Καραμανλής: 1.100 νέα δρομολόγια και 200 λεωφορεία ΚΤΕΛ στους δρόμους - Είχε να γίνει πρόσληψη στα ΜΜΜ 11 χρόνια

"Κάνουμε δηλαδή μία καθημερινή διαχείριση κρίσης, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε ειδικά στις γιορτινές μέρες είναι αναμενόμενο να αυξηθεί η κίνηση", είπε ο Υπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το τελευταίο τρίμηνο έχουν αυξηθεί περίπου κατά 1.100 ημερησίως τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και έχουν προστεθεί 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "... από τις έξι".

"Κάνουμε δηλαδή μία καθημερινή διαχείριση κρίσης, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε ειδικά στις γιορτινές μέρες είναι αναμενόμενο να αυξηθεί η κίνηση", πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζεται για τη σταδιακή άρση των μέτρων, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, και "προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα δρομολόγια, τόσο στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, όσο και στα λεωφορεία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύσκολη κατάσταση

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν είναι ρόδινη, παρότι αυτούς τους μήνες έχουν γίνει περισσότερα πράγματα από ό,τι είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία. Εξήγησε ειδικότερα ότι είχε να αγοραστεί λεωφορείο εδώ και 11 χρόνια και έχει γίνει ανανέωση του στόλου 30%. Είχε να γίνει πρόσληψη στα λεωφορεία και στο μετρό εδώ και 11 χρόνια και τώρα γίνονται πάνω από 600 προσλήψεις στο Δημόσιο και με τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ δημιουργούνται και άλλες 550 θέσεις εργασίας.

"Κάνουμε λοιπόν προσλήψεις. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατάξουμε το στόλο. Καταλαβαίνω απολύτως ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε", τόνισε και πρόσθεσε ότι ακούει την κριτική ότι αυτά που δεν είχαν γίνει σε 10 χρόνια καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, αλλά επισήμανε ότι με δεδομένες τις διαδικασίες της ΕΕ και του ελληνικού Δημοσίου, η αγορά λεωφορείων με εκμίσθωση και οι προσλήψεις έγιναν πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά από την ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και αυτό καθώς "ήταν ένας λάθος διαγωνισμός, που έγινε "στο γόνατο" δύο μήνες πριν φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να μας πει απλά ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός".

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καταρχάς αύξησε τα οχήματα που βγαίνουν στο δρόμο, αυξάνοντας τα χρήματα που ξοδεύονται για ανταλλακτικά και συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα, εκμισθώνοντας λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναθέτοντας συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι σήμερα κυκλοφορούν 200 σύγχρονα λεωφορεία ΚΤΕΛ στις περιφερειακές γραμμές του λεκανοπεδίου της Αττικής και επισήμανε ότι ο μεγάλος διαγωνισμός είναι έτοιμος και ήδη γίνονται τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ώστε να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου, που έχει αργήσει πάνω από μία δεκαετία.

"Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετούμε τους πολίτες"

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεκμηριωμένες μελέτες που λένε ότι η μετάδοση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι περιορισμένη, ειδικά όταν φορούν όλοι μάσκα. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα συνωστισμού. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα τα δρομολόγια, στα οποία υπάρχει πρόβλημα, έχουν μειωθεί αισθητά και γίνεται μία πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότερα δρομολόγια. Υπογράμμισε δε ότι εκτός από λεωφορεία, χρειάζονται και οδηγοί, γι' αυτό και γίνονται προσλήψεις.

"Δεν κρατάμε μαγικό ραβδάκι", παραδέχθηκε και δήλωσε: "Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετούμε τους πολίτες και για να πάνε στη δουλειά τους αλλά για να πάνε και σε άλλες δραστηριότητες, γιατί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν εντατικά και στις ώρες αιχμής, αλλά κι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ". Υπογράμμισε δε ότι ο πολίτης, που δεν έχει άλλο μέσο και πρέπει να πάει στη δουλειά του, θέλει συνθήκες ανθρώπινες, σημειώνοντας ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων φτάνει τα 18 έτη, γι' αυτό γίνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς η ανανέωση του στόλου, ώστε το συντομότερο να κυκλοφορούν νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ανέφερε πως γίνονται τεστ στο προσωπικό, καθώς και απολυμάνσεις και ψεκασμός στα λεωφορεία και τους συρμούς, για την προστασία εργαζομένων και επιβατών.

"Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών απασχολεί 12.000 εργαζόμενους"

Όσον αφορά στο θέμα της Aegean, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι το ελληνικό κράτος έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του, καθώς όπως επισήμανε, είναι το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που για να δώσει χρήματα σε μία αεροπορική εταιρεία, πέτυχε να βάλουν και οι ιδιώτες μέτοχοι χρήματα από την τσέπη τους. Ανέφερε, επίσης, ότι το ελληνικό Δημόσιο δίνει 120 εκατ. ευρώ, όταν αντίστοιχου μεγέθους αεροπορική εταιρεία στην Πορτογαλία πήρε 1,2 δισ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα εξαγοράς, όποτε αυτό κρίνει, μετοχών στην εταιρεία και έτσι μειώνει το ρίσκο, ενώ αντίθετα το γερμανικό Δημόσιο δεν μείωσε το ρίσκο γιατί εξαρχής αγόρασε τις μετοχές.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε όμως ότι τίθεται και ένα ευρύτερο ζήτημα, καθώς το 80% των τουριστών έρχονται με αεροπλάνο στην Ελλάδα.

"Μιλάμε για τον κλάδο των αερομεταφορών, όχι μόνο για την Aegean. Μιλάμε και για τη Sky Express, η οποία αγόρασε και έξι αεροπλάνα εν μέσω κρίσης. Μιλάμε και για τους παραχωρησιούχους και τα αεροδρόμια. Ακολουθούμε ένα μοντέλο, το οποίο ενισχύει με πολύ μεγάλη προσοχή τον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος πρέπει να μην ξεχνάμε ότι απασχολεί 12.000 εργαζόμενους", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 09:21

Καραμανλής: "Φαίνονται πεντακάθαρα" τα πρόσωπα την τραμπούκων στο μετρό- Θα δημιουργήσουμε ειδικό σώμα

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, "θα δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας"

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2021 | 13:11

Γύρισαν 30 χρόνια πίσω τα ελληνικά αεροδρόμια: Βουτιά 69,3% στην επιβατική κίνηση το 2020

Η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας το 2020 επέστρεψε σε επίπεδα διακίνησης επιβατών προ 30ετίας.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 09 Ιαν 2021 | 13:53

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει την Ισπανία - Τρεις νεκροί και χάος σε όλη τη χώρα [εικόνες]

Λόγω της χιονοθύελλας που πλήττει την Ισπανία έκλεισε το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 02 Ιαν 2021 | 11:52

Κορονοϊός: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη ευρωπαίων πολιτών για μια εβδομάδα - Νέα NOTAM

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από πότε ισχύουν τα μέτρα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 27 Ιαν 2021 | 08:54

Κλειστά τα σχολεία στην Ιθάκη λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ιθάκη λόγω της κακοκαιρίας.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 27 Ιαν 2021 | 08:53

Απίστευτο: Γέμισε η Χαλκιδική αγριογούρουνα – Ανησυχία για αφρικανική πανώλη και καλλιέργειες

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκιδική λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 27 Ιαν 2021 | 08:45

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων - Πού υπάρχει απαγορευτικό

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες του Ιονίου, έχουν αναγκάσει τα πλοία της γραμμής να δέσουν στα λιμάνια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 27 Ιαν 2021 | 08:44

Δημόπουλος: Νέα μέτρα αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα

"Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα" λέει ο Α. Δημόπουλος

ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ 27 Ιαν 2021 | 08:28

Σάλος με τις καταγγελίες κατά Κιμούλη από Δούκα, Γερονικολού, Παπουτσάκη και Ρουμελιώτη - Μηνύσεις από τον ηθοποιό

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τον Γιώργο Κιμούλη μετά την ανοιχτή καταγγελία της Ζέτας Δούκα. Γερονικολού, Παπουτσάκη, Ρουμελιώτη τον φωτογραφίζουν ευθέως. Τι γράφουν μαθητές της σχολής του.

27 Ιαν 2021 | 08:24

ΑΠΘ: Κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές

Την Πρυτανεία του ΑΠΘ έχουν καταλάβει φοιτητές - Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ 27 Ιαν 2021 | 08:09

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Πιθανόν μέσα Μαρτίου να χρειαστούν σκληρά μέτρα - "Κοκκινίζει" η Αττική

Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα και στο πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2021 | 07:58

Συγκλονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος για τον αδελφό του που έχει κορονοϊό: Εκλαιγα σαν μικρό παιδί

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής, Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο αδελφός του, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 27 Ιαν 2021 | 07:52

Ναρκοκρυψώνες στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου: Τα έκρυβαν σε... δέντρα και υδρορροές

Ναρκο-κρυψώνες και σημεία διακίνησης ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου.