Ακτοπλοϊκά ταξίδια του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου, που κατηγορείται για κατασκοπεία, προς την Μαρμαρίδα και Φετιγιέ της Τουρκίας, ερευνούν τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας. Δεν αποκλείουν ο κατηγορούμενος να έδινε δια ζώσης κάποιες "διαβαθμισμένες" πληροφορίες και υλικό, που θεωρούσε σοβαρότερες και χρειαζόταν προσωπική επαφή με τον "αποδέκτη" τους.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παραθεριστικά θέρετρα στα παράλια της Τουρκίας, όπως η Μαρμαρίς (Μαρμαρίδα) και η Φετίγιε (Μάκρη) έχουν απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ρόδο. Μάλιστα, είχαν δρομολόγια από 2 έως 4 φορές την ημέρα, καθώς απείχαν από τις ακτές του ελληνικού νησιού 25 και 45 ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών Αρχών έχουν κατάσχει και χειρόγραφες σημειώσεις του 35χρονου, από τις οποίες υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για απευθείας επαφή με άγνωστα άτομα στα τουρκικά παράλια, όπως και κάποια αποδεικτικά αποστολής δεμάτων προς την Τουρκία.
Την ίδια ώρα στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζεται η προσπάθεια ανάσυρσης δεδομένων από τους 8 υπολογιστές, τα 6 usb και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου. Κύριος στόχος ο εντοπισμός στοιχείων επικοινωνίας κυρίως μέσω MMS, της εφαρμογής WhatsAPP αλλά και από κλειστές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κυρίαρχη αναζήτηση των ελληνικών αρχών είναι ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών, αν είναι φυσικό πρόσωπο που ενδεχομένως είναι ο "ενδιάμεσος" με την Τουρκική ΜΙΤ. Παράλληλα, εξετάζουν αν ο 35χρονος είχε στρατολογήσει και άλλους "μάγειρες" σαν τον 56χρονο, σε άλλα ελληνικά νησιά, οι οποίοι του έστελναν παρόμοιες πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό από στρατόπεδα και στρατιωτικές κινήσεις σε κομβικά σημεία των νησιών μας. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, ακόμη και "ερασιτεχνικό", δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Η δράση του 35χρονου είναι γνωστή από το 2017, ωστόσο οι πρόσφατες ενέργειές τους ξεκινούν από τον Αύγουστο έως και τις 6 Νοεμβρίου όταν σταμάτησαν τα δρομολόγια του πλοίου που εργαζόταν ο 56χρονος μάγειρας, ενώ οι συναντήσεις τους για την ανταλλαγή πληροφοριών, βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού γινόταν σε καφενεία του λιμανιού της Ρόδου.
Ο 56χρονος, στο πλαίσιο σχηματισμού της δικογραφίας, κατέθεσε και ομολόγησε τι συνέβαινε, και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. "Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου", δήλωσε εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας. Ο 35χρονος έχει πάρει πενθήμερη προθεσμία να απολογηθεί, αναμένεται να το κάνει την ερχόμενη Παρασκευή, και στη συνέχεια η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr