Follow us

Κακοκαιρία: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι τη Δευτέρα δεν μπόρεσαν να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή όπου διαμένουν. Για τον ίδιο λόγο αρκετές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΧΙΟΝΙΑ

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι τη Δευτέρα δεν μπόρεσαν να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή όπου διαμένουν. Για τον ίδιο λόγο αρκετές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν.

Με βάση την εργατική νομοθεσία, προβλέπεται η καταβολή αποδοχών ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι δεν μεταβούν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας.

Προβλέπεται όμως η μη καταβολή αποδοχών στην περίπτωση που και η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις της διαδικασίας, κατά την οποία οι αποδοχές πρέπει να καταβληθούν, παρά το γεγονός ότι μια επιχείρηση δεν θα λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση και, ανεξάρτητα από την καταβολή ή μη των αποδοχών, η νομοθεσία θέτει συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία των εργαζομένων που θα εργαστούν εν μέσω κακοκαιρίας, ειδικά όσων θα δουλέψουν σε εξωτερικούς χώρους. Τι ισχύει ανά περίπτωση αναλυτικά:

Μη προσέλευση εργαζομένων

Στην περίπτωση που υπάρξουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να μεταβούν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας και χωρίς οι ίδιοι να φέρουν κάποια ευθύνη, τότε δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργαστούν.

Ως κακοκαιρία θεωρείται η αδυναμία μετακίνησης λόγω χιονόπτωσης. Το ίδιο ισχύει εάν υπάρξει διακοπή λειτουργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω επικινδυνότητας (παγετός ή χαμηλή ορατότητα) στο οδόστρωμα.

Για να καταβληθούν οι αποδοχές, θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει πραγματοποιήσει το λιγότερο δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη, πριν από την εμφάνιση της κακοκαιρίας.
Εάν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση τότε θεμελιώνεται για τον εργαζόμενο το δικαίωμα στις αποδοχές του, στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά.

Εάν ο εργαζόμενος δεν καταφέρει για πρακτικούς λόγους να μεταβεί στην εργασία του, ο εργοδότης δεν μπορεί για εκείνη την ημέρα ή τις μέρες να του επιβάλει κανονική άδεια.

Καταβολή αποδοχών

Η νομοθεσία αναφέρεται σε μέτρα "άκρας επιμέλειας και σύνεσης". Στην περίπτωση που δεν υπήρξαν τέτοια μέτρα από την επιχείρηση και τελικά, λόγω κακοκαιρίας, έγινε αναστολή της λειτουργίας της, τότε καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές, ακόμα και για εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να μεταβούν στην εργασία τους. Μπορεί, για παράδειγμα, ο εργοδότης, από τη φύση της επιχείρησής του, να εκτίμησε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, λόγω κακοκαιρίας, δεν θα είχε τη δυνατότητα να πετύχει ικανοποιητικό τζίρο στην επιχείρησή του. Γι’ αυτό αποφάσισε να μη λειτουργήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, οι αποδοχές που οφείλονται για την ίδια μέρα θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά.

Μη καταβολή αποδοχών

Στην περίπτωση που η κακοκαιρία είναι τόσο σφοδρή (π.χ. έντονη χιονόπτωση) ώστε υπάρχει πρακτική αδυναμία λειτουργίας μιας επιχείρησης, αν ο εργοδότης αποφασίσει ότι θα μείνει κλειστή η επιχείρησή του για εκείνη την ημέρα, τότε δεν καταβάλλονται αποδοχές.

Πρόκειται για το μοντέλο της αμοιβαίας απαλλαγής από τις υποχρεώσεις που έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, όσοι εργάζονται στην επιχείρηση δεν έχουν υποχρέωση για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση για το ίδιο χρονικό διάστημα της καταβολής των αποδοχών τους.

Υπαίθριες εργασίες

Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα εργασίας, αφού σε συνθήκες κακοκαιρίας ο κίνδυνος για τη σωματική υγεία των εργαζομένων που εκτίθενται σε υπαίθριες εργασίες είναι πολλαπλάσιος.

Ειδικά για συνθήκες ψύχους, ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης), όσοι παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα (ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά) και οι γυναίκες κατά την κύηση.

Απαιτείται όμως να υπάρχει σχετική γνωμάτευση του Γιατρού Εργασίας ή, αν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση που έχει υποβληθεί από τον εργαζόμενο.

Μέτρα προστασίας

Κατά τη διάρκεια του ωραρίου, οι χώροι εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της.

Εάν οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πρέπει να τους χορηγείται εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος. Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το υπουργείο Εργασίας, με ξεχωριστή ανακοίνωση, υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους διανομείς οι εργοδότες οφείλουν, εάν δεν το έχουν κάνει, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.).

Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι πιο δύσκολες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 25 Μαϊ 2022 | 09:20

Forbes: Αυτές είναι οι εταιρείες - κολοσσοί που είναι οι μεγαλύτεροι "χαμένοι" λόγω της πανδημίας

Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούν περιουσίες για τους επενδυτές και τους μετόχους τους. Κάποιες φορές όμως, οι "κολοσσοί" μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες όπου χάνονται τεράστια ποσά.

ΜΕΤΑ ΤΑ MCDONALD'S 23 Μαϊ 2022 | 17:53

Αποχωρούν και τα Starbucks από τη Ρωσία - "Λουκέτο" σε 130 καταστήματα με σχεδόν 2.000 εργαζόμενους

Η Starbucks ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εργαζομένους της στη Ρωσία, καταβάλλοντας τους μισθούς τους για διάστημα έξι μηνών.

ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΡΩΝ 23 Μαϊ 2022 | 08:56

Η κακοκαιρία σαρώνει τον Καναδά: Οκτώ νεκροί - 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα [βίντεο]

Οκτώ νεκροί από την κακοκαιρία στον Καναδά και 300.000 σπίτια χωρίς ρεύμα.

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ 23 Μαϊ 2022 | 08:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα παράταση δύο μηνών σε 700.000 επιχειρήσεις

Παράταση 2 μηνών θα λάβουν σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να ξεκινήσουν να εξοφλούν σε 96 δόσεις.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 19 Μαϊ 2022 | 12:19

Χίος: Έδεσε στο λιμάνι το "Νήσος Σάμος" - Είχε κολλήσει στα αβαθή [εικόνες - βίντεο]

Μετά από πολλές προσπάθειες, το πλοίο "Νήσος Σάμος" κατάφερε να προσδέσει ασφαλώς στο λιμάνι της Χίου.

19 Μαϊ 2022 | 11:33

Εύβοια: Βρέθηκε σώος ο 36χρονος αγνοούμενος περιπατητής

Ο 36χρονος περιπατητής έφτασε περπατώντας στο χωριό Λούτσα, βρήκε έναν κάτοικο της περιοχής και με το τηλέφωνό του ενημέρωσε τις αρχές πως ήταν καλά στην υγεία του.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 11:26

Θρίλερ με τον 36χρονο περιπατητή που αγνοείται στην Εύβοια - Προβλήματα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ Ευβοίας.

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 09:34

Κακοκαιρία στη Χίο: Αποκολλήθηκε το πλοίο "Νήσος Σάμος" που μετέφερε 332 επιβάτες [βίντεο]

Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν το πλοίο "Νήσος Σάμος" να προσεγγίσει στην προβλήτα πρόσδεσης του κεντρικού λιμένα. Αποκολλήθηκε στην συνέχεια με τη βοήθεια ρυμουλκού.

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 19 Μαϊ 2022 | 08:38

Εύβοια: Θρίλερ με τον αγνοούμενο περιπατητή - Σηκώθηκε και ελικόπτερο για τον εντοπισμό του

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ Ευβοίας που αγνοείται από χθες το βράδυ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ 19 Μαϊ 2022 | 08:18

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Ηλεκτρικού - Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ).

8 ΜΠΟΦΟΡ 19 Μαϊ 2022 | 07:51

Κακοκαιρία: Ποια δρομολόγια πλοίων δεν εκτελούνται λόγω των ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

19 Μαϊ 2022 | 07:00

Η κακοκαιρία σάρωσε τη χώρα με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια

Προβλήματα σε πολλές περιοχές από το μίνι κύμα κακοκαιρίας - Εκλεισε τμήμα του Ηλεκτρικού - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην Αττική.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 23:36

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Καταιγίδες στην Αττική, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Δροσιά

Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν την Αττική - Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Εύβοια, όπου αγνοείται άνδρας στην περιοχή της Στενής - Η πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά για την Πέμπτη