X

Καύσωνας: "Φούρνος" η χώρα από αύριο έως και το Σάββατο - 42 βαθμούς θα "χτυπήσει" ο υδράργυρος [Χάρτες-βίντεο]

Με καύσωνα η χώρα έως και το Σάββατο - 40αρια αύριο - 42 βαθμούς την Παρασκευή

Γράφει: TheToc team

Καμίνι θα είναι η χώρα από τον καύσωνα τουλάχιστον έως και το Σάββατο, 1 Αυγούστου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την Τρίτη 28/07 και το Σάββατο 01/08 και πιο συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους. Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες.

Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονταν σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, βρέθηκαν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά την Τρίτη 28/07 και αναμένεται να ανέβουν 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ αυξημένες από αύριο και για τρεις ημέρες. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη.

Αυστηρή σύσταση γίνεται στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακίνησεις κατά τις θερμές ώρες της μέρας, όταν ο υδράργυρος θα φτάνει στις μέγιστες τιμές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περιοχή της Αττικής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-37 βαθμούς Κελσίου αύριο Πέμπτη, με το μελτέμι να κάνει λίγο πιο υποφερτή τη ζέστη. Στην συμπρωτεύουσα η θερμοκρασία από 24-37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του καύσωνα, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες εφιστούν την προσοχή για την εκδήλωση πυρκαγιών και τις τρεις ημέρες που θα διαρκέσει η θερμή εισβολή.