αποχωρήσει από το Κέντρο Διαχείρισης Αποχιονισμού στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας, στο Καπανδρίτι, όπου από νωρίς χθες συντονίζει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Κόκκαλης.

Γιώργος Πατούλης

Διακοπές ρεύματος σε Αττική και Περιφέρεια

Σε Αττική (Βόρεια), Σποράδες, Εύβοια και χωριά της Ηπείρου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μήδεια".

Στην Αττική περιοχές της Εκάλης, Δροσιάς, Αγ.Στεφάνου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αυλώνας και Καλάμου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Εύβοια, όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό, και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της χιονόπτωσης κυρίως στο Βόρειο τμήμα σε χωριά πλησίον της Αιδηψού αλλά και του Μαντουδίου.

ΧΙΟΝΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 22 Φεβ 2021 | 13:43

Καμπανάκι από Μαρουσάκη για νέο κύμα ψύχους με χιόνια στο πρώτο μισό του Μαρτίου

Σενάριο για νέα βαρυχειμωνιά με χιόνια στη χώρα μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

22 Φεβ 2021 | 07:38

Η "Μήδεια" και ο καπιταλισμός...

Δεν είναι παράδοξο να συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, της κυκλοφορίας ή των συστημάτων ύδρευσης, σε μέρες που παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 20 Φεβ 2021 | 21:25

ΔΕΔΔΗΕ: 400 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα για 6η ημέρα - Σε ποιες περιοχές

Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αττικής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 20 Φεβ 2021 | 15:20
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ 20 Φεβ 2021 | 14:28

Γεραπετρίτης για υπόθεση Λιγνάδη: Η κοινωνία δεν ανέχεται τον ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ

"Περίπου 850 νοικοκυριά είναι σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση, εκτιμούμε ότι έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

ΕΠΙΘΕΣΗ 20 Φεβ 2021 | 11:41

Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα: Πιθανώς να μην αντιλήφθηκε ότι και επί πρωθυπουργίας του είχε κλείσει την Εθνική

Ευθεία επίθεση στον αρχηγό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το γραφείο τύπου της Νεας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΗΔΕΙΑ 19 Φεβ 2021 | 20:56

Χανιώτης πουλάει στο διαδίκτυο... χιονάνθρωπο αντί 500 ευρώ και γίνεται viral

Η τιμή είναι μη συζητήσιμη και ο χιονάνθρωπος είναι διαθέσιμος μόνο για λίγες ημέρες.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 19 Φεβ 2021 | 19:52
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 19 Φεβ 2021 | 17:10

Εξαλλος ο Χαρδαλιάς με ΚΙΝΑΛ: "Προσπαθούν να πλειοδοτήσουν σε λαϊκισμό - Ντροπή! Τα υπόλοιπα σύντομα..."

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αντέδρασε μέσα από ανάρτησή του στην κριτική του ΚΙΝΑΛ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας "Μήδεια"

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 19 Φεβ 2021 | 12:47

"Συγγνώμη" Μητσοτάκη από τους πολίτες για το μπαλάκι ευθυνών και τις διακοπές ρεύματος

"Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 19 Φεβ 2021 | 12:44

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού με απόφαση Χαρδαλιά

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τις προηγούμενες ημέρες ο Ωρωπός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΝΩ ΤΟ ΤΕΞΑΣ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΝ ΣΦΟΔΡΑ 19 Φεβ 2021 | 10:45

ΗΠΑ: (Χιονο)θύελλα για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ - Πήγε διακοπές στο... Κανκούν εν μέσω φονικού χιονιά

Ο γερουσιαστής έφυγε χθες οικογενειακώς με αεροπλάνο για το Κανκούν, εγκαταλείποντας τους πολίτες του Τέξας εν μέσω κρίσης άνευ προηγουμένου.