
Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα με αρκετές περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια να έχουν καλυφθεί από το χιόνι, ενώ η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση. Συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη (14/1), σε πολλές περιοχές της χώρας με χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Τη Δευτέρα, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά και νότια), τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες, την Εύβοια και πρόσκαιρα τις Κυκλάδες.
Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία).
Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και στα βόρεια 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.
Πού θα ενταθούν τα φαινόμενα
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού περισσότερα φαινόμενα, πιο δυνατές βροχές και μεγαλύτερη διάρκεια χιονόπτωσης αναμένονται για σήμερα Τρίτη στα κεντρικά και νότια, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Βροχές αναμένονται σχεδόν παντού, με καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στο βόρειο Αιγαίο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά της χώρας, περισσότερες όμως θα είναι στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο.
Μετά το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσουν να εξασθενούν τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και σταδιακά προς το βράδυ θα αποδυναμωθούν και στις περιοχές που προβλέπεται να χιονίζει περισσότερο μέσα στην ημέρα στη Στερεά και στην Πελοπόννησο.
Το κρύο θα παραμείνει, με το θερμόμετρο να φτάνει το μεσημέρι τους 7 στα κεντρικά και βόρεια, 10-12 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-8, πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ, και μόνο στα Δωδεκάνησα θα φυσάει νοτιάς μέχρι 5 μποφόρ.
Οι έξι πόλεις που θα χιονίσει
Για "χιονοπτώσεις και καταιγίδες τις επόμενες 30 ώρες", έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας εκτιμώντας ότι η "ψυχρή εισβολή" θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.
Στην ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος προσθέτει ότι η ψυχρή εισβολή θα εξασθενήσει την Τρίτη.
Η ανάρτησή του
"Χιονοπτώσεις και καταιγίδες on/off τις επόμενες 30 ώρες…
Καλό μεσημέρι!
Με χιονισμένα τοπία και ισχυρό παγετό ξύπνησαν σήμερα αρκετές περιοχές της χώρας.
Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού:
Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) , της Θράκης ( Κομοτηνή, Ξάνθη ,Ορεστιάδα ) και της Θεσσαλίας ( Τρίκαλα-Καρδίτσα).
Οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο ,τη δυτική Κρήτη (Χανιά) και το ανατολικό Αιγαίο (Χίος, Λέσβος).
Οι θυελλώδεις βορειο-ανατολικοί άνεμοι και στα δύο πελάγη.
Η ψυχρή εισβολή θα εξασθενίσει από την Τρίτη το απόγευμα".
Η πρόγνωση για Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σταδιακή βελτίωση το βράδυ. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα δυτικά και βόρεια του νομού, στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-12 βαθμούς αλλά στα βόρεια προάστια δε θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς το μεσημέρι, με βοριάδες μέχρι 7 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας, στα γύρω ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αλλά σταδιακά στην πόλη θα γυρίσει σε χιονόνερο. Ο καιρός από το μεσημέρι θα αρχίσει να βελτιώνεται. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς Κελσίου, βόρειοι οι άνεμοι 3-5 μποφόρ, ανατολικοί στα παραθαλάσσια της Χαλκιδικής 7-8 μποφόρ.
Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και τοπικά σε πεδινές περιοχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο. Βαθμιαία στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Στις βόρειες και δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νότια από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr