Follow us

"Καμπανάκι" ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις των μαθητών μας στο σχολείο: Στην Τουρκία μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ

"Η Ελλάδα μέσα σε μία δεκαετία, από το 2012 έως το 2022, έχασε 20 βαθμούς μάθησης. Αυτό αντιστοιχεί σε μία πλήρη σχολική χρονιά"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

"Καμπανάκι" κινδύνου για όσους χαράζουν πολιτική στη χώρα μας αποτελούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μέσα σε μία δεκαετία (από το 2012 έως το 2022) έχασε 20 βαθμούς μάθησης.

"Αυτό αντιστοιχεί σε μία πλήρη σχολική χρονιά", επισήμανε η Αίγλη Ζαφειράκου, που έχει τον τίτλο Senior Education Technical Advisor – Consultant στην The World Bank του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, μιλώντας στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Διαβάστε Επίσης

"Οι μαθητές στην Τουρκία εδώ και χρόνια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους μαθητές στην Ελλάδα"

Όπως τόνισε η κυρία Ζαφειράκου, η ελληνική PISA καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι μαθητές στην Τουρκία εδώ και χρόνια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους μαθητές στην Ελλάδα. Ανέφερε περαιτέρω πως το πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης των Μαθητών "PISA" δεν είναι παρά ένας δείκτης, ωστόσο αποτυπώνει τα σοβαρά προβλήματα στη θεμελιώδη μάθηση και τις ήπιες δεξιότητες των Ελληνόπουλων, τόσο στα γενικά όσο και στα τεχνικά γυμνάσια.

ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

"Το 1/5 των μαθητών της Δ΄ τάξης δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να γράψουν μια απλή πρόταση"

"Το 1/5 των μαθητών της Δ΄ τάξης δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να γράψουν μια απλή πρόταση και στην ηλικία των 15 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο", ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο Nuno Crato, Minister of Science, Technology & Higher Education (2011-2015), Πορτογαλία. Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την υιοθέτηση φιλόδοξων, σωστά δομημένων και σαφών προγραμμάτων σπουδών, που θα εστιάζουν στα βασικά μαθήματα, συνδυάζοντας τη γνώση με την κριτική σκέψη. Ο κ. Crato αναφέρθηκε, παράλληλα, στον κρίσιμο ρόλο της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις οι δάσκαλοι στην Πορτογαλία έχουν πλέον εξοικειωθεί με την PISA, η οποία τους παρέχει οδηγίες για το τι θα κάνουν με τα παιδιά και τους γονείς.

"Όλοι είμαστε υπέρ της ελευθερίας των δασκάλων, αλλά στο όνομα αυτού δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν είναι καλά για τα παιδιά", ανέφερε ο Jean-Michel Blanquer, Minister of National Education, Youth and Sports (2017-2022), Republic of France, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψεως βασικών μέτρων αξιολόγησης από την αρχή του σχολείου και σε ετήσια βάση. Όπως επισήμανε ο κ. Blanquer, με το πρόγραμμα PISA έχουμε σχηματίσει ένα ατομικό όραμα για κάθε παιδί και μια ειδική άποψη για κάθε σχολείο σε κάθε περιοχή, δίνοντας ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η PISA στην Γαλλία. Όπως πρόσθεσε, για να αντιστραφεί η μαθησιακή έκπτωση που καταγράφεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απαιτείται επίσης η ύπαρξη ενός απαιτητικού και αναλυτικού προγράμματος σπουδών, αλλά και η αποδοχή των παιδιών με τις ιδιαιτερότητές τους.

"Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε τη δημιουργικότητα και την ελπίδα των παιδιών"

"Αντί να περιμένουμε από τα παιδιά να ανταποκριθούν στον τρόπο που τα διδάσκουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε, για να καλύψουμε τις ανάγκες τους", τόνισε, παίρνοντας τον λόγο η Πέγκυ Πελώνη, Πρόεδρος, ACS Athens American Community Schools. "Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε τη δημιουργικότητα και την ελπίδα των παιδιών", συμπλήρωσε. Η κα Πελώνη ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη της καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας ευκαιριών για όλα τα παιδιά. "Να κατανοήσουμε τι χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά και να προσαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη οι δάσκαλοι να λάβουν ειδική εκπαίδευση και για το ζήτημα των ψυχικών ασθενειών, που κάνουν θραύση στα παιδιά και τους εφήβους.

Ρόδος: Απομακρύνεται ο δάσκαλος που κλείδωσε μαθητή στην τάξη

"Η ευεξία των παιδιών είναι πολύ σημαντική", συμφώνησε η Sonia Rawat, Head of College, United World College Mostar, Bosnia & Herzegovina, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της, οι οποίοι προέρχονται από 72 χώρες, πολλές από τις οποίες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. "Κάποια από αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν καν αγγλικά, αλλά θα πρέπει να τελειώσουν με επιτυχία το IB Program, αν θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο", συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 15 Μαϊ 2024 | 07:42

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν το 5χρονο αγοράκι για έξι ώρες μέσα στο σχολικό [βίντεο]

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στην Κηφισιά, με ένα αγοράκι 5 ετών να μένει ξεχασμένο μέσα σε σχολικό λεωφορείο για περισσότερες από 6 ώρες.

"ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΧΛΕΙΟΥ" 08 Μαϊ 2024 | 10:56

Νταήδες μαθητές στην Πέλλα: Αμετανόητοι συνεχίζουν να κάνουν bullying - Νέα καταγγελία για 15χρονη

Αμετανόητοι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους οι πρωταγωνιστές του σχολικού bullying στην Πέλλα.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:57

Πέλλα: Συμμορία ανηλίκων τρομοκρατεί μαθητές Γυμνασίου- "Της είπε θα την σκοτώσει" - "Φοβάται μην είναι ο νέος Άλεξ"

"Οι καθηγητές και οι διευθυντές δεν κάνουν τίποτα γιατί πολλοί φοβούνται, τα παιδιά και το υπουργείο. Θέλουν να τα βάλουν κάτω από το χαλάκι" είπε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2024 | 11:32

Παραλίγο τραγωδία στον Δομοκό: Σιδερένια πόρτα σχολείου καταπλάκωσε 6χρονο - "Είχαμε άγιο"

Ανήμερα του Πάσχα υποχώρησε η σιδερένια πόρτα του σχολείου και πλάκωσε το 5χρονο παιδί της οικογένειας.

06 Μαϊ 2024 | 09:28

ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Από 4,15 δισ. δολ. που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολ. την τριετία 2021-2023

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06 Μαϊ 2024 | 08:13

Παρ' ολίγο τραγωδία: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε 6χρονο παιδάκι στον Άγιο Στέφανο [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ατύχημα συνέβη περίπου στις 8:00’, όταν το 6χρονο παιδί που έπαιζε με το πατίνι του, πλησίασε και προσπάθησε να ανοίξει τη σιδερένια πόρτα.

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 03 Μαϊ 2024 | 10:56

Πάσχα: Η απίθανη αντίδραση πιτσιρικά όταν τον ρωτούν για τις διακοπές - "Μου έφυγε η όρεξη τώρα που το σκέφτηκα" [βίντεο]

Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ τον ρώτησε εάν ανυπομονεί να αποχωρήσει για την Σύρο όπου θα πάει διακοπές

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ 02 Μαϊ 2024 | 11:44

ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ 30 Απρ 2024 | 22:58

Πάτρα: Προσωρινά κρατούμενοι τρεις για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο

Αύριο, Μ. Τετάρτη, αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι συλληφθέντες για την υπόθεση της διακίνησης των ναρκωτικών.

29 Απρ 2024 | 22:54

Nαρκωτικά σε σχολείο στην Πάτρα: Ελεύθερος με όρους ο πρώτος κατηγορούμενος - "Είμαι θύμα και όχι θύτης"

Αύριο Τρίτη το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν οι υπόλοιποι ενήλικες, ενώ την Τετάρτη οι ανήλικες συλληφθέντες.

ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 27 Απρ 2024 | 18:28

Πάτρα: Αποκαλυπτικές εικόνες από τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο - Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις στην Πάτρα μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ 26 Απρ 2024 | 10:41

Έχουμε τις ίδιες μεικτές αποδοχές με το… 2006 και μας κάνουν κρατήσεις έως και 44%

Οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές για το 2023 διαμορφώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ- στα 23.500 ευρώ. Ιδιες με αυτές του... 2006.

23 Απρ 2024 | 14:25

SOCIALDOO: Ιστορίες "μη τυπικής αριστείας": Οι αποτυχίες και τα λάθη είναι αναπόσπαστα μέρη της επιτυχίας

Η SOCIALDOO στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διοργάνωσε τη σχετική συζήτηση ανέδειξε ένα νέο παράδειγμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας.